Po NATO zadatku, opet u Srbiji: Turska započela raspoređivanje svojih specijalaca na Kosovu i Metohiji

Po NATO zadatku, opet u Srbiji: Turska započela raspoređivanje svojih specijalaca na Kosovu i Metohiji

Tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu i Metohiji.

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je danas da će, na zahtev NATO-a, u naredna dva dana poslati specijalce na Kosovo i Metohiju, koji će biti stacionirani u kasarni u Prizrenu, i pozvalo suprotstavljene strane na uzdržanost.

„Nakon dešavanja na Kosovu*, bataljon komandosa 65. mehanizovane pešadijske brigade se raspoređuje na Kosovo*“, navelo je tursko ministarstvo na Tviteru.

Juče je najavljeno da će Turska, na zahtev NATO-a, u naredna dva dana poslati specijalce na Kosovo i Metohiju, koji će biti stacionirani u kasarni u Prizrenu.

Dodaje se da je reč o pripadnicima bataljona komandosa iz sastava 65. mehanizovane pešadijske brigade iz Kirklarelija, koja je ranije bila raspoređena u sastav Kfora.

Kao odgovor na zahtev dobijen iz Združenog štaba NATO-a u Napulju, zbog dešavanja na severu Kosova i Metohije, „planirano je da se 4. i 5. juna u kasarnu „Sultan Murat“ na Kosovu“ upute turske snage, navelo je tursko ministarstvo odbrane, preneo je Tanjug.

Kako se precizira, radi se o pripadnicima bataljona komandosa iz sastava 65. mehanizovane pešadijske brigade iz Kirklarelija, koja je ranije bila raspoređena u sastav Kfora.

U saopštenju se dodaje da Turska nastavlja da doprinosi regionalnom i globalnom miru i stabilnosti u okviru misija UN, NATO-a, EU i OEBS-a.

„U tom kontekstu, naša zemlja pomno prati dešavanja na Balkanu, gde imamo zajedničke istorijske i kulturne vrednosti, zauzima konstruktivan stav i poziva na uzdržanost strana, kao i na rešavanje nedavnih događaja u prijateljskom i bratskom severnom delu Kosova, koji nanose štetu regionalnoj bezbednosti i stabilnosti, kroz dijalog“, navelo je tursko Ministarstvo odbrane, preneo je Tanjug.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je 30. maja u Oslu da će ta vojna alijansa poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo i Metohiju, kako bi se suzbilo nasilje koje je izbilo na severu pokrajine i pripremiti još jedan bataljon koji će poslati ukoliko to bude neophodno.

 Izvor: https://www.in4s.net/po-nato-zadatku-opet-u-srbiji-turska-zapocela-rasporedjivanje-svojih-specijalaca-na-kosovu-i-metohiji/

Podelite sa drugima:

Povezani članci