Nije Kosovo takozvano  nego je takozvana republika Kosovo

Nije Kosovo takozvano  nego je takozvana republika Kosovo

Piše: Milorad Antonić

Svi oni koji u komunikaciji kažu „tzv.Kosovo“i misle da su time rekli da ne priznaju jednostrano proglašenu  republiku Kosovo, greše. Oni tako geografsku teritoriju Kosovo  nazivaju takozvanom.

Bilo bi krajnje vreme da se mediji i političari odreknu olake i pogrešne upotrebe reči i da stvari nazivaju pravim imenom-takozvana republika Kosovo.A  ne „takozvano Kosovo“!

Teško je  u ovoj pomenutoj pojavi iz uvoda reći na šta novinari u tekstovima i političari u govorima  misle kada umesto da napišu/kažu „tzv.republika Kosovo“, napišu/kažu  „takozvano Kosovo“, osim što kad to čujete jednom ili dva puta pomislite da je u pitanju lapsuz.Međutim  pošto to traje i traje,ne  možete a da se ne upitate kako im tone smeta i kako se osećaju kada pomenuto izgovore,pogotovo kad znate njihovu opredeljenost  da oni,pa i Srbija nikad ne treba da  priznaju “tzv.republiku Kosovo“. Veruju li oni da su rekli ono što misle i osećaju!?

 Jer upotreba reči „takozvano“ ispred reči „Kosovo“bez reči „republika…“ direktno upućuje na to da jedno govore a drugo misle. Ili su možda u međuvremenu promenili mišljenje,pa im to i ne smeta ?

Ono što je manje bitno ali   činjenica je  da ovakva pogrešna upotreba reči ostavlja ružan utisak, a mi  koji ih svakodnevno slušamo  gubimo  svaku nadu da će konačno ispravno izgovoriti te reči pravilno, paostajemo  ubeđeni  da  je sve što govore i rade  otaljavanje posla.

Nema ni trunke utiska o prisustvu savesnosti i odgovornosti i  za stvarnost.

A novinarstvo je odgovorno za stvarnost, poruka je ovog portala i ovo razmišljanje je  istovremeno molba da se ovom problemu pristupi sa više odgovrnosti .

Jer pogledajte  šta je istina!

Oni koji su jednostrano proglasili  Kosovo i Metohiju svojom republikom Kosovo,tako je nazivaju jer  misle da je,bez obzira što je sve zemlje sveta  nisu priznale,to istina!

Ali  ako je tako oni zovu,ne moramo, ne treba  i ne bi smeli mi da  je tako zovemo!Ako je ne priznajemo!

Republika Kosovo (alb. Republika e Kosovës) je zvanični naziv jednostrano proglašene države na teritoriji Republike Srbije, protivno Ustavu Srbije.[5] Prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN cela teritorija Kosova i Metohije, pravno gledano, nalazi se u sastavu Srbije dok ne bude postignuto konačno rešenje. Srbija ne priznaje jednostrano otcepljenje, po međunarodnom pravu, njene teritorije,[6] preciznije autonomne pokrajine pod privremenom upravom Ujedinjenih nacija (UN) u okviru srpske suverene teritorije. Vlada sa sedištem u Prištini ima defakto vlast nad većinom teritorije,[7][8] dok pojedine strukture Srbije funkcionišu na severu i u srpskim enklavama.[9]

Dakle, za nas jednostrano proglašena republika Kosovo  je jednostrano proglašena takozvana republika Kosovo! I tu nema nikakvih drugih  istina. Jer istina u ovom slučaju ima suviše visoku cenu da bi se gledalo kroz prste pojednostavljenoj   i neodgovornoj upotrebi reči.

Ovu pogrešnu naviku,koja je nastala više iz našeg olakog shvatanja  stanja i bez  ulaženja u dubinu i značaj izgovorene javne reči, ali i  neznanja kakvu grešku pravimo,  moramo  iskoreniti. 

Neko mora izaći i reći javnosti da će se u buduće uz  pominjanje  reči  „institucija“,„organa reda“,„funkcija…itzd.itd iz takozvane republike Kosovo   koristiti izraz  takozvana republika Kosovo! 

U tekstu  https://sedmasila.rs/srpska-derista-i-kopilad/objavljenom  04. jula 2023. godine, u nešto blažoj formi,(što sebi zameram) ukazao sam na ovaj problem, koji smo sami sebi natovarili  i jedino mi  možemo da ga rešimo.

