Prof. dr Vinko Perić :SRPSKI PIJEMONT – BEOGRAD – CENTAR EVROPE

Prof. dr Vinko Perić :SRPSKI PIJEMONT – BEOGRAD – CENTAR EVROPE

Neuobičajeno ali korisno. U prošnonedeljnom intervju za naš portal prof. dr Vinko Perić, akademik, između ostalog, rekao je da mu treba više prostora i vremena da bi mogao, da kao multidisciplinarni naučni radnik doktor bezbednosti i počasni dr istorijskih nauka „Instituta za nacionalnu istoriju“ iz Njujorka, sa velikim praktičnim i konspirativnim iskustvom iz više oblasti,  tačnije  pojasni neke nedoumice i nedovoljno jasne, lažne, tendenciozne i manipulatorske pojave  koje razaraju naše društvo.

Da podsetim naše čitaoce da  u razgovoru koji je vodio gospodin mr. Miroslav Radovanović (vidi :https:// sedmasila.rs/republika-srpska-ce-biti-pijemont-buduce-jedinstvene-srpske-drzave/ uvaženi gospodin Perić je upravo porukom iz tog razgovora  da  će Republika Srpska biti Pijament jedinstvene srpske države  izazvao čitalačku znatiželju.

Usledile su  reakcije, neke  možete i sami pročitati, a one koje mi stižu od prijatelja na lični mejl kreću se od „bravo“ do onih koji o temama, tezama, pa i nekim skrivenim dešavanjima hoće da znaju još više. Neki su postavili i konkretna pitanja (a možete ih i dalje postavljati da na njih u nekom od narednih razgovora dobijete odgovor). Primenjivaću tu praksu da sa sagovornicima koji znaju više razgovaramo i više puta uzastopno jer mi smo u stvari dosledni našem sloganu „Sedma sila zna i vidi više“, pa je to i naša obaveza.

Jeste da to nije uobičajeno, ali biću iskren. Meni je to i dobro došlo!  Jer je to jedan od načina da se, koliko toliko, suprotstavim dušmanobrižnim porukama zlobnih  kvazisveznalica, diletanata sa društvenih mreža (oni su postali i naš melem na ranu, i lek, i duševna hrana…) koji sve „znaju“ iz prve ruke i bombarduju nas porukama. Što više poruka pošalju to njima više  dolara u bednoj šaci. Pa jel uputnije  da prostor ustupim sagovornicima sa npr. ovakvom biografijom (vidi:https:/vinkoperic.com/lang sr/biografija.php patriotskom intelektualcu koji se ne bavi politikom a postigao je sve vrhove u životu legalno i legitimno od koga bi mnogi mogli dosta toga da nauče. Jer ako je suština novinarstva kontinuirana borba za istinu, onda je ovo  dobra prilika i izazov  kakav se samo poželeti može za razgovore sa čovekom fascinantne biografije, velikim iskustvom, znanjem, vizionarom i inovatorom. Ako treba svakih sedam dana do potpunog demaskiranja i maksimalno mogućeg  eleminisanja uticaja sumnjivih zapadnih vrednosti, slične onima koje pružaju dame sa lošim moralom, koje među nama šire u vidu cvetnog aranžmana. Tako je bačena rukavica. I „vatra“ je potpaljena!

Pijemont?, „Srpski Pijemont“, kao dobar temelj, koga od Garašaninovih vremena do predsednika  Vučića svi Srpski patrioti priželjkuju. U prošlom intervju ukazali ste na to  da se„Srpski Pijemont“ i „Otvoreni Balkan“?   Kako?

Oba projekta su odlična ali znate da to ne zavisi samo od nas i da svaka ideja ili dobro osmišljen cilj imaju više faktora kao što su vreme, okruženje, mondološki tranzicioni procesi, pa i nivo patriotske svesti naroda. Najveći problem su strani faktori. Da su oni složni predsednik Vučić bi lako sa njima, jer je on daleko pametniji i mudriji, ali oni su kao buket cveća sastavljen od raznih otrovnih korova i virusa većinom instruisani sa različitim njihovim interesima i pogledima za budućnost Balkana. Jedno hoće Amerika, drugo Engleska, treće Francuska, a četvrto Nemačka, Vatikan, Hrvatska…

O „Otvorenom Balkanu“ se dosta javno zna pa ne bi gubio vreme puno oko toga, samo ću reći sve u dve metaforične rečenice, a to je iznuđeno ili za sada najmanje loše rešenje, što je uvek govorio Kenedi. „Otvoreni Balkan“ bi mogao da bude smešten na Prvi sprat velike Balkanske zgrade u Beogradu kao budućem centru Evrope, pa u nekim segmentima i Sveta. U Prizemlju sa čvrstim temeljima bi bio „Srpski Pijemont“. Ko razume znaće!

Amerikanci lobiraju za Jugoistočnu Evropu, koju možemo da figurativno smestimo na Drugi sprat te zgrade, a pošto je Merkelovka najozbiljnije započela sa „Zapadnim Balkanom“, pa bi je za sada mogli figurativno smestiti u potkrovlje, s obzirom da će uskoro Nemačka sve više da gubi uticaj po svim pitanjima u Svetu a time i na Balkanu. To se može i krugovima predstaviti, gde bi u centru svih bio „Srpski Pijemont“, jer da je pokojni Đinđić znao da većina trulog Zapada hoće Nemačku da zaustavi u razvoju i da je marginalizuje, možda bi i danas bio živ!

