TAJNI RAT PROTIV RUSIJE: Kako diverzanti CIA vrbuju ljude u našoj okolini

TAJNI RAT PROTIV RUSIJE: Kako diverzanti CIA vrbuju ljude u našoj okolini

Istovremeno, Moskva mora da bude spremna da pojača pritisak sankcijama, istakao je predsednik. Putin je više puta isticao da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija SAD i Evropske unije, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi.

Zapadne zemlje, objasnio je pres-sekretar Dmitrij Peskov, komentarišući ove reči predsednika, muči činjenica da ograničenja ne pogađaju Rusiju kako se očekivalo. Istovremeno, Moskva je mogla da ima koristi od sankcija, dodao je on.

„Dok grom ne udari, čovek se neće prekrstiti. Onda je grom udario, a mi smo ga uzeli i prekrstili se. Nastavićemo da se krstimo“, rekao je predsednik za štampu. On je naglasio da Rusija treba da ostane maksimalno fokusirana, pošto će zapadne zemlje nastaviti da traže opcije za pritisak na nju. Ove države se ponašaju cinično, ne preziru ništa i sposobne su za mnogo.

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev upozorio je još u novembru na aktiviranje ukrajinskih izviđačko-diverzantskih grupa – a, kao što je poznato, vodi ih CIA preko svojih “savetnika” – u centralnoj Rusiji, posebno u pograničnim regionima. prošle godine. Na bezbednosnom sastanku, on je rekao da „mete obično budu civilna infrastruktura, čije uništenje ili oštećenje ugrožava bezbednost civila i može da nanese značajnu štetu ekonomiji“.

Prema rečima Patruševa, prošle godine su samo u Centralnom okrugu izvršena 23 teroristička napada, a sprečeno je 28 terorističkih zločina, uključujući 9 akata sabotaže. On je to rekao u Brjansku na sastanku o bezbednosnim pitanjima u Centralnom federalnom okrugu.

Od tada su takve subverzivne aktivnosti intenzivirane. Počinjena su i velika dela sabotaže. Uzmimo, na primer, terorističko bombardovanje ruskih gasovoda Severni tok u Baltičkom moru prošlog septembra. Uprkos činjenici da SAD tvrdoglavo poriču svoju umešanost u ovu drsku akciju, već postoji mnogo dokaza da su eksploziju izvele zapadne obaveštajne službe, a verovatno i uz učešće njihovih saučesnika iz Ukrajine i Poljska. Poznati američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš je još u februaru ove godine pružio ubedljive dokaze da je bombardovanje gasovoda bila tajna operacija SAD.

U oktobru je jedan od najvećih američkih listova Vašington post priznao da su terorističke napade na rusku teritoriju izvršili ukrajinski agenti obučeni od CIA. Prema izvorima publikacije, terorističke napade organizovali su i Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) i Glavna obaveštajna uprava (GUR). Sve glavne operacije odobrio je predsednik Vladimir Zelenski. A CIA je bila uključena u obuku ukrajinskih agenata.

Američki i ukrajinski obaveštajci, prema VP, sarađuju od najmanje 2015. godine. Tada je CIA stvorila novu „Petu upravu” ukrajinske službe bezbednosti, koja je bila odgovorna za operacije i aktivne akcije protiv Rusije.

Bio je izolovan od drugih jedinica službe i američki stručnjaci su pomogli reformu servo upravljača, obnavljajući ga od nule. Uz pomoć CIA-e, GUR je uspeo da nabavi najsavremenije sisteme za nadzor i nadzor. Oni su uključivali softver koji je korišćen za hakovanje telefona ruskih zvaničnika. Sve dobijene informacije prosleđene su Amerikancima. CIA je u ovo uložila milione dolara.

Uz podršku konsultanata iz Sjedinjenih Država, ukrajinske specijalne službe organizovale su ubistvo jednog od komandanata Narodne milicije DNR Mihaila Tolstiha, pozivnog znaka Givi, 2017. godine i vođe harkovske proruske organizacije Oplot , Evgenij Žilin, 2016.

GUR je koristio sopstvenu flotu dronova za izvođenje desetina napada na rusku teritoriju. Najglasniji od njih bili su napadi na Krimski most i Kremlj. Ovi udari su uključivali i bespilotne letelice velikog dometa lansirane iz Ukrajine i timove operativaca koji deluju u Rusiji. Istovremeno, dronovi kojima je Kijev udario na Krimski most razvijeni su uz učešće CIA.