Podsećanja radi u navedenom linku je između ostalog ovaj tekst :

„Mesto i vreme je da se ukaže na još nešto: naši   mediji   unazad više godina koriste izraz „republika Kosovo”,a veoma, veoma retko samo  ponegde upotrebljavaju   izraz „takozvano Kosovo”, što opet ne odgovara istini. Jer nije Kosovo takozvano, takozvana je  republika Kosovo. Ali  ni tu se razum i logika ne primenjuju. Jer EUod nas traži da priznamo Kosovo. A pošto to još nismo uradili to ništa drugo ne znači nego da ne može da se koristi izraz “republika Kosovo”, ili „institucije republike Kosova”, pogotvo ne „takozvano Kosovo“(kao da tu našu teritoriju tek tako reda radi i privremeno, jer nemamo druge ime, zovemo Kosovo) itd.itd. Dakle sve dok ne priznamo takozvanu republiku Kosovo, tako treba i da  koristimo reči i izraze:“takozvana republika Kosovo, “, i “institucije takozvane republike Kosovo”.

Mogućnost da se rešimo ovog problema je onolika kolika je naša svest o tome koliko  pogrešna upotreba ove   reči zbog neznanja i neodgovornosti,  u  javnosti, a još više u susednim državama u regionu, pored prezira izaziva i podsmeh.

Nisam nerealan. Samo sam dosledan. U poslu kojim se bavim, a tako i u mnogim drugim poslovima, kao i u životu uopše,veoma je  bitno  da  se stvari nazivaju  pravim imenom. Suprotno je u novinarstvu čak i tragično. A tek u životu?! Zamislite da vam je moler daltonista pa vam stan okreči umesto belom crvenom bojom,ili da  ste vozač a daltonista, pa  je za vas crveno svetlo  u stvari zeleno.

U ovom našem poslu,kao u  pomenutom slučaju, gde su reči i boje i semafori,  krajnje je vreme da neko bude odlučan i zaustavi ovu poplavu jezičkog  i pravopisnog javašluka i   u praksu  uvede obaveznu upotrebu nazivanja stvari i događaja pravim imenonom.

Jer  u pitanju je  nepodnošljiv teror! Kad slušate ili čitate naše medije,a svesni ste činjenice  da neko greši,nemoguće je poverovati da taj neko  ne prepoznaje suštinu informacije sa pogrešno upotrebljenim rečima. Zašto? Pa prosto zato što iz medija i od političara očekujemo(tako je bar bilo) da čujemo ispravne proverene stvari i istine, ustanovljene vrednosti …,a ne  pogrešne reči na pogrešnom mestu!I još da im se divimo!  A kada ih nema,  šta  vam je drugo preostalo osim da se pitate   da li neko uopše kontroliše napisano,izgovoreno…?Gde se izgubiše lektori, korektori? Gde su urednici koji odobravaju tekstove? Gde su konsultanti i savetnici političara?  Da li je normalno da o odgovronosti za nanetu nam  štetu i urušen ugled od strane  emitera pogrešnih vesti niko ne razmišlja?  Sasvim je moguće da nam  je to nebitno. Jer! S druge strane emiter se i ne trudi da svojim novinarima, voditeljima programa, čitačima vesti skrene pažnju na pogrešnu upotrebu,pogotovo za nepravilan izgovor reči, jer zna da niko neće zbog pogrešno izgovorenih reči prestati da gleda njegove televizijske programe i tako ga bar minimalno kazniti.  Mi to sve  gutamo kao što smo progutali  vest sa tv programa   u kojoj  se proizvođač  jabuka  žali na prigovore da su jabuke skupe ,pa u prilog svom nezadovoljstvu izjavljuje da ima veliki trošak jer ih  15 puta prska da bi bile lepše i  pre sazrele. A mi se žalimo da su skupe ? Zamislite kakav problem!

Izgleda da ipak vlada pravilo:  čega se pametan stidi time se lud  ponosi. Jer da ima odgovornosti pomenuto se ne bi dešavalo. Nisam primetio da na pomenuti problem reaguju društvene mreže već duže vremena  najprogresivnije i najuvažavanije  snage našeg i svetskog poretka te nisam siguran da li su one zbilja sposobne da ovaj problem sagledaju ili su, kao što mnogi misle,i oni   prolazna kiša.

Više verujem da  je, i kod njih, kao i kod njihovog okruženja, tj.nas, koje ne brine pomenuta pogrešna upotreba reči, nebitno što smo  prihvatili zdravo za gotovo i da smo se o tako jednu važnu istinu oglušili, smatrajući je beznačajnom. Ima  logike u toj našoj  ravnodušnosti,nemaru i nezainteresovanosti za prave vrednosti u našem inače veoma dobrom i bogatom jeziku. Problem je samo u tome što nas je mnogo takvih, pa nismo ni svesni da grešimo.Pogotovo ne da su  pogrešno izgovorene reči pa je uveliko  u svakodnevnoj upotrebi običnih ljudi prisutno opravdaljnje:“!Pa tako kažu na televiziji…“

Primera je bezbroj.