To je Srbija, a kako je kod Vas u Republici Srpskoj?

Na našu sreću u mojoj Srpskoj „ćerki“ Republici Srpskoj postoji bolja društveno-nacionalna  klima i znatno razvijenija svest. Nema potrebe da budem skroman kada kažem da je ta klima oblikovana konspirativnim delovanjem „Srpskog Pijemonta“ i javnim programskim sadržajima RTV mreža patriotskih medija koje predvodi moj „VIKOM RTV“ – Banjaluka, jer sam se naj više u državi naplaćao kazni RAK-u BiH, zbog Srbovanja kako mi kažu u Sarajevu.

U Republici Srpskoj postoje i konkretni nacionalno patriotski projekti o kojima javnost u Srbiji zna relativno malo, pre svega zbog programske nezainteresovanosti većine srpskih medija za ozbiljnu nacionalnu problematiku, ali i zbog podeljenosti, sujete, surevljivosti i neadekvatnog korišćenja potencijala patriotskog diskursa u Srbiji.

Pretpostavljam da je Vaša ideja: Srpski Pijemont jedan od naj ozbiljnijih?

Možda. Mogli bi ga ukratko predstaviti kao inicijativu za formiranje i implementaciju strategije koja ima za cilj da omogući bolju saradnju i objedinjavanje ukupnog srpskog nacionalnog, poslovnog, duhovnog, kulturnog i teritorijalnog potencijala na Balkanu, a u okviru legalnih rešenja zasnovanim na mogućnostima koje dopušta međunarodno pravo, posebno u oblasti regionalnog razvoja i saradnje.

Inicijativa za ovaj konspirativni projekat datira još iz 2008. godine, od grupe mojih prijatelja, srpskih patriotski orijentisanih intelektualaca i organizacija koje su radile polu konspirativno na formiranju i implementaciji strategije „Odbrana i zaštita Republike Srpske od daljnjeg urušavanja i nestajanja“, dokumenta koji je nepoznat široj javnosti, ali koji je bitno uticao na zaustavljanje otpočetog prenosa ingerencija i ovlaštenja Republike Srpske na BiH, promenu javnog mnijenja i Vlasti pa i Dodika ka desnoj opciji, i zaokruženje Srpskog entiteta u BiH kakav danas imamo. O tom Projektu je još rano u javnosti iznositi sve!

Od 2018. godine, kada smo objedinili većinu desnih političkih stranaka u jednu „Srpsku Naprednu Stranku“ u RS i utopili i moju „Srpsku naprednu stranku Republike Srpske“, osnovanu 1997. godine u Bijeljini, Dr Darku Matijaševiću:https://youtu.be/zTK5pDTNNU0, više se ne bavim javnom politikom, pa imam više vremena za „Srpski Pijemont“ čiji sam idejni Tvorac i u Naučnom i NVO sektoru od 2013. godine. Osnivači su moja malenkost: Akademik Prof. Dr Vinko Perić (http://www.vinkoperic.com), kao predsednik Udruženja privatnih poslodavaca RS https://www.facebook.com/VINKO1606953/, kome su iz naučnog sektora u oblikovanju i razradi koncepta pomagali „Centar za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti“ – CESNA-B, Beograd (direktor Akademik Prof. dr Slobodan Nešković, i Akademik Prof. Dr Rade Biočanin), i Evropski defendologija centar iz Banja Luke (Prof. dr Duško Vejnović), koji sačinjavaju deo inicijativnog odbora, tu je bio i sada pokojni akademik Baron Rajačić, koga posebno moram da pomenem. Podršku projektu vremenom je dao veliki broj patriotskih institucija, NVO organizacija, Akademija, Akademika, naučnih radnika i građana sa rascepkanih teritorija Srpskog nacionalnog korpusa, koji se kontinuirano pridružuju ovoj ideji.

Krajem novembra, tačnije 30.11.2013 godine, „ Srpski Pijemont“ je organizovao u Gradišci, na Savi u „VIKOM“ prostoru Alternativne vlade, izuzetno uspelu „Prvu međunarodnu naučno-stručnu konferenciju drugog privrednog i trećeg (patriotskog) NVO sektora Republike Srpske i Srbije“, na kojoj je učešće uzelo više od 50 eminentnih naučnih radnika, akademika, profesora fakulteta, doktora nauka i vrhunskih privrednih stručnjaka patriotske orijentacije, a koju je otvorio gospodin Emil Vlajki, potpredsednik RS. Ova konferencija, generalno posvećena je pronalaženju modaliteta za što čvršće kulturno, privredno, naučno i svako drugo povezivanje Srba na rascepkanom etničkom prostoru u okviru postojećih mogućnosti. Ona je potvrdila značaj i potencijale ovog projekta u trenutku kada se zvanična politika ove teme dotiče samo deklarativno i to jedino u izbornim kampanjama. Za početak je dovoljno reći da su diskusije i priloženi naučni radovi jasno potvrdili svu neophodnost i svrsishodnost projekta kakav je „Srpski Pijemont“ – Otvoreni Balkan.  https://youtu.be/az1BvtxbfWg

Pored više naših naučnih skupova pogledajte (REPUBLIKA SRPSKA  KRAJINA) i drugu našu Naučnu konferenciju, koju je otvorio Gradonačelnik Grada Gradiške g. Zoran Adžić.: https://youtu.be/490Jh4THR0A

Gospodine Periću, osim potrebe i želje, kao i konspirativnih aktivnosti, za koje mnogi neznaju, gde nalazite legalitet „Srpskom Pijemontu“ i osim naučnog sektora možete navesti i neki drugi primer da bi bilo jasnije našim čitaocima?

