Ruski pogled:Rat protiv jedne od najvećih svetinja do uništenja: Monasi UPC moraju da napuste Kijevsko-pečersku lavru do 29. marta

Ruski pogled:Rat protiv jedne od najvećih svetinja do uništenja: Monasi UPC moraju da napuste Kijevsko-pečersku lavru do 29. marta

Monasi kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve moraju da napuste zdanje Kijevsko-pečerske lavre do 29. marta, navodi se u obaveštenju v.d. direktora lavre Aleksandra Rudnika objavljenom na sajtu.

„Uzimajući u obzir zaključke Međuvladine radne grupe i pismo Ministarstva kulture Ukrajine …. Lavra obaveštava o raskidanju ugovora počev od 29. marta. U cilju sprovođenja procedure primopredaje državne imovine manastiru neophodno je da objekti budu oslobođeni“, navodi se na sajtu.

Podsetimo, Međuvladina radna grupa je utvrdila da je manastir prekršio uslove ugovora o korišćenju državne imovine, mada detalji nisu navedeni.

Ovim povodom oglasila se portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, upitavši da li Vašington to vidi.

„Da li je Stejt department u toku? Obično odgovarajuće odeljenje američko Ministarstva živo reaguje na činjenice o verskim progonima. Ovog puta neće im proći da ‘ne vide’ progon Ukrajinske pravoslavne crkve“, napisala je ona na Telegramu.

Od sredine novembra 2022. godine Služba bezbednosti Ukrajine vrši pretrese u crkvama UPC i eparhijama širom zemlje. Nekoliko arhijereja optuženo je za veleizdaju, subverzivne delatnosti i „širenje propagandnih teza među parohijanima“. Zelenski je 1. decembra 2022. godine stavio na snagu odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, čiji je cilj, u suštini, zabrana UPC. Ukazom je, konkretno, naloženo da se parlamentu podnese predlog zakona o zabrani verskih organizacija „povezanih sa centrima uticaja u Rusiji“ i da se obezbedi da se Povelja UPC ispita na prisustvo crkveno-kanonske veze sa moskovskom patrijaršijom.

Podjelite tekst putem:

Podelite sa drugima:

Povezani članci