DEVOJAČKI ROMAN

DEVOJAČKI ROMAN

Sledeći misiju realizacije svojih ciljeva- promocija i očuvanje kulturne baštine Srbije FONDACIJA MULTINACIONALNI FOND KULTURE u svom godišnjem planu rada  za 2006. godinu kao  važne dogadjaj u književnosti Srbije uvrstio je izdavanje IZABRANE PROZE DRAGE GAVRILOVIĆ, prvoj ženi srpskom romansijeru.

Opis

Reč je o neopravdano zaboravljenoj spisateljici  DRAGI GAVRILOVIĆ, (1855-1917) posebno njenom rukopsu pod  nazivom  DEVOJACKI ROMAN  koga je napisala, i u nastavcima 1889. god objavljivala  u novosadskom književnom časopisu „Javor“ koga je uredjivao Zmaj Jova Jovanović.

DEVOJAČKI ROMAN  ima veoma  zanimljiv zaplet. Pisan je lako, čita se u dahu. Slični su mu romani sestara Bronte, Zorz Sandove i Henrijete Bič Stoun. DEVOJAČKI ROMAN je autobiografski. Spisateljica u njemu opisuje svoj životni put i ljubavne patnje. Ima veoma interesantan odnos prema novcu, zapravo vrednostima ovog vremena u kome sada živimo. Kao da je vekovima gledala  unapred. Ona je još tada pred najezdom dolara i novca uopšte nagoveštavala zanemarivanje  osnovnih ljudskih vrednosti. Iz njenog stava jasno se vidi koliko je bitno kad spoljašnje vrednosti odlučuju o pravim  suštinskim vrednostima. Tokm cele radnje u romanu impulsiraju melodramski elementi kao voda koja vri ali u nedostatku prave varte nikako da uzvri. Roman nekim svojim odnosom prema senzibilnosti i granicama u tom domenu izaziva dozu žaljenja, ali to nikako ne umanjuje njegovu dobru dramsku radnju. Stav spisateljive stalno opominje i podseća čitaoce šta biva kada se gube osnovne ljudske vrednosti. Likovi su vešto i uspešno iznijansirani do u tančine,zapravo, a njena razmišljanja i rauzumevanja najmanje su razumljiva za vreme u kome je živlea. Kao da je živela ispred svoga vremena. Pre bi se moglo reći da ja Draga Gavrilović sa ovakvim pristupom radnji i likovima  pripadala ovom a ne vremenu u kome je živela. Možda je baš zato ostala zaboravbljenja.

Podelite sa drugima: