Ekvilibrijum  novi projekat izdavačke kuće Heliks

Ekvilibrijum  novi projekat izdavačke kuće Heliks

Књиге које говоре о:

                Екокритици, екопоезијији, екоактивизму али и по питањима родне  равноправности, климатским променама и пост-пандемијским светом.

                Предвиђањима , природи и променама у пост-пандемијском свету.

               Систематском истраживању филозофских аспеката и загонетки у  проучавању космичког живота

Издавачка кућа Хеликс започиње са представљањем новог пројекта Еквилибријум: ангажована књижевност у временима кризе. Пројекат Еквилибријум се реализује у оквиру програма Културна Европа и обухвата седам књижевних дела, написаних на седам различитих језика.

Ради се о делима непорецивог књижевног квалитета. Написана углавном на мање заступљеним језицима, различитих стилова и жанрова, ове књиге ће помоћи читаоцима да стекну увид у актуелне европске књижевне токове, с посебним фокусом на ауторе који до сада нису превођени код нас. Акценат у свим делима је на друштвено изузетно важним питањима: еколошким изазовима и климатским променама, социјалној несигурности, утицају пандемије и друштвеним променама до којих је дошло. Са овим темама читаоци ће се сусрети у прозним делима, али и у поезији; кроз књиге за омладину, али и кроз СФ романе. Овога пута изабрали смо седам ауторки које су се храбро и успешно ухватиле у коштац са приближавањем ових суштинских важних питања читаоцима. Читаоци ће имати прилике да се током промоција, кроз разговор о књигама, упознају са екокритиком, екопоезијом, екоактивизмом, али и са питањима родне равноправности, климатским променама и пост-пандемијским светом. Планирали смо неколико фестивала на којима бисмо о књигама причали не само са ауторима, књижевним критичарима и преводиоцима, већ и са стручњацима у научним областима везаним за поменуте теме.

Књиге су оригинално написане на пољском, каталонском, финском, ирском, норвешком, данском и шведском језику, а њихов високи литерарни квалитет, специфични наративни стилови као и локално окружење као прекривени актер у одабраним делима изискивали су преводиоце чије се умеће огледа у језичким финесама. Међу одабраним преводиоцима су: Милица Маркић, Ратка Крсмановић-Исаиловић, Јелена Петановић, Јасмина Теофиловић, Владимир Д. Јанковић, Никола Перишић, Радош Косовић.

Да подсетимо љубитеље књиге да издавачка кућа  Хеликс  предњачи са издањима која  плене пажњу. Вредна  помињања овом приликом су издања као што је  књига која је променила модерну психологију и економију МИСЛИТИ, БРЗО И СПОРО Данијела Канемана. Како нам је рекла Катарина Јешић из ове издавачке куиће реч је о једном од   најутицајнијих психолога у историји и свакако најважнијем психологу данашњице. Има дар за откривање запањујућих обележја људског ума, а многа од њих су постала део уџбеника и свакодневне мудрости. Његов рад је преобликовао социјалну психологију, когнитивну науку, истраживање разума и среће, као и бихевиоралну економију – подручје науке чији су покретачи Данијел Канеман и Амос Тверски.

КЊИГА МИСЛИТИ, БРЗО И СПОРО је ремек-дело: читљива, мудра и дубока и представља прекретницу у савременој друштвеној мисли. Књига ће одушевити читаоце истраживачког ума који ће дословно на свакој страници пронаћи нешто занимљиво и поучно.

У мору приручника за самопомоћ, охрабрујућа је спознаја да се научна постигнућа, поткрепљена аргументима и доказима, подвргнута суду времена и преиспитивања, могу употребити као водич за срећнији и успешнији живот, уз свест о сопственим ограничењима и предрасудама. У том смислу је Мислити, брзо и споро много више од књиге – то је фина мешавина неочекиваних открића, добре забаве и корисних идеја, дело које ће променити читаоца.

Такође једна од књига која ће сигурно у време када живимо живот пост-ковида(који још увек није нестао)  је књига  ДЕСЕТ ЛЕКЦИЈА ЗА СВЕТ ПОСЛЕ ПАНДЕМИЈЕ ,аутора Фарида Закарија у којој  визионарски аналитичар глобалних збивања и прослављени новинар износи предвиђања о природи света након пандемије. У десет неочекиваних „лекција“ које буде наду, Закарија износи политичке, друштвене, економске и технолошке последице ковида 19 у анализи која представља темељну и далекосежну рефлексију о животу у 21. веку.

У Десет лекција за свет после пандемије Закарија се осврће на дубље узроке настанка пандемије, објашњава како ће она променити свет, али и како га неће променити, те како нам је боље да се убрзано припремамо за следећу… Задивљујуће је ауторово познавање историје, економије, давно проживљених здравствених криза и светских трендова у култури.

Истичући како није битна идеолошка обојеност владе нити њена величина, већ њен квалитет. Уз живо приповедање и аргументоване примере, Фарид Закарија нас зналачки уводи у суштину ове цивилизацијски важне теме.

Још једна веома интересантна књига Милана Ћирковића АСТРОБИОЛОШКИ ПЕЈСАЖ  посебно  за студенте постдипломских студија и специјалистима који желе да употпуне фрагментирану природу текућег астробиолошког подухвата, као и знатижељним астрофизичарима, биолозима и СЕТИ истраживачима.Посебна је инзбог тога што ће у њој не само студнети наћи веома занимљива схватанја о томе шта је астробиологија као проминентна, интердисциплинарна област науке која проучава порекло, еволуцију и будућност живота у свемиру. Бавећи се многим фундаменталним разматрањима ове теме, од расправа о космолошкој еволуцији до детаљних анализа уобичајених концепата као што је хипотеза „Ретке Земље“, ова књига је прво систематско истраживање филозофских аспеката и загонетки у проучавању космичког живота.

Аутор др Милан Ћирковић истражује велики број сродних проблема који истичу везу између астробиологије и космологије и представља неке од изазова мултидисциплинарних студија, као и типичних грешака у тумачењу основних онтолошких и епистемолошких претпоставки о вези између биолошке сложености и њене космолошке позадине. Савремене физичке теорије које се баве мултиверзумом дају нову димензију овој дебати.

Podelite sa drugima:

Povezani članci