Vještačka inteligencija kao medicinska revolucija

Vještačka inteligencija kao medicinska revolucija

 Фото: цантербурy.аи

“АИ има потенцијал да убрза процес производње виталних есенцијалних лијекова и тиме уштеди драгоцјено вријеме. Примјена АИ технологије може побољшати различите фазе производног ланца лијекова, укључујући истраживање и развој, оптимизацију производње, контролу квалитете и управљање залихама”

Разговарао: Сандро Хергић

Језички модели који прикупљају податке, познатији као АИ или вјештачка интелигенција, за кратко вријеме су постали дио свакодневнице милиона људи, а могућности њене апликације се протежу на многа поља људског дјеловања. Један од мање  познатих аспеката овог пробоја је њена употреба у медицини и фармацеутској индустрији. Вјештачка интелигенција ће убрзати производњу и синтезу нових лијекова и тако помоћи милионима људи широм свијета. Ова технологија, наравно, неће знања из фармације и фармацеутске технологије учинити непотребним, али ће сам радни процес учинити много ефикаснијим.

О овој комплексној тематици разговорали смо с  истраживачицом Елмом Демир с Голдсмитх Цоллега. Према њеним ријечима, употреба АИ у фармацији омогућује брже истраживање и развој лијекова, персонализирану медицину и оптимизацију здравствене скрби. То може резултирати побољшаном учинковитошћу лијечења, смањењем трошкова, смањењем нуспојава лијекова те пружањем боље здравствене скрби пацијентима диљем свијета.

Како нам на неки најпростији начин можете објаснити који је значај употребе АИ у фармацији?

„Један од главних значаја АИ у фармацији је његова способност анализирања великих количина података у кратком временском периоду. АИ може брзо и ефикасно обрадити огромне количине података, укључујући геномске информације, клиничке податке и информације о лијековима. То омогућава истраживачима и фармацеутским стручњацима да пронађу нове везе, идентифицирају узорке и предвиде ризике или користи везане уз одређене лијекове или терапије.

Такођер, АИ може помоћи у оптимизацији процеса развоја лијекова. Користећи машинско учење (Мацхине Леарнинг) и алгоритме дубоког учења (Дееп Леарнинг), АИ може анализирати резултате претходних клиничких тестова, идентифицирати најперспективније кандидате за даљње истраживање и предвидјети њихову учинковитост или сигурност. Ово смањује вријеме, трошкове и ризике у развоју нових лијекова.

Надаље, АИ се може користити за персонализирану медицину. Анализирајући индивидуалне геномске податке и клиничке профиле пацијената, АИ може пружити прецизније дијагностичке резултате, предвидјети исходе лијечења и препоручити најучинковитије терапије за сваког појединог пацијента“.

Који је значај ове технологије за пацијенте?

„Значај технологије АИ за пацијенте је прије свега у бржим дијагностичким методама. АИ алати могу анализирати медицинске податке пацијента, укључујући медицинску слику, лабораторијске резултате и геномске информације, што омогућује брже и прецизније дијагнозе. То може резултирати ранијим откривањем болести и побољшаним исходима лијечења.

АИ алати користе податке пацијента како би пружио индивидуализиране терапије и препоруке. На темељу анализе генома, клиничких података и искуства других пацијената, АИ може идентифицирати најбоље прилагођене терапије за сваког пацијента. То омогућује персонализиран приступ лијечењу и побољшава резултате.

АИ технологија омогућује континуирано праћење стања пацијената путем сензора и других уређаја. То омогућује боље праћење виталних знакова, праћење напредовања болести и рану детекцију промјена у здравственом стању. Пацијенти могу добити упозорења и препоруке за даљње поступање.

Додатно, АИ алати могу ефикасно анализирати и управљати великим количинама медицинских података. То може резултирати побољшаним приступом повијести болести пацијента, смањењем медицинских погрешака и бољим координирањем скрби између различитих здравствених установа”.

Како ће употреба ове технологије промијенити однос фармацеут-пацијент?

„Предвиђа се да ће у будућности фармацеути више радити као стручни савјетници. Умјесто традиционалне улоге само испоруке лијекова, фармацеути ће постати стручни савјетници који користе АИ технологију како би пружили персонализиране савјете и препоруке пацијентима. Кроз дубинску анализу података, фармацеути ће моћи разумјети индивидуалне потребе пацијената и пружити им најбоље могуће терапије, узимајући у обзир генетске предиспозиције, реакције на лијекове и друге важне факторе.

АИ мобилне апликације и ЦхатБотови ће моћи пружати пацијентима персонализирану подршку и упуте у вези с њиховим лијековима и здравственим стањем. Ове апликације ће подсјећати пацијенте када треба узети лијекове, пружати информације о нуспојавама, давати савјете за побољшање здравља и омогућити праћење напретка терапије. Фармацеути ће бити на дохват руке, пружајући подршку и одговарајући на питања путем апликација.