Kako sam već naglasio, ideja vodilja ovog projekta je formulisanje održive strategije koja će osvetliti put izgradnji što čvršćih veza rascepkanog srpskog nacionalnog korpusa i stvaranje uslova za što veći stepen njihovog ponovnog ujedinjenja. Legalitet i legimitet ovoj ideji nosioci projekta nalaze u prirodnoj i večitoj težnji svakog naroda na svetu da živi u zajedništvu, kao i činjenici da je nasilnim razbijanjem Jugoslavije to pravo srpskom narodu oduzeto. Nijedno rešenje koje ovo ne uvažava ne može se smatrati pravednim, pa samim tim ni trajno prihvatljivim.

U vezi s tim neophodno je podsetiti šta zapravo znači pojam „Srpski Pijemont“. Sama reč „Pijemont“ ustvari je naziv italijanske kraljevine Sardinije, koja je polovinom 19. veka kao najrazvijenija italijanska državica pokrenula romantičarski proces ujedinjenja Italije u jednu naciju. Taj proces je uspešno okončan i oko Pijemonta kao središta stvoreni su savremena italijanska država i nacija. Od tada se reč „Pijemont“, u prenosnom smislu, koristi da označi središte (žarište) oko koga se okupljaju nosioci borbe za oslobođenje ili realizaciju nekih društvenih ideja i javnih delatnosti. Kako je u to vreme tadašnja Kneževina Srbija pokušavala da sprovede sličan projekat (nažalost ne sa većim uspehom), ponegde se „Srpski Pijemont“ pojavljivao i kao časopis i u Crnoj Gori i drugim Srpskim prostorima.

Očigledno mislite,zapravo sigurniste  da nosioci ove inicijative, kao i ne mali broj patriotskih snaga i intelektualaca u Srbiji, smatra da ulogu „Srpskog Pijemonta“ u savremenim uslovima može odigrati i Republika Srpska, pa otuda je naziv i sedište samog projekta.

Ruska Pravoslavna crkva je svojim hodočašćem sa „Krsnim hodom“ 2014. godine „obeležila“ teritoriju Republike Srpske kao ujedinjenu bratsku Slavensku i pravoslavnu državu. https://youtu.be/FGOKiF8M5kE

Naročita pažnja se posvećuje istorijskoj dimenziji, odnosno pažljivom proučavanju, uporednoj analizi i iznalaženju zajedničkih imenitelja u dokumentima i projektima koji su se bavili ovim pitanjima u bližoj i daljoj istoriji: Načertanije (Ilija Garašanin), Kraljevina Jugoslavija, SFRJ (Titova Jugoslavija), SR Jugoslavija (Miloševićeva Jugoslavija), „Memorandum“ SANU, Velika Srbija – (Šešelj), Beranska dekaracija (Deretić), Ostali poznati dokumenti (kao USK – Paroškog i drugi), „Srpski pijemont“ – (Perić). . .

Pažljivim uočavanjem sličnosti i razlika među ovim dokumentima i projektima u odnosu na prirodnu težnju srpskog naroda da živi u zajedništvu, ili bar da bude čvrsto materijalno i duhovno povezan, želi se izbeći ponavljanje istorijskih grešaka, a njihovo sagledavanje kroz prizmu sadašnjeg istorijskog trenutka i okolnosti, posebno u odnosu na savremene globalističke procese, omogućiće profilisanje izbalansirane ali beskompromisne nacionalne strategije kakvu želi stvoriti „Srpski Pijemont.“

Pre nego odgovorim na Vašu poslednju rečenicu, morate prihvatiti činjenicu da u ovakom okupaciono diletantskom okruželju, a svesni složenosti svojih ciljeva i osetljivosti političkog i istorijskog trenutka Srpskom Pijemontu kao i mnogim drugim Srpskim patriotama je dozvonjena samo mala mogućnost da se nešto krupno javno uradi. No više tih malih javnih, a više većih konspirativnih patriotskih kockisa će jednog dana izgraditi onu „zgradu u Beogradu“ o kojoj sam govorio. Mudrošću, stručnošću i većinom tajno. Sada su vam većina medija u obaveštajnoj funkciji. Strancima ne trebaju više uopšte agenti, sve mogu od nekih medija da saznaju! Ali to je druga tema.

Pored više akademskih, naučnih konferencija, okruglih stolova, otvorenih pisama javnosti pogledajte jedno iz 2015. godine, vezano za SANU i Kosovo i videćete koliko smo u odnosu na Akademiju SANU iz današnjeg ugla bili dalekovidi: https://youtu.be/mN3tXAyU_Ro

Pojasniću i još jednu konkretnu i praktičnu patriotsku aktivnost, a bilo ih je puno.   

