ЦИВИЛИЗАЦИСКИ СУИЦИДИ: КУПУЈУЋИ ИНДУСТРИЈСКУ ХРАНУ КУПУЈЕМО СМРТ НА ГРАМЕ

Пише:Милорад Антонић :Удаљавање од природних богатстава и њихово уништавање зарад профита ,уствари својеврстан је цивилизацијски суицид.

Пре десет година продавао сам природну, ама баш чисто природну припремљену тестенину.И није ишло.Неће народ да купује код мене јер моја тестетнина није жута као код оних који у њу уместо јаја стављају фарбу.Шта да радим?Сада и ја стављам фарбу .И лепо ми иде“каже М.М.на пијаци у Земуну.

Пре неки дна на телевизији смо слушали и гледали узгајивача јабука .Жали се да је цена јабука мала и каже. „Прскао сам их 12 пута,а цена испод сваке цене.Па то се не исплати“. 

„Предстасвници свих 28 чланица Европске уније подржали су предлог Европске комисије (ЕК) да се смањи количина канцерогене супстанце акриламида  у намирницама као што су помфрит ,чипс, хлеб, бисквити или кафа, каже се у извештају ЕК,а преносе медији. И даље наглашавају: „Произвођачи хране,фаст-фудови и ресторани мораће након  усвајања  закона у пролеће 2018.године  да  предузму мере да ниво акриламида смање на дозвољавајућу границу.

Тестенина се не само у Земуну офарбана жутом бојом боље продаје од оне мање жуте.Онај призвођач јабука  боље продаје своје јабуке по нижој цени,јер како вели,боље ишта него ништа.

                                                                   КУПУЈЕМО СМРТ НА ГРАМЕ !

Све то,заједно са вестима да ће количина акриламида бити ограничена  не охрабрује. Јер  тестенина се фарба не само десет година,већ дупло више, јабуке се прскају  исто толико а акриламид je oткривен  пре 15 година.   Довољно  смо  за то време  конзумирали јаја , јабука , чипса , помфрита , хлеба ,бисквита, кафе,… да данас будемо отровани. Такође је и превише времена прошло  како је Европска управа  за безбедност хране (ЕФСА) знала ,а тек 2015.године потврдила да акриламид потенцијално повећава ризик од рака,па је ћутала. Ништа боље се нису показале  ни наше агенције и институти за здравствену исправност хране.И наравно оно што највише поражава то је ноншалантно понашање наших потрошача,(ни у свету није другачје) који овакве вести и упозорења и кад их има у медијима,читају као занимљивости по ситему веровали или не и сутрадан настављају по навици. Никако да им ,поготво кад деци  купују бисквите, чипс ,помфрите и сличну храну таква информација буде пресутна у свести.Једноставно као да мајкама здравље деце није важније,од тога да ли ће закаснити на посао,па  тај пролем решавају куповином производа брзе хране, или неке од горе набројаних намирница,  деци за доручак. Уместо рецимо да припрема детета у школу почне сат времена раније (чак је и то превише) родитељи се ослањају на произвођаче брзе хране иза угла . Да ли је то тешко?Шта је већа штета- бити ненаспаван или тровати се?!Уз оваква сазнања(штетнот акриламида је откривена пре 15 година) тужно до бола је гладати јутарњу јурњаву за доручком из асортимана брзе хране и родитеље како се труде да децу тиме снабдеју.Те поражавајуће сцене не могу никако другачије да се назову него -куповином  СМРТИ НА ГРАМЕ.

А шта заправо купујемо?Ево шта кажу истраживања.

 У чаши сока је чиста синтетичка имитација. И, нису само сокови у питању. Свакодневно, куповином неопходних прехрамбених намирница код којих је ознака да су штетне по здравље једва приметна, изложени смо разним  опасностима. У питању су адитиви и емулгатори о чијем се присуству     у прехрамбеним производима и штетности коју изазивају навелико и поодавно зна све. Али ипак их купујемо?! Заправо није проблем у томе што то пише ситним словима. Проблем је у томе што нико не зна колико крупним словима и колико тв емисија ,чланака о штетности  генетског инжињеринга и индустријске хране  треба да прочитамо да се бар нешто од поменутих затрованих намринциа не купује?! Зашто је нашим потрошачима генетски инжињеринг и индустријски произведена храна ближа и пријатнија од  природних производа?! Зашто децу од малих ногу ,чим заплачу  утишавате чоколадицом ,кексом, чипсом…Зашто им дајете џепарац да купују брзу храну?Дајте им да грицкају шаргарепу!

