Ekvilibrijum  novi projekat izdavačke kuće Heliks

Ekvilibrijum  novi projekat izdavačke kuće Heliks

Knjige koje govore o:

                Ekokritici, ekopoezijiji, ekoaktivizmu ali i po pitanjima rodne  ravnopravnosti, klimatskim promenama i post-pandemijskim svetom.

                Predviđanjima , prirodi i promenama u post-pandemijskom svetu.

               Sistematskom istraživanju filozofskih aspekata i zagonetki u  proučavanju kosmičkog života

Izdavačka kuća Heliks započinje sa predstavljanjem novog projekta Ekvilibrijum: angažovana književnost u vremenima krize. Projekat Ekvilibrijum se realizuje u okviru programa Kulturna Evropa i obuhvata sedam književnih dela, napisanih na sedam različitih jezika.

Radi se o delima neporecivog književnog kvaliteta. Napisana uglavnom na manje zastupljenim jezicima, različitih stilova i žanrova, ove knjige će pomoći čitaocima da steknu uvid u aktuelne evropske književne tokove, s posebnim fokusom na autore koji do sada nisu prevođeni kod nas. Akcenat u svim delima je na društveno izuzetno važnim pitanjima: ekološkim izazovima i klimatskim promenama, socijalnoj nesigurnosti, uticaju pandemije i društvenim promenama do kojih je došlo. Sa ovim temama čitaoci će se susreti u proznim delima, ali i u poeziji; kroz knjige za omladinu, ali i kroz SF romane. Ovoga puta izabrali smo sedam autorki koje su se hrabro i uspešno uhvatile u koštac sa približavanjem ovih suštinskih važnih pitanja čitaocima. Čitaoci će imati prilike da se tokom promocija, kroz razgovor o knjigama, upoznaju sa ekokritikom, ekopoezijom, ekoaktivizmom, ali i sa pitanjima rodne ravnopravnosti, klimatskim promenama i post-pandemijskim svetom. Planirali smo nekoliko festivala na kojima bismo o knjigama pričali ne samo sa autorima, književnim kritičarima i prevodiocima, već i sa stručnjacima u naučnim oblastima vezanim za pomenute teme.

Knjige su originalno napisane na poljskom, katalonskom, finskom, irskom, norveškom, danskom i švedskom jeziku, a njihov visoki literarni kvalitet, specifični narativni stilovi kao i lokalno okruženje kao prekriveni akter u odabranim delima iziskivali su prevodioce čije se umeće ogleda u jezičkim finesama. Među odabranim prevodiocima su: Milica Markić, Ratka Krsmanović-Isailović, Jelena Petanović, Jasmina Teofilović, Vladimir D. Janković, Nikola Perišić, Radoš Kosović.

Da podsetimo ljubitelje knjige da izdavačka kuća  Heliks  prednjači sa izdanjima koja  plene pažnju. Vredna  pominjanja ovom prilikom su izdanja kao što je  knjiga koja je promenila modernu psihologiju i ekonomiju MISLITI, BRZO I SPORO Danijela Kanemana. Kako nam je rekla Katarina Ješić iz ove izdavačke kuiće reč je o jednom od   najuticajnijih psihologa u istoriji i svakako najvažnijem psihologu današnjice. Ima dar za otkrivanje zapanjujućih obeležja ljudskog uma, a mnoga od njih su postala deo udžbenika i svakodnevne mudrosti. Njegov rad je preoblikovao socijalnu psihologiju, kognitivnu nauku, istraživanje razuma i sreće, kao i bihevioralnu ekonomiju – područje nauke čiji su pokretači Danijel Kaneman i Amos Tverski.

KNJIGA MISLITI, BRZO I SPORO je remek-delo: čitljiva, mudra i duboka i predstavlja prekretnicu u savremenoj društvenoj misli. Knjiga će oduševiti čitaoce istraživačkog uma koji će doslovno na svakoj stranici pronaći nešto zanimljivo i poučno.

U moru priručnika za samopomoć, ohrabrujuća je spoznaja da se naučna postignuća, potkrepljena argumentima i dokazima, podvrgnuta sudu vremena i preispitivanja, mogu upotrebiti kao vodič za srećniji i uspešniji život, uz svest o sopstvenim ograničenjima i predrasudama. U tom smislu je Misliti, brzo i sporo mnogo više od knjige – to je fina mešavina neočekivanih otkrića, dobre zabave i korisnih ideja, delo koje će promeniti čitaoca.

Takođe jedna od knjiga koja će sigurno u vreme kada živimo život post-kovida(koji još uvek nije nestao)  je knjiga  DESET LEKCIJA ZA SVET POSLE PANDEMIJE ,autora Farida Zakarija u kojoj  vizionarski analitičar globalnih zbivanja i proslavljeni novinar iznosi predviđanja o prirodi sveta nakon pandemije. U deset neočekivanih „lekcija“ koje bude nadu, Zakarija iznosi političke, društvene, ekonomske i tehnološke posledice kovida 19 u analizi koja predstavlja temeljnu i dalekosežnu refleksiju o životu u 21. veku.

U Deset lekcija za svet posle pandemije Zakarija se osvrće na dublje uzroke nastanka pandemije, objašnjava kako će ona promeniti svet, ali i kako ga neće promeniti, te kako nam je bolje da se ubrzano pripremamo za sledeću… Zadivljujuće je autorovo poznavanje istorije, ekonomije, davno proživljenih zdravstvenih kriza i svetskih trendova u kulturi.

Ističući kako nije bitna ideološka obojenost vlade niti njena veličina, već njen kvalitet. Uz živo pripovedanje i argumentovane primere, Farid Zakarija nas znalački uvodi u suštinu ove civilizacijski važne teme.

Još jedna veoma interesantna knjiga Milana Ćirkovića ASTROBIOLOŠKI PEJSAŽ  posebno  za studente postdiplomskih studija i specijalistima koji žele da upotpune fragmentiranu prirodu tekućeg astrobiološkog poduhvata, kao i znatiželjnim astrofizičarima, biolozima i SETI istraživačima.Posebna je inzbog toga što će u njoj ne samo studneti naći veoma zanimljiva shvatanja o tome šta je astrobiologija kao prominentna, interdisciplinarna oblast nauke koja proučava poreklo, evoluciju i budućnost života u svemiru. Baveći se mnogim fundamentalnim razmatranjima ove teme, od rasprava o kosmološkoj evoluciji do detaljnih analiza uobičajenih koncepata kao što je hipoteza „Retke Zemlje“, ova knjiga je prvo sistematsko istraživanje filozofskih aspekata i zagonetki u proučavanju kosmičkog života.

Autor dr Milan Ćirković istražuje veliki broj srodnih problema koji ističu vezu između astrobiologije i kosmologije i predstavlja neke od izazova multidisciplinarnih studija, kao i tipičnih grešaka u tumačenju osnovnih ontoloških i epistemoloških pretpostavki o vezi između biološke složenosti i njene kosmološke pozadine. Savremene fizičke teorije koje se bave multiverzumom daju novu dimenziju ovoj debati.

Podelite sa drugima:

Povezani članci