1989. godine smo promenili drugog čoveka države i direktora Telekoma RS – Ostoju Kneževića. Kad je došao na mesto Generalnog direktora „TELEKOMA RS“, raskinuo je ugovore sa Medijima, nije hteo da plati dotadašnji finansijski dug nijednom pa ni „VIKOM“ RTV od oko 80.000,00 KM! Svi znamo da postoji SUD za to i ne menja se direktor zbog toga? Jeli tačno?

Ali, šta je bila skrivena istina koja tada nije smela biti u javnosti a i danas nije poželjno iznositi, i zašto ga je posle „VIKOM RTV“ medijske satanizacije Predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić, kao svog zamenika  izbacila iz partije, smenila sa mesta Generalnog direktora Telekoma RS, naterala da potpiše nove ugovore, plati dugove, povuče svoje milionske tužbe, pogledajte argumentovano na: https://youtu.be/L3TEjE3FzTU.

Napominjem da razlog neće skužiti svi, jer se on nalazi na kraju i između redova. Pomoćiću čitaocima usmerenjem na teme ili teze: Srpsko izdajstvo, Viši interesi RS, sličnst sa Đinđićem, jer nije voz Telekoma i RS usmerio u pravom smeru, što on na kraju filma tek shvata ali voz ode bez njega. Dodaću još da glavni džoker na kraju protiv njega kao Srpskog izdajnika nije iznet u javnost, i za to zna samo malo ljudi. Možda je Biljana Plavšić baš zbog njegovih gluposti morala ići u Hag?

Finalna tranzicija Sveta pa i Balkana, je garnirana ratnim događajima i svestranim stranim obmanama, prevarama, pa i lažima. Znajući za sve te porbleme koje i ovo pominjanje podrazumeva, zar nije teško  razgovarati, kamoli doći do rešenja? Naravno, to ne znači da to nije i naša (medijska) obaveza jer postoji puno tajnih faktora koji utiču na sled događaja i o njima nemamo dovoljno validnih i tačnih informacija.

Teško je svima a patriotskim političarima najgore zbog mnogo faktora, opasnosti i pretnji. Jednoga dana ćemo videti šta su sve Milošević i Karadžić razgovarali i nudili da ne dođe do rata, ali kontrolisani rat je strateški projektovan i on se morao desiti.

Iz moga ličnog iskustva ću Vam reći. 1993. godine sa mojim prijateljima iz Srbije sam napravio inovativni dodatni uređaj za automatsku pušku, „periskop“ i mislio sam da smo rešili najveći problem pogibije naših boraca na frontu. Tadašnji Centar vojnih škola u Banja Luci i Mladen Karić, današnji Potpredsednik inovatora Evrope to isprobaju i daju „Čajevcu“ da uradi 5 komada. Oni istestiraju i dobiju odlične rezultate. Niko nam više u rovu ne bi mogao da pogine pogotovo od snajpera. Ali posle par dana dobijem informaciju da su za to saznali stranci i da su zabranili da se proizvodi, navodno su u poverenju rekli da se ratovi i projektuju da ljudi moraju da ginu!?

Smatram da je, o tim tranzicionim raspadima sistema i dobrih država još uvek rano da razgovaramo, tim pre što u istorijskom smislu ili dužem nezavršenom tranzicionom vremenu, ovaj proces još uvek nije okončan. Evidentno je da je on srpskom narodu doneo ne samo velika stradanja, nepravdu i poniženja, već je na taj naj bolniji način ponovo otvorio svu složenost rešavanja srpskog nacionalnog pitanja. Bez obzira što se jugoslovenskom projektu od samog početka, sa srpske strane, imalo puno šta prigovoriti, ali, on je sve Srpske etničke prostore smestio u jednu državu i to je njegov najveći kvalitet.

Šta to znači da nije sve završeno?

Raspadom Jugoslavije i iscrtavanjem novih granica na Balkanu, kao i evidentnim nesnalažanjem tadašnje srpske intelektualne, političke i vojne elite da u tom procesu zaštiti legitimne nacionalne interese, srpski korpus našao se razvejan u četri nove države (Hrvatska, BiH, Crna Gora i Makedonija) i jednoj paradržavi (Kosovo), sa perspektivom daljeg usitnjavanja i podela kroz podsticanje separatističkih tendencija u Vojvodini i Raškoj oblasti. Pri tome, jedino u Dejtonskoj BiH, kroz Republiku Srpsku, Srbi mogu ostvariti neki stepen ljudskih i nacionalnih prava, kao i osnovne oblike nacionalnog i verskog organizovanja, ali i to strani dušebrižnici sve više urašavaju i izazivaju stalne tenzije, koje mogu da dovedu ponovo do rata.

Situaciju je dodatno komplikovala, prošla 5. oktobarska, poltronska i podanička vlast Srbije, koja nije nimalo, kao matična država srpskog naroda, pokazivala institucionalni interes čak ni za položaj svojih sunarodnika koji žive na teritoriji bivše SFRJ a kamoli inicijative za njihovo čvršće povezivanje sa maticom u okviru mogućnosti koje pruža međunarodno pravo. Dolaskom SNS i g. Vučića sve se drastično i pozitivno menja u granicama legalne i legitimne mogućnosti i stručnih kadrova koje on ima na raspolaganju!  

U takvoj situaciji, neodgovorne izjave evro-atlantskih lobista i opozicije da će se ovo pitanje rešiti samo od sebe ulaskom u EU, baš kao i utopističko verovanje da će ga rešiti Putinova Rusija, imaju dnevno politički karakter i pre ukazuju na potpunu nezrelost opozicione političke „elite“, nego na bilo kakvo realno sagledavanje izuzetno složene situacije u kojoj se nalazi srpski nacionalni korpus na Balkanu.

