“Jedini izlaz” za one koji i dalje veruju u trijumf dobra nad zlom

“Jedini izlaz” za one koji i dalje veruju u trijumf dobra nad zlom

Пише: Милан Аранђеловић:„Једини излаз“ Марка Поповића је много више од потраге за истином у свету лажи. У питању је прича о вери у породицу, љубав, срећу. Прича намењена свима онима који верују у тријумф добра над злом. Или се, барем, надају.

Појава Марка Поповића на књижевном небу Србије била је изненадна. Када је пре шест година издавачка кућа Лагуна објавила роман Један погрешан корак сви су почели да се питају ко је, забога, тај Поповић и да ли та књига нешто ваља.

Овај драматург са ФДУ-а и дипломац њујоршке школе филмске режије пријатно нас је изненадио сјајном књигом. Роман са чијих страница готово да цури крв са београдског асфалта брзо се прочуо не само међу љубитељима оваквог штива, већ и међу онима који не читају кримиће.

ПРОЧИТАЈТЕ И ОВО: МАРКО ПОПОВИЋ ПРЕПОРУЧУЈЕ КРИМИНАЛИСТИЧКЕ СЕРИЈЕ КОЈЕ МОРАТЕ ПОГЛЕДАТИ

Препорука од уста од уста је урадила своје и Поповићев роман је распродат.

Онда је Поповић, како се појавио, нагло и нестао.

Наравно, ту су биле серије и, махом кратки, филмови, које је потписивао као сценариста, али књиге није било све до ове јесени када се пред нашом публиком, поново у режији истог издавача, појавила нова Поповићева књиге.

Једини излаз. Овај пут смо већ могли да наслутимо о чему се ту, заправо, ради јер су овом роману претходили истоимени филм и серија чији је сценариста био управо Поповић. Права је штета што иницијална идеја да се филм и књига појаве истовремено пред публиком није заживела, те смо на књигу морали да сачекамо доста времена након филмске премијере ове приче.

Такође нам је био познат Поповићев ранији књижевни рад, те смо могли да наслутимо у ком ће правцу ићи радња ове књиге.

Овај пут улогу протагонисте аутор поверава особи женског пола. Ана Колар је успешна адвокатица чији је амерички сан на српски начин био прекинут када је у пожару у кафићу Једини излаз настрадао њен супруг. Оно што додатно продубљује сумње у званичну верзију догађаја јесте Анина амнезија. Она се, наиме, не сећа не само догађаја од те кобне вечери, већ и читавих пет дана који су јој претходили.

ИНТЕРВЈУ СА МАРКОМ ПОПОВИЋЕМ МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ ОВДЕ: “НАЈВАЖНИЈЕ ЈЕ ДА СЕ МАКСИМАЛНО ПОСВЕТИТЕ ПИСАЊУ”

Њена потрага за истином довешће у питање све у шта је до сада веровала. Препуштена самој себи, схвата да не може да верује никоме, чак ни самој себи.

Паралелно са њеном потрагом, прекаљени полицијски инспектор Дејан Штрбац трага за убицом најбољег друга његове ћерке. Истрага ће га одвести до нерешеног случаја девојке која је мистериозно нестала пре шест година.

Тек је инспектор онај који никоме не може да верује. Нарочито не својим колегама.

Оно што је највећи квалитет Поповићевих романа јесте његово кокетирање са нашом стварношћу. Он шаком граби муљ са дна онога у чему живимо и користи га као плетиво својих прича. Његове књиге одишу атмосфером међуратног Готама каквог су га замислили Боб Кејн и Бил Фингер за потребе свог стрипа о маскираном хероју.

Корупција, непотизам, насиље, преваре, похлепа, људи препуштени сами себи, ако желе да задовоље своје апетите за правдом… Све то нам Поповић испоручује на тацни у својим књижевним делима.

Једини излаз је много више од потраге за истином у свету лажи. У питању је прича о вери у породицу, љубав, срећу. Прича намењена свима онима који верују у тријумф добра над злом. Или се, барем, надају.

 Izvor: https://www.bookvar.rs/jedini-izlaz-za-one-koji-i-dalje-veruju-u-trijumf-dobra-nad-zlom/

Podelite sa drugima:

Povezani članci