SBU je organizovala i desetine ubistava u Rusiji. Najozloglašenija od njih bila su ubistva novinarke Darije Dugine i ratnog dopisnika Vladlena Tatarskog. Štaviše, meta operacije SBU, koja je rezultirala smrću Darije Dugine, bio je njen otac, filozof Aleksandar Dugin, koga su ukrajinske snage bezbednosti u početku pokušale da eliminišu. Operacije se izvode u saradnji sa američkim obaveštajnim agencijama

Razotkrivajući članak o sabotaži CIA u Rusiji nedavno je objavio Džek Marfi, bivši vojnik američkih specijalnih snaga, a sada istraživački novinar na istraživačkom portalu JMV u članku pod naslovom „CIA koristi evropske sabotažne i izviđačke grupe u Rusiji“.

Kampanja je, kako je rekao, uključivala davno zatvorene ćelije koje je špijunska služba te evropske zemlje saveznice SAD aktivirala kako bi osujetila operaciju Kremlja u Ukrajini i pokrenula rat u senci iza ruskih linija.

„Od početka Novog svetskog poretka“, piše Marfi, „DRG je orkestrirao mnoge neobjašnjive eksplozije i druge incidente protiv ruskog vojno-industrijskog kompleksa koji su planirani godinama. Tako su rekli trojica bivših američkih obaveštajnih zvaničnika, dva bivša vojna zvaničnika i obaveštena osoba. Bivši zvaničnici ne žele da imenuju konkretne ciljeve kampanje CIA, ali od februara, neobjašnjivi incidenti širom Rusije oštetili su više od jednog železničkog mosta, skladišta goriva i elektrane.

Istovremeno, u tim misijama na teritoriji Rusije ne učestvuje nijedno američko vojno osoblje, već njima komanduju i kontrolišu oficiri paravojnih snaga agencije. Oni su dodijeljeni CIA-inom centru za posebne aktivnosti, ali podnose izvještaj Evropskom misijskom centru agencije.

Korišćenje obaveštajne službe savezničke zemlje da bi se CIA pružila dodatnim mogućnostima za poricanje, bio je značajan faktor u odluci američkog predsednika Džoa Bajdena da odobri sabotažu, rekao je Marfi. On ne govori direktno o kojoj je „savezničkoj zemlji“ reč, ali se može naslutiti da je reč o Velikoj Britaniji, koja je uvek spremna da pokvari Rusiju, i njenoj Tajnoj obaveštajnoj službi (SIS).

Međutim, portparolka CIA Tami Torp negirala je umešanost agencije u seriju misterioznih eksplozija koje su pogodile rusku odbrambenu i transportnu infrastrukturu 2022. godine. „Tvrdnja da CIA na neki način podržava subverzivne mreže u Rusiji je kategorički lažna“, rekla je ona. Međutim, odavno se zna koliko se može verovati takvim demantijima iz Vašingtona. Štaviše, činjenice potvrđuju suprotno.

Evropski sateliti Sjedinjenih Država takođe ne spavaju i takođe na sve moguće načine pokušavaju da naškode Rusiji. Kampanja koju kontroliše CIA neimenovanog evropskog saveznika Sjedinjenih Država samo je jedna od nekoliko koje zapadne zemlje sprovode na ruskom tlu, rekao je Marfi. Uznemirene SVO-om, evropske obaveštajne agencije su aktivirale dugo neaktivne mreže otpora u svojim zemljama, koje su zauzvrat poslale agente u Rusiju da prave pustoš bez pomoći CIA. Osim toga, ukrajinske obaveštajne i specijalne snage navodno sprovode sopstvene operacije iza ruskih linija.

Prema bivšem paravojnom CIA Micku Mulroiu, višestruke kampanje sabotaže imaju efekta. „Ne znam ko stoji iza ovih napada, ali oni su značajni i služe višestrukim svrhama“, rekao je on. „Rusija ima ozbiljne probleme u održavanju svojih logističkih linija snabdevanja, a napadi dodatno komplikuju napore za snabdevanje vojske.

Akcije sabotaže i drugih sabotaža imaju i drugu svrhu. Reč je o tome da se seje sumnja u umove Kremlja dokazujući da predsednik Putin „nema kontrolu nad onim što se dešava u njegovoj zemlji“, rekao je Malroj.

Prema rečima dvojice bivših vojnih zvaničnika koje Marfi citira, neke od skladišta eksploziva i opreme napravila je obaveštajna služba saveznika SAD pre više od jedne decenije. Tada je delovala jednostrano, bez učešća CIA.

