DOK BRANIM SVOJ NAROD, NE PLAŠE ME KURTIJEVA DOBACIVANJA

DOK BRANIM SVOJ NAROD, NE PLAŠE ME KURTIJEVA DOBACIVANJA

 Bez obzira na bezobrazno dobacivanje Kurtija i Bisljimija, njihove grimase, streljanje pogledom, nisam dozvolila da me dekoncentrišu. Imala sam u glavi samo jedno – da nisam tu sama, da se borim za moj napaćeni narod na KiM, da su njihove oči uprte u mene i našu delegaciju na čelu sa predsednikom Vučićem i da znam šta i koga branim. Nema dileme da je Priština spremna u nameri da izazove nove sukobe i proterivanje Srba sa KiM – rekla je Danijela Vujičić, narodni poslanik i koordinator Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO

Razgovarao: R. Komazec

Deset godina Priština izbegava da formira Zajednicu srpskih opština, osmišljavajući način da minimizira značaj ZSO u svim delovima od imena, statuta, upravljačkog tima do ovlašćenja. Pored toga, nacionalističkom retorikom Aljbin Kurti izaziva stalne incidente na terenu napadom na Srbe i srpsku imovinu, a 2. maja u Briselu se obrušio neprimerenim rečnikom na koordinatorku Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština Danijelu Vujičić, koja o svemu navedenom govori za „Jedinstvo”.

  • Kao koordinator Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO, kako ocenjujete odbijanje vlasti u Prištini da formiraju ZSO u skladu sa dogovorenim principima?

Jednostrane odluke Prištine, ratnohuškačka retorika i konstantno odbijanje formiranja ZSO u skladu sa dogovorenim principima dovode čitav proces dijaloga u pitanje. Nepoštovanje dogovorenih obaveza od strane Prištine čitav duh i smisao procesa dijaloga dovodi u pitanje. Srbija je ispunila svoje obaveze i 10 godina čeka formiranje Zajednice srpskih opština i, jasno je da Prština ne želi dijalog, mir i dogovor, već očigledno insistira na tome da jednostranim potezima izazove neprimerenu reakciju Srba. Upravljački tim se prilikom izrade nacrta statuta striktno držao zadatih okvira, a to su: 4 sporazuma dogovorenih u dijalogu, evropska povelja o lokalnoj samoupravi, evropskih standarda i evropske prakse, uz striktno poštovanje člana 2 Opštih principa koji jasno definiše nadležnosti i posebnost ZSO, sa čim se Priština složila i na isti Sporazum obavezala.

  • Ima li ikakvog smisla Briselski sporazum, ukoliko se ne poštuje njegova suštinska tačka za opstanak srpskog naroda u pokrajini?

Nema. Beograd je prihvatio Briselski sporazum upravo zbog ZSO koja je ključ opstanka srpskog naroda. Podsećam, od 15 tačaka Briselskog sporazuma u 6 tačaka je definisana ZSO sa svojim nadležnostima koja je najrealniji oblik institucionalne zaštite srpskih nacionalnih, verskih, kulturnih interesa, kao takva je potrebna našem narodu. ZSO uređuje prava i nadležnosti opština sa većinskim srpskim stanovništvom na KiM.

  • Evropski zvaničnici se deklarativno zalažu za uspostavljanje ZSO. Pošto ste Vi Prištevka, odrasla sa Albancima i dobro ih poznajete, da li su oni u stanju da se suprotstavljaju onima od kojih zavise?

Naravno da nisu, niti to mogu. Ali je očigledno da u delu međunarodne zajdnice imaju podršku za svoja nepočinstva. Nema sumnje da će u dogledno vreme, nisam optimista da preciziram i kažem u skorije, doći do formiranja ZSO nakon 10 godina, i mislim da u ovom trenutku to nije pitanje, ali je pitanje u kakvom obliku. Iz razloga jer Priština ima podršku da ignoriše ZSO koja je SUI GENERIS tražeći neke modele koji se ne uklapaju u koncept dogovorenih sporazuma niti u 22 tačke Opštih principa.

  • Plaši li Vas nelegalno preuzimanje funkcije gradonačelnika u četiri opštine na severu, od strane onih za koje niko nije glasao?

Pitam se gde je nestalo međunarodno pravo, evropske povelje o pravu na izbor i šta je to zbog čega su osnovna načela demokratije tako grubo pogažena nad jednim narodom. Odlukom da se nelegalni i nelegitimni izbori održe i odlukom da jedan jedini izašli birač bude i gradonačelnik je poraz zdravog razuma, demokratije, ali i pobeda sile, nepravde, tiranije.

  • Ima se utisak da Kurti retorikom i provokacijama želi da izazove sukobe…?

Nema dileme da je Priština spremna u nameri da izazove nove sukobe i proterivanje Srba sa KiM. Nedavno je Kurti opet potvrdio da ne želi mir, već sukobe, jednostranim zahtevom suprotnom dijalogu da se otvori za saobraćaj glavni most na Ibru, što su osudili i svi međunarodni predstavnici. Srbi sa KiM žele mir, da žive svoji na svome, pored komšija Albanaca, ali neodgovorni političari iz Prištine tome ne doprinose.

  • Šta se to tačno desilo u Briselu 2. maja i na koji način Vas je Kurti vređao?

Dok su Kurti i Bisljimi vređali, Lajčak i Borelj su ćutali. Nisu reagovali na nedolično ponašanje (ovog dvojca) iz Prištine. Sve vreme su ćutali, nijednog trenutka nisu zaustavili takvo ponašanje, pre svega prema ženama, jer smo profesorka Jelena Belović i ja bile jedine žene. Ćutali su i kad je Bisljimi, ne gledajući u mene, već u njih, na kraju izlaganja bezobrazno rekao: „Sad je završila, neka ide”, što je jako nedolično i neprimereno. Na takvo njihovo ponašanje je burno reagovao predsednik Vučić, pa je u sali nastao muk. Ali, bez obzira na njihovo bezobrazno dobacivanje, grimase, streljanje pogledom, nisam dozvolila da me dekoncentrišu. Imala sam u glavi samo jedno – da nisam tu sama, da se borim za moj napaćeni narod na KiM, da su njihove oči uprte u mene i našu delegaciju na čelu sa predsednikom Vučićem i da znam šta i koga branim.

Izvor: https://jedinstvo.rs/dok-branim-svoj-narod-ne-plase-me-kurtijeva-dobacivanja/

Podelite sa drugima:

Povezani članci