Како се храни моћна руска армија: Десет јела војне кухиње

Како се храни моћна руска армија: Десет јела војне кухиње

(Војници у кантини, Лењинградска област)

Марија Буњина :Војници у кантини, Лењинградска област-Руслан Шамуков/TASS.Знамо каквим убојитим наоружањем располаже руска војска. А како се она храни?

Према правилнику, војничка храна се прави од 117 намирница, а дневни унос треба да износи око 4.500 kcal. Чини се да би од такве количине хране могао да се направи прилично добар мени за неки ресторан. Портал Russia Beyond сазнаје која су главна јела на менију припадника копнене војске РФ, шта војници највише воле и шта им највише недостаје.

1. Каша са виршлом и јаје са хлебом

Legion Media

За доручак се у војсци обично једе каша са виршлом или руском пљескавицом. Каша (рецимо, овсена) није баш омиљено јело, али је војници „слисте“, као и све остало што им се изнесе.

„Најукуснији доручак је када се хлеб намаже маслацем, па се одозго додају две половине куваног јајета. А може на хлеб да се намаже и пекмез“, прича Николај о својим утисцима из војске.

2. Пељмени и вареници са младим растреситим сиром

Legion Media

Једном или два пута недељно војници за доручак добијају посластицу – пељмене или варенике са младим растреситим сиром и павлаком, и тај им доручак улепша цео дан.

„У почетку се човек невероватно обрадује кад су за доручак пељмени, али временом и они досаде. То нису неки врхунски пељмени, него они најобичнији“, каже Николај.

3. Лењинградски расолник

Legion Media

Дуго се сматрало да је каша од гершле (од целог зрна јечма) право проклетство. Она је веома јефтина и зато су је сви правили. Према новом војном правилнику, каша од гершле као посебно јело не постоји, али се може искористити као компонента других јела, на пример лењинградског расолника. Поред гершле у њега се додаје месо, кромпир, усољени краставци, шаргарепа и црни лук. Најважније је да кувар не буде „стипса“ када додаје месо у чорбу.

4. „Теренска“ чорба

Legion Media

Ова чорба са просом спрема се за 20-25 минута, чак и у „пољској кухињи“ када је војска на терену. Рецепт је веома једноставан: кромпир и просо се скувају, црни лук се исецка на коцкице, шаргарепа се изренда и пропржи у уљу. Поврће се дода у котао или лонац заједно са месним нареском.

5. Динстани купус

Legion Media

Свако ко је био у руској армији добро памти динстани купус. Он се служи као прилог уз месо или виршле.

6. Салата винегрет

Legion Media

Ако нема свежег поврћа увек се може направити винегрет. То је салата која се прави од куваног поврћа – кромпира, цвекле, шаргарепе, киселих краставчића и грашка. Најчешће се прави са уљем.

„Мене винегрет још увек подсећа на војску“, прича Михаил.

7. Хељда са месним нареском

Legion Media

Каша од хељде је универзално јело. Оно се практично не може покварити. А ако се у њу додају чувени месни наресци, такозвана „тушонка“, онда војник добија укусан оброк који може да га засити. Ако је кувар добро расположен, он пре кувања хељде може да је пропржи у тигању и тада каша добија укус орашастих плодова.

8. Риба за вечеру

Legion Media

За вечеру војници најчешће добијају рибу са прилогом, на пример са хељдом или пиреом.

„То је најобичнија и најјефтинија риба – ослић или бакалар, ништа нарочито“, напомиње Николај.

Војници који у току дана нешто скриве остављају се после ручка да по казни љуште кромпир за пире или чорбу за наредни дан. Али они се не узбуђују много, јер је то прилика да добију још једну порцију за вечеру.

9. Дезерт

Legion Media

За празник војници могу добити чоколадне бомбоне или неке друге посластице. За Васкрс је то комадић руског васкршњег колача који се зове „кулич“, за Нову годину мандарине, а за Масленицу (последња седмица пред почетак Великог поста) палачинке са кондензованим слатким млеком (згушчонка) и павлаком.

„Када се у трпезарији појави нешто слатко знамо да је неки празник. У војсци човек заборави који је датум. Тек када за обед добије кекс, чоколадне бомбоне или мандарине, онда схвати да је, рецимо, 23. фебруар (Дан бранилаца отаџбине) или Нова година“, објашњава Николај.

10. Кобасица од куће

Legion Media

У кругу касарне обично постоји кантина где се може купити храна, али нема се увек новца и времена. Младим војницима није ни дозвољено да иду у кантину. Зато је долазак посете увек велики гурмански догађај.

„Најжељније се очекују посете током викенда. Посета увек донесе нешто укусно – кобасицу, чоколаду…“, сећа се Николај.

Свако, па и делимично копирање материјала Russia Beyond без писмене дозволе и линка на оригинални текст објављен на веб-сајту Russia Beyond третира се као грубо кршење закона о ауторским правима Руске Федерације. Russia Beyond и медијски холдинг RT задржавају право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

руска војска руска храна

Izvor: https://rs.rbth.com/recepti/83044-deset-jela-vojne-kuhinje?

Podelite sa drugima:

Povezani članci