“Na kafi sa psihologom”

“Na kafi sa psihologom”

Саопштење Хемофарм фондације: Трибина Хемофарм фондације “На кафи са психологом”, чији партнери су Филозофски факултет у Београду и Арт Комуна Дорћол Платз, део је кампање за борбу против депресије и стигме Несаломиви.

Драге колеге,

У понедељак, 13.02.2023. одржана је трибина “На кафи са психологом” на којој се говорило о љубави, шта је љубав, а шта илузија о љубави. Трибину је организовала Хемофарм фондација уз подршку Филозофског факултета, Универзитета у Београду и Арт комуне Дорћол Платз.

У прилогу шаљемо саопштење, као и пратеће фотографије са одржаног догађаја које су у власништву Хемофарм фондације, а које можете да користите уз саопштење.

Дигитално доба променило је начин комунакције, али и односе блискости међу људима, па је све више оних који исказују емоције на друштвеним мрежама, а избегавају директне контакте, закључак је трибине „На кафи са психологом“, која је одржана пред препуном салом Дорћол Платза на тему „Љубав(и): Шта је љубав? Шта је илузија о љубави?“.

“Интернет служи да нам олакша живот, а не да замени реалност и пружи осећај лажне интимности. Дигитално треба да нам буде алатка, а не штап на који се ослањамо уместо да ходамо”, рекла је ауторка збирке прича “Самодисциплина”, Оливера Митић. Она је казала да је пожељно да се људи за корак врате у “аналогно”, јер одрастају јако усамљене генерације које пате за правом блискошћу, у сталном су страху од љубави, и нису у стању да се отворе довољно да приме и пруже љубав.

“У грађењу искрених односа људе паралише страх од погрешног избора, али тога не треба да се плаше јер тако упознају себе, емотивно одрастају. Не би требало да нас страх од показивања емоција спречава да уђемо у односе са другим људима”, рекла је Митић.

Драматург и оснивач Миксер хауса, Иван Лалић сматра да није добро што људи на друштвеним мрежама постају воајери својих и туђих живота и да велики број младих воајерише на друштвеним мрежама тражећи тако отклон од емоција. Он је казао да су страст и снови добар покретач и у послу и у љубави, али да долазе нове генерације које су рационалније.

Др Ана Ђорђевић, психолошкиња Института за филозофију и друштвену теорију сматра да се љубав данас све више романтизује и идеализује и да је то разлог многих разочарања. Према њеним речима, деца уче од родитеља шта је љубав, али не кроз лекције, већ кроз њихов међусобни однос, али и кроз однос према деци.

“Право наше искуство љубави је посматрање односа међу родитељима и блискост коју имамо са њима. Одрастањем треба да научимо како да волимо и прихватамо себе, како да љубав којом смо учени дамо себи. Ако то не научимо остајемо усамљени, отуђени, не можемо да успоставимо блиске односе са другима”, рекла је Ана Ђорђевић. Ипак, када веза или брак западне у извесну кризу, људи остају у дисфункционалним везама како би избегли бол од изласка из односа или бол који могу нанети другој особи.

Трибина Хемофарм фондације “На кафи са психологом”, чији партнери су Филозофски факултет у Београду и Арт Комуна Дорћол Платз, део је кампање за борбу против депресије и стигме Несаломиви.

Уколико се осећате лоше, празно, усамљено, немојте да чекате да прође. Позовите СОС линију за борбу против депресије и стигме 0800 001 002 или пошаљите мејл на подрска@несаломиви.рс и разговарајте са нашим стручњацима, психолозима и психијатрима. Они су ту да вас саслушају, разумеју и охрабре. Помоћ и подршка су бесплатни, анонимни и доступни 24/7.

Срдачан поздрав,Бојана Каталина

Podelite sa drugima:

Povezani članci