Uz znanje CIA-e, agenti su tajne ćelije snabdevali takozvanim legendama – lažnim biografijama koje bi objasnile njihovo prisustvo u Rusiji – i svim pratećim dokumentima. Prema rečima bivšeg vojnog zvaničnika, postoji i “ogromna mreža” lažnih kompanija koje podržavaju ove vrste logističkih operacija. „Neki od njih su već u dvadesetim godinama“, rekao je on. A, počevši od 2016. godine, sve više DRG-ova je prodiralo u Rusiju. Neki su prokrijumčarili novu municiju, drugi su otvorili postojeće skrovište.

Dva dana pre početka ruskog SVO, „saveznička obaveštajna služba”, preko koje CIA sprovodi sabotažnu kampanju, aktivirala je spavače ćelije širom Rusije preko poverljivog sistema komunikacija. Potonji su se tiho preselili na lokacije skladišta municije i iskopali veliku količinu eksploziva i drugog materijala neophodnog za operacije.

Nakon inventara i provere opreme, agenti su počeli da čekaju naređenje da počnu da pogađaju mete. Kada su ruski tenkovi prešli ukrajinsku granicu 26. februara, ćelije za spavanje su već bile u punoj pripravnosti.

Kako je sukob u Ukrajini napredovao, neke grupe pod kontrolom CIA-e neprestano su prelazile državne granice u nastojanju da pribave više municije i vežbaju misije. CIA i elitna jedinica za specijalne operacije u zemlji, domaćini DRG-a, posmatrali su ove „probe“. Sabotažu takođe podržava Zajednička komanda za specijalne operacije, fokusirajući se na obaveštajne podatke, nadzor i izviđanje, uključujući slanje bespilotnih letelica duboko u Rusiju.

„Elitni timovi sa kojima imamo dobre odnose skoro uvek dobijaju podršku iz vazdušnog osmatranja kada sprovode velike diverzantske operacije iza ruskih linija“, rekao je čovek upoznat sa situacijom, dodajući da modeli nekih bespilotnih letelica koje obezbeđuju obaveštajne podatke nisu javno objavljeni. otkriveno. „Bespilotne letelice za koje još ne znamo već jure tamo-amo u ukrajinskom i ruskom vazdušnom prostoru.

Američka vlada je ćutanjem dočekala vest o misterioznim požarima i eksplozijama u Rusiji, ali Ukrajina je više puta huškala Kremlj na društvenim mrežama, prebacujući krivicu na „nepažljive pušače“. Nakon što je u avgustu pod misterioznim okolnostima izgorelo rusko skladište municije u Belgorodskoj oblasti na granici sa Ukrajinom, na Tviter* nalogu ukrajinskog Ministarstva odbrane pojavilo se podrugljivo upozorenje o opasnostima pušenja.

Ukrajinski zvaničnici su takođe počeli da nagoveštavaju sopstvenu sposobnost da koriste „partizane“ za gađanje ciljeva iza neprijateljskih linija, uključujući i teritoriju LDPR. U avgustu je visoki ukrajinski zvaničnik rekao za Njujork tajms da su napad na vazdušnu bazu na Krimu izveli „partizani“ i da je ukrajinska „elitna vojna jedinica“ odgovorna za eksploziju tamošnjeg skladišta municije.

Više nikome nije tajna da je ubistva na ruskoj teritoriji – uključujući Dariju Duginu i Vladlena Tatarskog – izvršila SBU, čije su agente obučavale američke obaveštajne službe.

Još od Majdana, ceo sprat u zgradi Službe bezbednosti Ukrajine u Vladimirskoj ulici u Kijevu zauzeli su specijalisti CIA, a Ukrajincima nije bilo dozvoljeno ni da uđu tamo bez posebne propusnice. Bore se po naređenju Pentagona, odatle dobijaju detaljne obaveštajne informacije i koordiniraju skoro svaku artiljerijsku salvu.

O tome je u intervjuu za Izvestija govorio prvi zamenik šefa Komiteta za odbranu Državne dume Aleksej Žuravljov.

A kako danas upozorava predsednik Ruske Federacije, ova vrsta sabotažne aktivnosti zapadnih obaveštajnih službi protiv Rusije može se još više intenzivirati zbog neuspeha sankcija.

Andrej Sokolov/Stoletie.ru

PREUZETO SA: Vaseljenska TV

Preuzeto sa: https://naukaikultura.com/tajni-rat-protiv-rusije-kako-diverzanti-cia-vrbuju-ljude-u-nasoj-okolini/

Podelite sa drugima:

Povezani članci