Na sajtu  Kancelarije za Kosovo i Metohiju-Vlada Republike Srbije (vidi: renutno) u naslovu „ Koje države nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova?“stoji ko kao što  vidite. I   to latinicom.Čini li se ispravnim da taj naslov treba da glasai: „Koje države nisu priznale jednostrano proglašenje nezavinosti tzv. republkike Kosovo“.

Ili sledeći primeri:

https://www.politika.rs/scc/clanak/574005/Grenel-Ne-ujedajte-ruku-koja-vas-hrani-decenijama .  U vesti da je  nekadašnji izaslanik bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Kosova i Srbije, Ričard Grenel odgovorio  bivšoj ministarki spoljnih poslova stoji: „..odgovorio je bivšoj ministarki spoljnih poslova tzv. Kosova Meljizi Haradinaj-Stubli …“ A trebalo bi „…ministarki spoljnih poslova tzv.republike  Kosova…“

U istom tekstu  opet nedoslednost.Autor teksta piše: „Grenel je ranije upitao specijalnog savetnika u Stejt departmentu Dereka Šolea da li je prilikom susreta sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani u Njujorku rekao Osmani…“Ali ono što istini odgovara je sledeće:„…sa predsednicom tazv. republike Kosova Vjosom Osmani „

Ili istog dana ista novina već u naslovu greši:„Mutua: Kenija ide ka priznanju Kosova“,Umesto „…Kenija ide ka priznanju  „takozvane  republike  Kosova

  • https://informer.rs/vesti/politika/832183/aljbin-kurti-srpska-lista „… vitalni značaj oživljavanja političkog pluralizma Srba na (tzv.) Kosovu….Nema demokratije i slobode bez pluralizma, a to je da se oživi politički pluralizam Srba na (tzv.) Kosovu. Srbi na (tzv.) Kosovu moraju biti…“Dakle, na tri mesta ispred reči „Kosovo stoji „tzv“ ! Ali  nije Kosovo takozvano nego je takozvana republika Kosovo.
  • Ili:https://www.republika.rs/tag/kosovo/3“Samoproglašeni premijer Kosova doveo do krvoprolića”!Čini li vam se da je jedino  ispravno i istinito „samoproglašeni premijer tzv. republike Kosova….“
  • Ili jedan od mnogih naslova -izvor: https:// www. tanjug. rs/srbija/ politika/ „Tužilaštvo tzv. Kosova...“ , što takođe nije tačno. Jer tačno je  „tužilaštvo tzv.republike Kosovo“!

                                          Istina je  svedok postojanja

U slučajevima kada sagovrnici,novinari pa i političari govore o  takozvanoj republici Kosovo  a kažu (ili novine napišu) „takozvano Kosovo“ oni,kao što rekoh, ne govore to što misle. „Takozvano Kosovo“ upućuje nas na geografsko područje. I da stvar bude još gora, to dalje znači da se to područje  tako trenutno zove, da mu je to privremeno ime, jer reč „takozvano“ upućuje na ograničeno  vremensko trajanje. Posebna priča je što je to Kosovo i Metohija a ne samo Kosovo.

Kosovo (alb. Rrafshi i Kosovës) je geografska oblast koja obuhvata severni i istočni deo srpske autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. Druga oblast u pokrajini se zove Metohija.

Što novinari pišu, a ne obraćaju pažnju šta i kakve će efekte proizvesti pogrešna upotreba reči, poseban je problem  na duži  period. I to treba rešavati u korenu. I što pre! Ali isto tako,pogotovo u sferi politike i sudbonosnih odluka,  mora se u sredstvima javnog informisanja, te javnim državnim  govorima i nastupima sprovesti temeljna strategija nazivanja stvari i događaja  pravim imenima.

Tako pogrešno upotrebljavanje reči isto vam je kao kad  bi novinar izveštavajući o silovanju devojke napisao da ju je  neko napao,a ne da je silovana.

Razumljiva je povećana doza  prisustva odgovrnosti političara,npr. za gostovanje  u medijima, ali nejasno je, a veoma interesantno,  da  brzo i skoro uvek reaguju, uglavnom tuže novine i novinare, kada ih neko optuži da su rekli nešto što nije tačno ili je izvučeno iz konteksta i sl .A to što oni  kažu „tzv. Kosovo“, što je takođe netačno, ne pokušavaju čak ni sami sebe da isprave.O izvinjenju nema ni govora!