У овом погледу важан је и развој телемедицине с аспекта АИ,  што омогућује даљинско праћење и виртуалне консултације с докторима. Пацијенти могу добити медицинске савјете и дијагнозе путем интернета, без физичког доласка у здравствену установу. Ово је посебно корисно за пацијенте који живе у удаљеним руралним подручјима или имају ограничен приступ здравственој њези“.

Да ли ће АИ убрзати процес призводње неких спасоносних есенцијалних лијекова и тако уштедити вријеме?

„Да, сигурно. АИ има потенцијал да убрза процес производње виталних есенцијалних лијекова и тиме уштеди драгоцјено вријеме. Примјена АИ технологије може побољшати различите фазе производног ланца лијекова, укључујући истраживање и развој, оптимизацију производње, контролу квалитете и управљање залихама.

Када је ријеч о истраживању и развоју, АИ може анализирати велике количине података и идентифицирати потенцијалне молекуле и спојеве који могу имати терапијски потенцијал. То може смањити вријеме потребно за идентификацију нових лијекова и повећати шансе за проналазак иновативних третмана.

У фази производње, АИ може оптимизирати процесе како би се повећала продуктивност и смањили трошкови. Примјерице, АИ може анализирати податке сензора и других мјерних уређаја како би пратила и контролирала квалитету производа у стварном времену, идентифицирала потенцијалне проблеме и омогућила брже исправке.

Такођер, АИ може побољшати управљање залихама и предвиђање потражње за лијековима. На темељу анализе ранијих података, АИ може предвидјети потребне количине лијекова и оптимизирати њихову дистрибуцију, што може смањити ризик од несташица и осигурати правовремено снабдијевање пацијената“.

У задње вријеме доста се говори  о етичким проблемима које АИ поставља пред човјечанство, у сфери медицине по вашем мишљењу који су етички изазови на овом пољу?

„С обзиром да се велике количине медицинских података користе за обуку АИ система, поставља се питање како осигурати приватност и сигурност тих података. Подаци пацијената морају се правилно анонимизирати и штитити од неовлаштеног приступа, како би се избјегло злоупотребљавање или цурење осјетљивих информација. Додатно, АИ алгоритми често доносе комплексне одлуке на основу анализе података. Међутим, ти алгоритми могу бити „црне кутије“, што значи да није увијек јасно како долазе до својих закључака. Етички изазов је осигурати транспарентност алгоритама како би пацијенти, здравствени стручњаци и регулаторна тијела могли разумјети и провјерити одлуке које машине доносе. Оно што је карактеристично за доста АИ система јесте да се они ослањају на велике скупове података који сами могу садржавати предрасуде или неједнакости. На крају, саме анализе могу резултирати неправдом или дискриминацијом, уколико се скупови података претходно пажлијво не анализирају. У сврху наздора над радом АИ система, њихових улазних података, али и одлука, важно је укључивати процесе верификације и контроле резултата од стране стручњака. Овај аспект је важан и због осиграња аутономије пацијената над властитим здравственим третманима.

На крају, важно је нагласити и да је АИ технологија још увијек врло скупа, те се отвара  питање како осигурати да ове технологије буду доступне и приступачне свима, те да не изазову повећање неједнакости“.

Свједоци смо да су многи лијекови због своје скупоће недоступни многима. Може ли АИ смањити трошкове њихове призводње и тако их учинити повољнијим?

„Да, управо рана примјена АИ технологија у области развоја лијекова подстакнута је препоставком да ове технологије могу значајно смањити трошкове производње лијекова. У просјеку, фармацеутске компаније потроше око један билион америчких долара на развој неког лијека, а потребна је деценија да се један лијек развије, од своје иницијалне фазе испитивања различитих молекула до комерцијализације и примјене од стране пацијената.

Важно је нагласити да цијена производње лијека није једини фактор који утиче на коначну малопродајну цијену лијека. Након производње, лијек пролази кроз низ других фаза, укључујући тестирање, регулаторно одобрење, дистрибуцију, маркетинг и друге поступке, који такођер могу утицати на укупне трошкове и цијену лијека. Штовише, лијекови често укључују и трошкове истраживања и развоја, који могу бити врло високи, посебно у случају нових и иновативних лијекова, а управо овдје АИ технологије могу допринијети смањењу трошкова“.

Аутор: Импулс

Извор: https://impulsportal.net/index.php/drustvene-teme/intervju/37742-vjestacka-inteligencija-kao-medicinska-revolucija

Podelite sa drugima:

Povezani članci