U tom smislu pristanak na pasivnost i samo-marginalizaciju srpskih instelektualnih institucija poput SANU, čijeg sam predsednika 2015. godine i javno prozvao: https://youtu.be/mN3tXAyU_Ro, kao i „Društva književnka Srbije“ u koje bi voleo da me učlane, i koje su nekada bile nosioci i zaštitnci srpskih nacionalnih ideja, dodatno otežava, sagledavanje ovog problema na pravi način. Žigosani od nosilaca agresivne evro-atlantske propagande i plaćenih kvazi-intelektualaca anti-srpskog NVO sektora, kao nosioci normalnih srpskih želja, zbog sadržaja tzv. „Memoranduma“, ove institucije nedovoljno pokazuju javno svoju volju niti entuzijazam da svoje potencijale usmere u ideje i projekte koji bi inicirali ozbiljan pristup rešavanju srpskog nacionalnog pitanja nakon raspada Jugoslavije.

Poražavajuća je, činjenica da srpska država oprezno i stidljivo finansira ozbiljne nacionalne projekte koji se bave ovom problematikom ili ih mi bar javno ne vidimo, što mogu da razumem jer je nivo patriotske svesti naroda još uvek na malom nivou a i strani faktor ili „zlotvor“ je veoma prisutan. Najava Predsednika Vučića o organizaciji Pokreta građana za Srbiju u NVO sektoru je prava stvar, ali možete zamisliti koje sve probleme on ima i za te inovativne i patriotske projekte. Moramo znati da je njemu najteže i da ne može sve sam, bez obzira na njegove nadljudske sposobnosti, kvalitet i aktivnosti. Mislim da su mu dva faktora najgora – interni ljudski i eksterni okupatorski! Sa kulturnim eksternim on se bori lavovski i većinom pobeđuje, ali interni je nešto drugo.

No ja mislim da bi bilo svrsishodnije da porazgovaramo o mogućem Svetlu koje neminovno dolazi u budućnosti Srpskog nacionalnog korpusa na Balkanu. Mislim da svakoga to zanima, ali ne pretendujem da mi čitaoci slepo veruju već samo da stave i moju patriotsku „bubu u uši“ koja se često i inovativno razlikuje od drugih.

Kome verovati kad je većina zapadnih političara legalizovala prevaru kao zvanično sredstavo političkog komuniciranja! Postalo je pravilo prekršiti pravilo, pogaziti dogovor! Je li to budućnost, je li to garancija boljeg života?

Tačno. Ne verujte na slepo nikome. Pa ni meni. Sve proveravajte, jer ako ste primetili ja sve moje stavove potkrepljujem činjenicama, dokumentima i argumentima, a drugi?

Kada su stranci u pitanju sa njima treba njihovim sistemom i za to je naš Predsednik genijalac. Veći su problem naši naivni, čestiti i od nekih medija i izdajnika sluđeni ljudi i oni su lak plen tvrdoglavih diletanata, stranih plaćenika,  kvazisveznalica i raznih kvazimeritora koji uvek imaju nešto  bitno da kažu, pa i protiv Predsednika Srbije, a većinom lažu i ništa ne znaju. Oni neznaju sa kakvim se sve internim problemima Vlast bori, a sa strancima da ne govorim. Pri tome oni ne vide notornu istinu o ekstremno pozitivnim pre svega ekonomskim rezultatima države Srbije. Po meni oni su ili bolesni, ili su dobili novac od stranaca ili su prirodni „kukolj“, da ne kažem idioti.

Rezultati rada Vlasti su garancija boljeg ukupnog života u državi, a kvalitetnog života i harmonije u porodici je rezultat aktivnosti svakog pojedinca.

Individualci koji su nezadovoljni a nisu bolesni i ako žele bolji život mogu ga sigurno imati ako raspravu o politici ostave samo za dan izbora, a do tada vreme posvete svojoj porodici, radu i usavršavanju. Izabrana vlast je odgovorna za državu a pojedinci za svoju porodicu i lični uspeh. Mnogi su pobrkali lončiće. Predlažem, da postavite sledeća pitanja svom najvećem neprijatelju iz ogledala. Nemoje mi verovati da će vam sigurno biti bolje. Poslušajte me, malo šire razmislite, pa ćete se i lično uveriti:   

1.      Stanite pred veliko ogledalo da u njemu vidite svoga najvećeg krivca za sve u svom životu i pitajte ga:

–        Koliko se sati i dana, onaj frajer u ogledalu, svađao sa porodicom i prijateljima bez ikakvog razloga? Koliko je radnih sati bacio u vetar, a pri tome i zdravlje narušavno? Mnogima je zbog toga narušena i porodična idila, pa i raspad kompletne porodice, bez razloga!

–        Koliko je sati i dana, pa i novaca potrošio, onaj frajer u ogledalu (ne vi nego on, sram ga bilo), proveo u kafani bez veze sa raznim tračarošima, dangubama, pametnjakovićima koji sve znaju. Ponekad dobio i po nosu, posvađao se s prijateljima zašto- nizašto!

