Ubijanje Dejtona: O čemu pričaju član Predsedništva BiH i ministar odbrane

Ubijanje Dejtona: O čemu pričaju član Predsedništva BiH i ministar odbrane

Foto: Tanjug

Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj proteklih dana izvršila je, mnogi smatraju, „najjače napade na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine usvajajući dve odluke u entitetskoj skupštini o nepriznavanju odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH“, piše portal „Kliks“.

Od tada su se, kako to obično i biva, nizale brojne reakcije političkih stranaka, ambasada i predstavnika međunarodne zajednice.

Sva saopštenja i poruke upućene Miloradu Dodiku i njegovoj sviti su manje-više bile iste, da ide pogrešnim pravcem i da celu BiH i region uvlači u destabilizaciju, piše taj portal. U nezgodi povrijeđen motociklista

Međutim, u javnosti su najviše odjeka, ali i misteroznosti, imale poruke člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića i ministra odbrane BiH Zukana Heleza.

„Kao član Predsedništva ostavljam sedam dana međunarodnoj zajednici, a pogotovo svedocima Detona, da zaustave njegovo ubijanje“, poručio je Bećirović.

Njegov stranački kolega, Zukan Helez, prvo je pozvao nadležne institucije da procesuiraju sve odgovorne, a ako ne dođe do toga, izjavio je: „Ponavljam, želim da verujem da se nastala situacija može i hoće da se reši u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje, ukoliko ne, u tom slučaju imamo plan „B“. Samo svih 51.209 kvadratnih kilometara i nikako drugačije.“

Sada se svi pitaju, piše „Kliks“, kao i javnost, o čemu govore Bećirović i Helez!?

U opisu poslova/funkcija koje obavljaju – oni ne mogu uraditi ništa da urade samostalno. Tako Bećirović ne može da donosi odluke bez saglasnosti ostala dva člana Predsedništva BiH, a Helez za svoje poteze i odluke mora da ima saglasnost svojih zamenika.

U slučaju državnog udara, kako mnogi ocenjuju poslednje političke poteze Milorada Dodika, Nenada Stevandića, Željke Cvijanović i partnera, Denis Bećirović ne može sam da naredi upotrebu Oružanih snaga BiH, kao ni Helez. Ako će se poštovati zakon i red države Bosne i Hercegovine, navodi „Kliks“.

„Vrhovnu komandu i kontrolu nad Oružanim snagama BiH ima Predsedništvo Bosne i Hercegovine koje odluke donosi konsenzusom. Lanac komandovanja i kontrole nastavlja se do ministra odbrane BiH, zatim preko načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, komandanta Operativne komande i komandanta Komande za podršku do podređenih komandanata komandi i jedinica Oružanih snaga BiH“, navodi se u zakonu.

Ono što Bećirović i Helez svakako mogu da urade, osim slanja grandioznih populističkih izjava, i izjava poput one o „glinenim golubovima na entitetskoj liniji“, naglašava „Kliks“ , jeste da u što kraćem vremenskom roku obaveste i detaljno upoznaju sve međunarodne partnere, prijatelje, institucije i agencije o trenutnom stanju u BiH i onome što sprovodi Milorad Dodik kao i da upotrebe sve alate da izlobiraju i izvrše svojevrstan pritisak kako i ova situacija ne bi prošla bez sankcija, a korist opet bi samo izvukao lider SNSD-a.

Dejtonski mirovni sporazum je projekat Sjedinjenih Američkih Država, koji ima svoje potpisnike i svedoke, što je spomenuo Bećirović. Svedoci su Evropska unija, Francuska, Nemačka, Ruska Federacija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD, podseća portal.

Portal „Kliks“ se pita, da li će velesile dozvoliti da Milorad Dodik uruši Dejton i jednu evropsku državu na trusnom Balkanu, ako se već 30 godina  čuje „kako svi oni bespogovorno daju podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine“.

Podelite sa drugima:

Povezani članci