Погледајте још једном шта су деца попила и појела  када сте им  купили нпр. индстирјски сок који је означен  да у њему има злогласних  ис мртоносних  адитива као што су: Е : 131 , 142 , 210 , 211 , 213 , 214 , 215 , 216 , 217,239 који доводе до рака?!  Или они који изазивају проблеме са варењем (Е – 338, 339, 340, 341, 450, 461, 463, 465, 466 ),па Е-230,231,232,224 који изазивају кожна оболења…итд.итд.

Ко је ,како и зарад чега научио децу да  једу то што не треба?Нису ретке сцене на улици да дете инситира,а мајка му купује без и мало гриже савести ,нпр. неку грицкалицу ,индсутриску чоколадицу,шарену лажу само да оно буде мирно и да не плаче на улици.

Под ризиком да овакви редови и начин саопоштавања трагичности наших робовања брзом савременом начину живота изазову негативн став према нашем порталу,ипак остајемо при томе да је та врста негативних оцена и процена,боља од тога да тровање и цивилизацисјки суицид и даље траје.

Колико још дуго  треба да се пише о томе да нема места задовољству када детету купите  индустријски  производ: сок од поморанџе, вишње, ананаса… или, још горе када узмете  црни хлеб, грицкалице, жвакаће гуме, бомбоне,…! Не радујте се када купите индустријски произведену храну  колаче, сладолед…! Сама чињеница да вам се већ 15 година указује штетност  индустријске хране не дозвољава вам ни мало оправдања јер ви сте управо себе и своју породицу отровали-КУПИЛИ СТЕ ИМ НЕКОЛИКО ГРАМА СМРТИ!   

Ми, смо поодавно робови цивилизацијског суицида.Једноставно бежимо од суочења са истином, да сами себи конзумацијом адитива  одузимамо грам по грам живота.И нашли смо себи нажалост,добро оправдање.Уздигли смо се изнад природних закона , вредности и правила тако што смо научна упозорења да само се удаљили од природе прогласили политиком разних лобија и супростављених политичких опција,држава или самих валда унутар једне државе. Тако нам је лакше и тако нам тај сок ,читај 10 грама смрти више пријају. Са сигурношћу се може рећи да смо као потрошачи прихватили све што нам не одговара. На своју штету, једемо, пијемо и радимо.Ваљда зато није ни чудно што у Србији има 700.000 дијабетичара,( годишње умре 10.000  особа), а узрок 54 одсто свих смртних случајева су кардиоваскуларне  болести.  Од укупног броја умрлих  2016.год.  петина је умрла од тумора (од 100.834 особе, чак 22.024 је умрло од рака),…Епидемиолози упозоравају:  сваке године око 35.000 људи у Србији оболи од малигних болести. Они  прогнозирају да ће за 2-3 деценије, број оболелих од тумора бити изједначен са бројем кардиоваскуларних болесника у целом свету, а потом и премашити овај број.           

 Пре 7  година у Србији је било 30 процената  прегојазних  малишана узраста од  7 до 14 година.Данас их је 44 одсто.

                                                                              ОПАСНОСТ БРЗЕ ХРАНЕ

Свака шеста одрасла особа у Србији је алкохоличар. Више од 50 одсто убица у тренутку дела је под дејством алкохола. Од свих самоубица, 20 одсто су алкохоличари  а  25 одсто пожара у зградама изазивају алкохолисани људи. Трећину инцидената на јавним местима изазивају алкохоличари. У укупном броју становника, пет одсто становништва чине тешки зависници од алкохола.

