Društvo arhitekata Novog Sad: Apelujemo, dakle, da uložite svoj autoritet u spasavanje Banovine…

Društvo arhitekata Novog Sad: Apelujemo, dakle, da uložite svoj autoritet u spasavanje Banovine…

Поштовани градоначелниче,

Обраћамо Вам се са апелом да сада, у тренутку када је то још увек могуће, учините оно што је потребно да се сачува „образ“ нашег града и његов аутентични знак распознавања, Бановински комплекс, у свом изворном и законом заштићеном изгледу.

Обраћамо Вам се, пре свега као Новосађанину који, сигурни смо, воли свој град и поносан је на њега, као и сви ми.

 Коначно, обраћамо Вам се као струковно удружење, чија струка је да се бави градом, његовом архитектуром и урбанизмом.

Већ смо се неколико пута оглашавали поводом изградње подземне гараже код Бановине. Питање да ли је гаража уопште требало да се гради на том месту смо анализирали, али с обзиром на то да је подземни део објекта у целости изграђен, не желимо овом приликом да се бавимо истим. Оно што представља огроман проблем јесу надземни излази из гараже изведени у армираном бетону са висинoм просечног приземља, који заузимају велики део површине поред објеката Бановине и Скупштине.

У тренутку када је изградња започела нико није имао прилике да види, у неком тродимензионалном приказу пројекта, да ће се на овом месту појавити овако гломазне структуре, таквих димензија и тако неприкладног изгледа. Подсетићемо на чињеницу да је 2007. године Влада Републике Србије донела Одлуку о утврђивању комплекса Бановине у Новом Саду за споменик културе. Ова Одлука уједно представља и акт о заштити истог, који утврђује конкретне мере заштите заштићене околине споменика културе. Најважнију меру заштите представља „забрана изградње нових објеката привременог или трајног карактера“.

Али, да на тренутак и занемаримо оно што каже Акт Владе Републике Србије, да се ослонимо само на здрав разум и љубав према граду у којем живимо, мислимо да ћемо заједно доћи до истог закључка – ове армирано-бетонске „мега“ структуре нису смеле да се појаве у овом простору који је омиљени и препознатљив призор разгледница из Новог Сада. Бисер архитектуре свог времена, сасвим јединствен.

Постоји много примера у Европским градовима, како је решено ово питање. Тамо где су подземне гараже грађене у самом центру градова, заштићених као историјско и архитектонско наслеђе, или у близини споменика културе, излази из тих гаража нису наткривани, изведени су дискретно, само са оградом, или на неки начин уклопљени у партерно уређење, како не би визуелно нарушили (наружили) своје окружење.

 Зар комплекс Бановине није заслужио овакав, свуда прихваћен, мало пажљивији третман?

Мислимо да и у овом тренутку избетониране структуре излаза из гараже могу да се уклоне, пројекат може да се преиспита и да се хитно пронађе другачије и примерено решење. Без наткривања (што би било једино исправно), или евентуално наткривено на другачији начин, много дискретнијим и прозрачнијим структурама.

Апелујемо, дакле, да уложите свој ауторитет у спасавање Бановине и да хитно предузмете потребне кораке, како ми сви заједно сутра не бисмо осећали стид због свог односа према сопственом граду, као они који су се са крајњим немаром односили према својој културној баштини. Они због којих се Бановина више неће „стављати“ на разгледнице.

Друштво архитеката Новог Сад

Поштовани новинари,
дана 16.05.2023. смо послали допис градоначелнику Новог Сада, Милану Ђурићу са молбом да предузме све што је у његовој моћи да се иницира измена пројектне документације и измени партерно решење простора изнад подземне гараже код Бановине.
Већ смо се оглашавали поводом овог објекта, али оно што је сада као резултат “изашло” у простор објекта Заштићеног културног добра, је недопустиво и неприхватљиво. 
На терену су сада изведене надстрешнице од армираног бетона, предимензионисане и робусне, које у потпуности заклањају визуру и лепоту објекта Бановине и покрајинске владе. 
Пошто од градоначелника нисмо до сада добили никакав одговор ни разговор, молимо вас да ово писмо проследите у медијима како би грађани били упознати са нашим залагањима и жељом да се сачува и негује историја, наслеђе и естетика града Новог Сада.
Хвала унапред на разумевању!
Ана Ферик Иванович, председница Друштва архитеката Новог Сада, 0692299021

                                               

Podelite sa drugima:

Povezani članci