(Vojnici u kantini, Lenjingradska oblast)
Marija Bunjina :Vojnici u kantini, Lenjingradska oblast-Ruslan Šamukov/TASS.Znamo kakvim ubojitim naoružanjem raspolaže ruska vojska. A kako se ona hrani?
Prema pravilniku, vojnička hrana se pravi od 117 namirnica, a dnevni unos treba da iznosi oko 4.500 kcal. Čini se da bi od takve količine hrane mogao da se napravi prilično dobar meni za neki restoran. Portal Russia Beyond saznaje koja su glavna jela na meniju pripadnika kopnene vojske RF, šta vojnici najviše vole i šta im najviše nedostaje.
1. Kaša sa viršlom i jaje sa hlebom
Legion Media
Za doručak se u vojsci obično jede kaša sa viršlom ili ruskom pljeskavicom. Kaša (recimo, ovsena) nije baš omiljeno jelo, ali je vojnici „sliste“, kao i sve ostalo što im se iznese.
„Najukusniji doručak je kada se hleb namaže maslacem, pa se odozgo dodaju dve polovine kuvanog jajeta. A može na hleb da se namaže i pekmez“, priča Nikolaj o svojim utiscima iz vojske.
2. Peljmeni i varenici sa mladim rastresitim sirom
Legion Media
Jednom ili dva puta nedeljno vojnici za doručak dobijaju poslasticu – peljmene ili varenike sa mladim rastresitim sirom i pavlakom, i taj im doručak ulepša ceo dan.
„U početku se čovek neverovatno obraduje kad su za doručak peljmeni, ali vremenom i oni dosade. To nisu neki vrhunski peljmeni, nego oni najobičniji“, kaže Nikolaj.
3. Lenjingradski rasolnik
Legion Media
Dugo se smatralo da je kaša od geršle (od celog zrna ječma) pravo prokletstvo. Ona je veoma jeftina i zato su je svi pravili. Prema novom vojnom pravilniku, kaša od geršle kao posebno jelo ne postoji, ali se može iskoristiti kao komponenta drugih jela, na primer lenjingradskog rasolnika. Pored geršle u njega se dodaje meso, krompir, usoljeni krastavci, šargarepa i crni luk. Najvažnije je da kuvar ne bude „stipsa“ kada dodaje meso u čorbu.
4. „Terenska“ čorba
Legion Media
Ova čorba sa prosom sprema se za 20-25 minuta, čak i u „poljskoj kuhinji“ kada je vojska na terenu. Recept je veoma jednostavan: krompir i proso se skuvaju, crni luk se isecka na kockice, šargarepa se izrenda i proprži u ulju. Povrće se doda u kotao ili lonac zajedno sa mesnim nareskom.
5. Dinstani kupus
Legion Media
Svako ko je bio u ruskoj armiji dobro pamti dinstani kupus. On se služi kao prilog uz meso ili viršle.
6. Salata vinegret
Legion Media
Ako nema svežeg povrća uvek se može napraviti vinegret. To je salata koja se pravi od kuvanog povrća – krompira, cvekle, šargarepe, kiselih krastavčića i graška. Najčešće se pravi sa uljem.
„Mene vinegret još uvek podseća na vojsku“, priča Mihail.
7. Heljda sa mesnim nareskom
Legion Media
Kaša od heljde je univerzalno jelo. Ono se praktično ne može pokvariti. A ako se u nju dodaju čuveni mesni naresci, takozvana „tušonka“, onda vojnik dobija ukusan obrok koji može da ga zasiti. Ako je kuvar dobro raspoložen, on pre kuvanja heljde može da je proprži u tiganju i tada kaša dobija ukus orašastih plodova.
8. Riba za večeru
Legion Media
Za večeru vojnici najčešće dobijaju ribu sa prilogom, na primer sa heljdom ili pireom.
„To je najobičnija i najjeftinija riba – oslić ili bakalar, ništa naročito“, napominje Nikolaj.
Vojnici koji u toku dana nešto skrive ostavljaju se posle ručka da po kazni ljušte krompir za pire ili čorbu za naredni dan. Ali oni se ne uzbuđuju mnogo, jer je to prilika da dobiju još jednu porciju za večeru.
9. Dezert
Legion Media
Za praznik vojnici mogu dobiti čokoladne bombone ili neke druge poslastice. Za Vaskrs je to komadić ruskog vaskršnjeg kolača koji se zove „kulič“, za Novu godinu mandarine, a za Maslenicu (poslednja sedmica pred početak Velikog posta) palačinke sa kondenzovanim slatkim mlekom (zguščonka) i pavlakom.
„Kada se u trpezariji pojavi nešto slatko znamo da je neki praznik. U vojsci čovek zaboravi koji je datum. Tek kada za obed dobije keks, čokoladne bombone ili mandarine, onda shvati da je, recimo, 23. februar (Dan branilaca otadžbine) ili Nova godina“, objašnjava Nikolaj.
10. Kobasica od kuće
Legion Media
U krugu kasarne obično postoji kantina gde se može kupiti hrana, ali nema se uvek novca i vremena. Mladim vojnicima nije ni dozvoljeno da idu u kantinu. Zato je dolazak posete uvek veliki gurmanski događaj.
„Najželjnije se očekuju posete tokom vikenda. Poseta uvek donese nešto ukusno – kobasicu, čokoladu…“, seća se Nikolaj.
Svako, pa i delimično kopiranje materijala Russia Beyond bez pismene dozvole i linka na originalni tekst objavljen na veb-sajtu Russia Beyond tretira se kao grubo kršenje zakona o autorskim pravima Ruske Federacije. Russia Beyond i medijski holding RT zadržavaju pravo reagovanja na slične protivpravne radnje i pokretanja sudskog postupka.
Izvor: https://rs.rbth.com/recepti/83044-deset-jela-vojne-kuhinje?