Према истраживањима Института за јавно здравље „Милан Јоцвановић_Батут“ једна четвртина ученика узраста 16 година редовно конзумира алкохол ,а 40,3 одсто становништа свакоднвено га узима  редовно. У Србији  се кнзумира три пута више алкохола него меда а свака четврта особа у Србији сматра да алкохол није штетан. Највише неправилнсоти у исхрани ,као и  највећи број особа са дислипидемијама,хипертензијом и гојазношћу тамо где је исхрана неправилна и неадекватна.

 Од 10 главних болести  са смртним исходом: (срчане болести, рак, мождани удар и дијабетес)  директно повезане са начином исхране?! Погрешна исхрана може да буде смртносна, али правилан исхрана представља камен темељац здравља.

 Та лакоћа пристајања на конзумацију отроване хране и напитака, вођење нездарвог живота,бекство од природе…једино се може објаснити тиме да себи, а не деци чините услугу!Ваше оправдање је да му чините задовољство јер му исуњавате жељу,а уставри тако вам је лакше јер нермате времена да било штра природније спремите.Посебнмо је питање ко је дете  на то навикао, јер оно се није родио са потребом да једе грицкалицу,пије индсутрисјки сок…?!

 Ако би се ишло даље у психологију  оних који  више од осталих верују у  „спас од глади брзом храном“ можда би се то могло објаснити   комплексом данашњег човека : није довољно цивилизован ако не прати  трендове  онога што му се са тв екрана и других маркетиншких платформи сервира. Многима то значи. Али,  тужно је гледати родитеље како са задовољтсвом  деци  купују брзу храну и бити свестан да их трују.Посебно је  тешко објаснити њихово понашање када им укажете на разарајућу особину брзе хране  и научно доказану чињеницу да   когнитивни учинак мозга њихвог детета може бити  погоршан због брзе хране. Једно истраживање је  дало  следеће резултате. Код пацова изложених експерименту са брзом храном  је наступила упала  хипокампус регије у мозгу која је задужена за просторно памћење. Животиње једноставно нису препознавале место предмета ,распоред ствари и сл.Општи закључак је да деловање брзе храна и те како погађа и људе.

Ова  епидемија  веровања у индустријску храну,лакоћа њене употребе и незасита потреба да се конзумира све што је ново,савремено и лепо паковано не би толико забрињавала да се тај тренд није пренео и на разне наводно природне препарате. Разни суплементи и помоћна лековита средства  по ономе што нам о њима говоре њихови произвођачи, па и лекари који су „пристали“ да их промовишу све више указују на то да нам лекари више и не требају. Уз њих су наравнмо и они који су их пробали („ пријатељица  ми је рекла да је употребљавала  …и да јој је помгао….па сам и ја купила и ево бол је престао…“).Поражавајуће и за оне који пласирају овакве садржаје и оне који их емитују јер је порука овакве препоруке испод сваког нивоа.Та психологија  где је мерило вредности једног препарата који претендује да елеминише болест или здрвствену тегобу мишљење  домаћица,уз то често једва писмених, (сама чињеница  да је за неку надокнаду пристала да то изговара и тако обмањује указује на ниво њеног знања,стручнсоти и писмености  поготово) је  погубна.

Неко ће се једног дана питати .Зашто смо се уздигли  изнад природних закона и вредности и правила. Зашто смо  заборавили   да је тешко  ходати без жуљева у тудјим ципелама, таман и да су исти број, камоли хранити се или лечити  према тудјим правилима и супротно ономе што наш организам тражи. Научници безуспешно указују да наш организам најбоље говори  што му треба, али то треба знати читати. Има мишљења да смо  се поприлично примили на све ове замке.

               Можда баш зато је прилика да се подосетимо да је давне  1825. године чувени француз Саварен ,бавећи  се гастрономијом  написао : „Само мудар човек зна како,шта и колико треба да једе да би уживао у јелу ,а да га јело не сахрани.»

                Наравно, Саварен није слутио колико ће неадекватна исхрана постати проблем човечанства. Још мање је размишљао о  адитивима. Поготво није могао да предвиди да је још опасније од њиховог смртонсног учинка наша потреба за њима лишена страха и разума  и да ће мо  постати  цивилизациске убице.То даље значи да је већа опасност од њихвог смртног учинка чињеница да их није могуће избећи.

 

 

Podelite sa drugima:

Povezani članci