–        Koliko ste novaca potrošili kupujući stranu robu a imali ste našu. Ako su nas stranci ucenili da moramo da uvozimo, nemorate vi da je kupujete jer time pomažete naše neprijatelje. Razmislite.

–        Pitajte, frajera u ogledalu, gde ide na godišnji odmor, najčešće kod najvećih neprijatelja na Jadran. Oni nas pomažu mecima kroz cev a on njih našim novcem plaća i pomaže i time postaje izdajnik svoga i roda i kočničar razvoja svoje zemlje u kojoj živi.

–        Koliko je, onaj mangup u ogledalu, proveo kraj TV sa raznim stranim, za mozak i um razarajućim i nervirajućim sadržajima, filmovima i kvazi muzikom, pored naše dobre i zbavne i narodne muzike, koje se kao neki kvazi intelektualci – kreteni stide.

–        Koliko ste nešto novo naučili, savladali, pa i kavalitetno se u prirodi zabavili?

–        Pitajte, mangupa iz ogledala, da li razlikuje – bitno od ne bitnog?

–        Da li redovno i prevenntivno ide kod doktora pa i psihijatra?

Da ne dužim nastavićemo idući put po ovom pitanju. Poenta je da neuspešnim ljudima uvek treba krivac neko drugi, Bogu ili u Vlast, a nikada ne traže krivca u sebi, svojim postupcima i ponsšanju.      

Optimista ste, da li je realno tako govoriti i planirati? Sudeći po očiglednoj strategiji velikih zapadnih  sila, da genocidnim terorizmom ukomponovanim u centre moći Srbe i Srbiju strpaju u genocidni geto. Kako je do toga došlo da  Haški sud, ko li već donese i  presudi da je bio genocid? Na osnovu čega kada je jasno svima da ga nije bilo?

Kažu da je optimista stručni realista. A ja za pesimistu nerealni. Prešao bih sada umesto odgovora na pitanja. Jesmo li mi Srbi za, da svi budemo u jednoj državi bez obzira kako se zvala, posle završetka Trećeg Svetskog rata slično ali bolje za Srbe, kao što je bilo posle i Prvog i Drugog? Ako jesmo onda mora vreme da prođe da ta jabuka sazri. Već sam napomenuo da se javno vađenje iz konteksta tajnih strategija ne radi profesionalno. Uprostiću: Kada upoznate neku divnu damu, nećete joj odmah reći vašu tajnu želju da želite sa njom u krevet, već ćete da osmislite specijalno samo za nju tajnu strategiju kako da je odvedete tamo gde želite pa možda i pred oltar.

Poslednja rečenica ovog pitanja je posebno atraktivna. Moje mišljenje je da je Haški SUD sebi zadao auto gol ne slučajno. Jer kada Putin sa Trampom završi započeto, a to je kompletna tranzicija sveta Haški tribunal će kao i mnoge sadašnje svetske organizacije biti ukinute na bazi takvih gluposti koje rade. Mudra istina kaže „Pravda je spora ali dostižna“ Mi bi svi hteli da sve brzo rešimo ali to zbog prirode ljudskog mozga i raznih okolnosti ne može. Konkretno. Presuda je doneta na osnovu svedočenja Muslimanskog antropologa koji je rekao da kod Muslimana po njihovom običaju, kada ženi pogine muž u ratu one neće više da rađaju decu. Pa je na osnovu toga donešena takva presuda. E sad vi recite kakav je to sud? Čiji? Na bazi čijeg zakona sudi?

I šta da očekujemo. Kakvoj budućnosti da se nadaju naša deca? Kako će oni i u šta verovati kada budu čitali istoriju? Kako im pomoći? Ima te li predlog za konkretnu borbu?

Za mnoge ništa efikasno, osim ogledala o kom sam već govorio! Sve javne borbe u bukvalnom smislu su prevaziđene i nemoguće, pa čak i demokratske. Sada se svi trebamo boriti, znanjem, radom, uskosegmentnom stručnošću, mudrošću, korektnošću, moralom, poštenjem, sabornošću, istinom i pravdom.    

Javno odgovoriti na poslednje pitanje, nije za mene. Konsaltinški savet i predlog mogu dati u četiri oka dokazanim patriotama ako ga žele. Takođe vam ne mogu reći javno, ni šta, ni kako, ni skim u tom kontekstu uspešno radim sa patriotskim prijateljima  preko 30. godina.

Protivnicima ili drugoj strani bi te informacije dobro došle. Podvlačim još jednom treba mudro, smireno i bez tenzija biti optimista. 

Za jabuku sam već rekao, a dodaću i sledeći prirodni put: Da bi dobili dobru i rakiju i vino, sirovina mora da prođe proces fermentacije ili truljenja! Niko ne može da garantuje da se nuklearne glave neće isprobati? Moja predviđanja na osnovu trenutne situacije i verovatnoće da će biti 90% bar dve isprobane! I šta onda očekivati? Treba da budemo optimisti i verujemo dokazanom patrioti Predsedniku Vučiću i da mu ne poturamo klipove u točkove i razvoja i borbe za mir. Ali moramo biti što spremniji i za rat jer to strani faktor uporno želi od nas. Nisu oni toliko glupi da ne znaju kakvi su Srbi i zato nas stalno provociraju dok ne dođu do naše crene linije, a blizu su!     

