NAŠOJ DRAGI – DA SE ZNA

NAŠOJ DRAGI – DA SE ZNA

Piše Milorad Antonić

Poziv na donaciju NAŠOJ  DRAGI –DA SE ZNA  je  istovremeno poruka  da je Draga Gavrilović naša ,i  naše je ono što mi sami želimo a ne što nam bogati mogu a neće da  priušte!

Poštovani posetioci,

Pozivam vas  da na ovom portalu  pročitate prilog  “Zašto sve što je lepo i vredno u Srbiji ima tužan kraj”. Potom odlučite  ima li razloga  da postante  donator  ZBORNIKA NAUČNIH  RADOVA O DRAGI GAVRILOVIĆ -PRVOJ ŽENI SRPSKOM ROMANSIJERU.

O visini  iznosa  za donatorstvo  ovog vrednog dela naše kulturne baštine  svaki donator sam odlučuje.

Koliko god  da uplatite, biće više od onoga što su  “donirale”  naše čuvene  kompanije.

Za tačno godinu dana koliko traje potraga za donatorima od njih devet kojima smo se obratili nije stigao ni dinar. Njihov spisak  objavićemo kada Zbornik  izađe iz štampe jer nije im verovatri.Verovali smo im pre godinu dana kada su se kleli kako hoće, pa na kraju neće. Vaš  dinar ,u ovom slučaju više vredi. Ne samo zato  što je  jedan dinar više nego nijedan, već  i  zbog toga što  ga dajete  „za spomenik“  prvoj ženi srpskom romansiejru. Dajete ga NAŠOJ  DRAGI. U Srpskoj Crnji  gde je radila svi su je zvali naša Draga. (Kakva ironija.Omiljena, draga, naša …a zaboravili smo je.) . Taj dinar dajete toj Dragi , ženi koja je pre 125 godina pisala da bi Srbija i njena kultura izgledala drugačije i  bila bogatija.

Da, baš tako,dajete  za spomenik! Jer objavljivanje ZBORNIKA NAUČNIH  RADOVA  o značaju njene književnosti zaista je spomenik.Onaj pravi na groblju u Srpskoj Crnji, zarastao je u korov.Tabla  na kojoj je ispisano „U ovoj kući je radila Draga Gavrilović…“ uskoro će biti bačena na otpad  jer  je Opština prodala kuću poslovnoj ženi iz Rumunije koja planira da je sruši (ako već nije). I da tragedija bude veća od 1889. godine kada je Draga Gavrilović u uglednom novosadskom književnom časopisu „Javor“, kod Zmaj Jove Jovanovića u nastavcima objavljivala  svoj roman „Devojački roman“ sve do u jesen 1984. godine kao da nije ni postojala. Bila je zaboravljena, zapostaveljena,a deo je naše kulturne baštine kojom se ponosimo.Izgleda da smo tako ponašajući se  previše toga pripisali sebi,pa nas je  Bog ili sudbina opomenuo. Nađen je  trag i rukopis. Potom smo, ali opet uz  takođe  napore objavili  njenu  „Izabranu prozu“, a prošle godine u njenu čast u Srpskoj Crnji napravljen je naučni skup. Sedam naučnih radnika , profesora i književnih kritičara  potvrdili su  vrednost  i značaj  njenog književnog stvaralaštva. I pokazali su  da je neopravdano zaboravljena. Ali,šta to sve vredi  ako javnost i dalje ne zna za nju?! Opet smo na početku naše tragične i hronične bolesti -da  smo najgori prema  svojima. Draga Gavrilović će ponovo biti zaboravljena. Zato je vaš dinar vredan i važan. I zato je objavljivanje ovog ZBORNIKA  spomenik NAŠOJ DRAGI.

I zato će na jednoj od stranica  ovog spomenika biti ispisana vaša imena sa porukom NAŠOJ DRAGI . Ta poruka  treba  da označi da je Draga Gavrilović naša. I naše je ono što mi sami želimo a ne što nam bogati mogu a neće da  priušte.

Taj spomenik  a ZBORNIK  JE  I PORUKA DA NIKAD VIŠE NE ZABORAVLJAMO  ONE KOJI SU ZA NAS STVARALI.

Izdavači Zbornika Književna zadruga ALTERA I MULTINACIONALNI FOND KULTUREE  iz Beograda vam se unapred zahvaljuju i  obavezuju da će imena donatora objaviti na  vidnom posebnom mestu u Zbroniku.

Donatori koji ne žele da im se objavi ime u Zborniku treba da to naglase dopisaom na mejl: office@sedmasila.rs

Uplate na: MULTINACIONALNI FOND KULTURE

Svrha uplate: ZBORNIK O DRAGI GAVRILOVIĆ

Tekući račun kod SBERBANK br: 285-2031040000003-59

           Napomena: Molimo vas da  na mejl: office@sedmasila.rs  dostavite ime, prezime i ostale svoje podatke koje želite da  uz vaše ime i prezime objavimo.

Svaki donator dobija tri primerka Zbornika.

Takođe smatramo da je vredno pomenuti da smo se nakon godinu dana napornog traženja donatora odlučili na ovaj korak kao možda i dobar način da probudimo plemenitost, čini mi se  davno izčezlu.

Naravno, računamo i na to da se neće  prikupiti  dovljno sredstava ali tada će biti jasno  zašto sve što je lepo u Srbiji ima tužan kraj. I biće to još jedna istina o nama koju je pre 125 godina Draga Gavrilović najavila rečima „…čeka nas erozija morala i devalvacija  ljudskih vrednsoti”…!

Podelite sa drugima:

Povezani članci