Možda bi trebalo da ih tužimo. 

Ne priliči ni medijima ni političarima, kao ova nedavno obvjavnjena: „Mi imamo svoj stav, ne priznajemo Kosovo i pozivamo prijatelje da ne priznaju Kosovo”.Kako bi ova rečenica emitovala posebnu odvažnost i odlučnost kada bi se reč „takozvanu”upotrebila na  pravom mestu i gde  Bog zapoveda .Evo ovako : „Mi imamo svoj stav, ne priznajemo takozvanu republiku Kosovo i pozivamo prijatelje da ne priznaju  takozvanu republiku Kosovo”.

Ili, izveštaj  “Obaveštavamo javnost da je Centralnoafrička Republika 14. zemlja koja je precizirala svoj stav da ne priznaje Kosovo jer je ona na spisku zemalja koji vodi Priština, a u kojem se navodi da ih je priznala”, rekao je Dačić. Ništa manje važno i dosledno istini  bi bilo da   u delu rečenice „…da ne priznaje Kosovo“  stoji   „da ne priznaje  tzv. republiku Kosovo“.

Dosledno istini,logici, i u ovom slučaju još više funkciji, nazivanje stvari pravim imenom trebalo je već da bude obavezno, pa bi,  da je rečena ispravno  ne priznajemo tzv.republiku Kosovo“poruka ministra imala i smisao, te odražavala istinu i doslednost. Jer, ako smo u  zvaničnoj politici  dosledni  u vezi sa nepriznavanjem tzv.republike Kosova, neminovnost i sve ostalo što ide uz to, nalaže  da budemo dosledni i u istupanju u javnosti. A da se ne govori o tome da to još više učvršćuje naš stav.

Sve osim ovoga je netačno.Stvara zabludu i može da se zloupotrebi. Da ne ulazimo u suštinu kako on to misli da „ne priznaje Kosovo“? Mi ne priznajemo takozvanu republiku Kosovo! Kosovo je Kosovo i šta tu  drugo može da se prizna osim činjenice da je Kosovo Kosovo,a ne takozvano Kosovo!

Za žaljenje je  konstatacija da su mediji,pa i političari pogrešnom primenom reči „takozvano“ kao i doskora ne upotrebljavajući je  obesmislili  i doveli  u pitanje ono za šta se zdušno bore-da ne priznaju tzv.republiku Kosovo“!

Vi poštovana gospodo političari, svoju borbu morate nazivati pravim imenom, a vi, drage kolege, u slučaju da pogrešno izveštavate značiće da ne radite svoj posao odgovrono. I jedni i drugi odgovrni ste za formiranje svesti u javnosti o svemu. Ako vi tako ne radite ne možete to očekivati ni od onih koji vas podržavaju i čitaju. Stvaranje zablude je neodgovorna politika a  netačno informisanje  obmana.

Na kraju. Bilo bi logično da i jedni i drugi koristite svoj maternji jezik u njegovom pravom smilu reči. Pogotvo u odgovronim poslovima gde  jedino istina može da pomogne.

Plašim se da se , i ako neko odluči da stane na kraj  pogrešnoj upotrebi i širenju  ovde pomenutih reči, ne završi kao sve drugo. Eto npr. kao akcija o štetnosti plastike i izbacivanju plastičnih kesa iz upotrebe koje još više koristimo.

Naziv

Naziv „Kosovo” potiče od slovenskesrpske reči kos — crna ptica,[1] a pojam Kosovo označava, na srpskom jeziku, oblast naseljenu tim pticama. U kolokvijalnom govoru, autonomna pokrajina Kosovo i Metohija se jednostavno zove „Kosovo”, zbog dužine naziva i jednostavnosti izgovora. Samoproglašena Republika Kosovo se takođe u govoru često zove jednostavno „Kosovo”

Podelite sa drugima:

Povezani članci

0 0 glasovi
Glasanje za članke
2 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
слободан млинаревић
слободан млинаревић
2 meseci pre

Ovo je materijal koji je neophodno preneti na što više mejl adresa i ostalih facebukova, tvitera, instagrama! Kao što je autor naglasio NE RADI se o KOSOVU, već o TAKOZVANOJ REPUBLICI KOSOVA, koja uključuje i Metohiju, koju “političari” ne spominju.

Milorad
Milorad
2 meseci pre

Redakcija se slaže sa peredlogom i pozivamo posetioce našeg portala da kad god su u prilici pošalju tekst ne koliko toliko adresa.To je jedan od malih ali značajnih načina da pokažemo koliko smo spremni da se borimo za svoje ,pa makar i tako male vrednosti.