Jednom prilikom ste rekli da u  svetu postoje visoko školske ustanove koje u svom programu imaju i stručne predmete kao što su: Predviđanje, Strategije, Verovatnoća uspeha određene Strategije itd…Koliko je bitno  za takva usavršavanja mladih ljudi i gde se mogu dobiti konkretniji podatci.

 Prvo: Kod  svih promena, a posebno tranzicionih,najveći je problem promena ljudske svesti i prirodni otpor tim promena kao i prihvatanju nečega novog. To je načešće zbog ne znanja i strah od istog. Čuli ste često da se ništa slučajno ne dešava i to je tačno, ali niko nezna ko i kako? Da se oko tog skrivenog fenomena ne bi raspredalo niti saznalo zato što je tajno i konspirativno, Stranci su izmislili reč „Teorija zavere“ da se maskiraju i osude onoga ko se time bavi, i kako bi se pokrili za te tajne strategije koje osmišljavaju.

 Drugo: Pod pojmom Tranzicije podrazumeva se promena svih segmenata ukupnog društva, a time i Privrednog sistema. Podsećam Vas da je Srbija u Jugoslaviji imala Društveno vlasništvo sa jednim pravilima, odnosima, i zakonima, a sadašnja Srbija ima nešto drugo i novo u odnosu na staro.

Neko iz inostranstva ko usmerava i kontroliše tranzicioni proces privrede i privatizacije je u okviru svoje  strategije osmislio da i sposobnije ljude iz komunističkog privrednog sistema stručno nauči, obuči i pripremi da lakše i prihvate i rade u tom novom sistemu.

Moja malenkost je 1987. godine u Beču otvorila svoju firmu WICOM, a dolaskom Ante Markovića u Jugoslaviji sam do početka rata 1991. godine podigao 16. svojih preduzeća. U Beču sam sve prodao te milonski novac sa drugim tadašnjim vrednostima donirao vojsci i policiji RS, a sebe i sve moje resurse i firme stavio u funkciju odbrane Republike Srpske. https://youtu.be/lvrxnR8h6XM

Naj kvalitetnija škola za stručnu obuku iz ove privredne oblasti, gde se od 30 predmeta izučavaju i Predviđanje, strategije, verovatnoće uspeha strategija…, ili Menadžmenta je Postdiplomski studij univerziteta za „Mir i Razvoj“ Ujedinjenih Nacija“ sa centralom za Evropu u Beogradu, ul. Terazije 41. Na karti vidite njihovu mrežu za Evropu sa centrom Nauke i Menadžmenta u Beogradu. A tek ćete videti šta će i ko biti Beograd u svetu kada EKSPO 2027. bude otvoren. Ja negde gore u tekstu pomenu da će Beograd biti glavni grad Evrope jednog dana ali samo polako i bez nerviranja. Ponavljam ništa nije slučajno. Pretpostavljam da je neko mene zbog mojih poslovno-privrednih uspeha tiopovao za ovu školu za koju se u javnosti malo zna, jer je 1994. godine moj kum bivši visoki obaveštajac mene izlobirao. U Titovoj Jugoslaviji je ona jedina imala dozvolu za rad, tako da sam ja jedan od prvih polaznika, a prvi iz BiH sa uspešno odbranjenom Magistarskom tezom na pomenutom univerzitetu 2002. g. A sada sam Vanredni profesor na univerzitetu „Privredna akademija“ – Brčko Distrikt.

Hvala Vam g. Periću. Nadam se da će „Srpski Pijemont“ što prije ugledati svetlo dana.

Hvala Vama i nemojte sumnjati u to. Zar nismo uvek bili u jednoj državi posle finala i Prvog i Drugog Svetskog rata? Znate da se istorija u određenim vremenskim ciklusima (50-100 g.) ponavlja! Razmislite, u „Srpski Pijemont“ ste dobrodošli!

Podelite sa drugima:

Povezani članci

0 0 glasovi
Glasanje za članke
8 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
slobodan mlinarević
slobodan mlinarević
22 dani pre

Kada se nekome dodeli titula akademika, red je naznačiti o kojoj se akademiji radi. U ovom slučaju se radi u pripadnošću udruženjima građana koje su izabrale naziv “akademija”. Pored toga, radi se o počasnom doktoratu, a ne o redovnom radu na nekom univerzitetu. Za nekoga, koji ima impresivnu društvenu karijeru, nema potrebe dodavati “titule”. Život i rad dovoljno govore.

Prof. dr Vinko Perić
Prof. dr Vinko Perić
13 dani pre

Poštovani “stručni meritore sveznalice” za sve i svašta. Očito nisi stao pred ogledalo. Prvo, iz tvog imena i prezimena ne znam koje si struke da bi mogao validno pisati svoja mišljenja i konstatacije, za mene gluposti, a ostale zabavljaš neistinom i neznanjem pa im trošiš njihovo dragoceno vreme? Drugo, nemaš ti pojma kako se dodeljuje naučna titula Akademika, a čestit čovek ako nešto ne zna on pita pa ću tvoj komentar pretvoriti u tvoje diletantko pitanje: Pošto sam ja i redovni i dopisni član više Akademija u Svetu, od Ruske Akademije iz St. Peterzburga, preko Evropske i Beogradskog SKAIN-a do Američke EDU, ako ti treba daj mi telefon pa ću ti poslati Viberom dokumente, da ne pričaš gluposti. Treće. Ja sam kao DOKTOR BEZBEDNOSTI – Vanredni Profesor na Internacionalnom univerzitetu “Privredna Akademija” Brčko Distrikt BiH, a Odbranio sam Doktorsku disertaciju te stekao to naučno zvanje. Znači opet iznosiš polugluposti, a i Počasni sam doktor Istorijskih nauka “INIS” iz Njujorka. Nastaviću!

Prof. dr Vinko Perić
Prof. dr Vinko Perić
13 dani pre

Nastavak 2. Da na temu iz mog prethodnog mejla dodam da neke Akademije poput tvojih Udrženja meni debelo plaćaju za moju struču aktivnost, a ti verovatno još nisi stao pred ogledalo! TREĆE: Opet neznaš da validne titule se moraju po zakonu pisati, a što su neki došli do njih ko zna kako, i boje se provera, pa neće da stavljaju titule, to je njihov problem i njihovih obožavalaca kao što si ti! Ja sve radim javno sa validnim dokumentima i sve se može proveriti! Četvrto:Ako ste u zadnjoj rečenici mislili na mene ja Vam se najtopije zahvaljujem i netrebaju mi pohvale, ali bi voleo da čujem osvrte na teme koje su u Intervju? ili eventualno pitanja. Vi niste pročitali Intervju, a pogotovo stali pred ogledalo, u kome sam rekao: Da bi Vam svima bilo malo za početak bolje razlikujte bitno od nebitnog!? Tvoj komentar smatram nebitan i potrošio si moje vreme na odgovor. Moj sat konsaltinški je 100 EURA a ti svoje vreme trošiš bezvetze! Primi moje najiskrenije pozdrave i hitno pred ogledalo!

slobodan mlinarević
slobodan mlinarević
13 dani pre

Jesi pismen i rečit, što pokazuješ u prvom komentaru u kome me tikaš, dok u drugom me vikaš! SKAIN je UDRUŽENjE GRAĐANA, bar je tako registrovano u Srbiji. Za ostale “akademije” nema smisla da se upuštam i proveravam. One koje zanima mogu da potraže sajt SKAIN i da vide ko je sve “akademik”. Toliko akademika nema ni SANU! Nisi se pohvalio, da si i MASON?! Kao i svaki “bajdenovac”(čilager u našim godinama) pričaš o prošlosti i serviraš teze, koje su senzacionalizam, koji je danas u modi. Viber nije pogodan za prepisku, a moja mejl adresa je [email protected] Ja nisam želeo da ulazim u detalje i osporavam blistavu karijeru, ali ima prilično umetnuti, a netačnih detalja. To ide sa godinama i tu nismo umereni!

Prof. dr Vinko Perić
Prof. dr Vinko Perić
12 dani pre

Tvoje pisanje i umišljeno meritorstvo govori sve o tebi koliko si zavidan i ljubomoran, staromodan i dosadan, ali upravo sam se takvima i obratio u Intervju i dao savet. Ti sam, u svojim godina i ponašanju da jedva odeš na pijacu i na jutarnju kafu sa svojim “Bajdenovcima”, a ja Trampovac i momak za ženidbu, bi nešto “umetnuo u moju karijeru”? Pozdravljam tvoje Bajdenovce uz kafu, koji tebe verovatno doživljavaju kao i ja, za osobu koja je na srednjevekovnim drvorovima zabavljala kraljeve. (D.L.) Tačno je da sam bio Srpsko – Francuski, a sada sam samo Srpski Mason. I ne samo da sam Srpski Mason kao milioni moje Braće, već sam na najvišoj lestvici u Svetu sa 33 stepenom, i šta je tu sporno, osim tvog neznanja baš ništa o Masonima, osim glupih mišljenja nekih tračaroša i ljubomornih danguba. Meni kao Dr Bezbednosti govoriš o Viberu? Još jednom podvlačim da sam dao Intervju čestitom Srbinu i izneo svoje stavove i mišljenja da ko želi da svoje mišljenje ili pitanje o temama iz Intervjua.

slobodan mlinarević
slobodan mlinarević
13 dani pre

Sama teza “Srpski Pijemont-Beograd-Centar Evrope” je u saglasju sa tezom, da su Srbi najstariji narod u svetu, a i šire!

Prof. dr Vinko Perić
Prof. dr Vinko Perić
13 dani pre

Prema DNK Srbi su treće koleno Isusa Krista i nisu najstariji, a jesu među šest najstarijih naroda na svetu, koji će u budućnosti imati veliku ulogu.

slobodan mlinarević
slobodan mlinarević
8 dani pre

Da “akademik” Perić nije toliko sujetan, mogao je da primeti, da sam ja, u prvom komentaru, samo skrenu pažnju na pitanje “akademika”. Pitanje je bilo usmereno na preciznost u saopštavanju podataka i ništa više. Sujeta “akademika” nas je dovela do novih saznanja. Prvo, da se radi o udruženju građana. drugo, da “akademik” viber brani kao dr. Bezbednosti i da je mason. Pored toga, “akademik” deli Srbe na “čestite” i valjda neke druge??!! “Akademik” ne razlikuje pojmove “zavidan” i “ljubomoran”! Ja mogu biti zavidan na uspešnu, kao što sam napisao briljantnu karijeru “AKADEMIKA”, ali teško mogu biti ljubomoran, jer nismo u kontaktu sa istim damama.