ZAPANJUJUĆI MANEVAR RUSIJE

ZAPANJUJUĆI MANEVAR RUSIJE

Bivši američki obaveštajni oficir Korpusa mornaričke pešadije, Skot Riter, izjavio je da je Rusiji uspeo fenomenalan diplomatski manevar na Bliskom Istoku.

Nedavno se saznalo o približavanju između Saudijske Arabije i Irana uz posredovanje Kine. Prema Riteru, ovaj događaj je izazvao ogroman ođek, a svet se jedva oporavio od toga kada se na Bliskom Istoku desio još jedan važan diplomatski prevrat. O tome izveštava izdanje Consortium News.
„Sve ovo je organizovano od strane Rusa. Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije, princ Fajsal ben Fahran, prošle nedelje otputovao je u Damask, gde se sastao sa sirijskim predsednikom Bašarom el-Asadom. Ova poseta je usledila nakon posete sirijskog ministra spoljnih poslova Fajsala Mikdada Rijadu početkom ovog meseca“, rekao je veteran američke obaveštajne službe.
Skot Riter je konstatovao da smo svedoci poboljšanja odnosa između Sirije i Saudijske Arabije. Dve zemlje su prekinule veze 2012. godine i od tada između njih nije bilo gotovo nikakvog diplomatskog dijaloga. Međutim nedavno se sve promenilo i to zahvaljujući Rusiji.
Američki stručnjak naglašava da „dramatično povećanje diplomatskih odnosa između Rijada i Damaska predstavlja nusprodukt rastućeg ruskog uticaja na bliskoistočne poslove, kao i signal da se uloga Sjedinjenih Država na Bliskom istoku smanjuje“.
Rusija ima dugogodišnje veze s sirijskom vladom, a u posljednje vreme aktivno sarađuje sa Saudijskom Arabijom. Zbog toga se ruski diplomati tiho sastaju sa zvaničnicima Saudijske Arabije i Sirije.
Vrhunac ovih procesa je bila poseta predsednika Asada, Moskvi u martu 2023. gde je konačno rešeno pitanje zbližavanja Sirije sa Saudijskom Arabijom. Prema Skotu Riteru, događaji su bili fenomenalan diplomatski uspeh.
„Činjenica je da zahvaljujući ruskoj i kineskoj diplomatiji na Bliskom istoku bukti mir, a ne rat. Povratak Sirije iz hladnoće samo je jedan od posljednjih manifestacija ovog fenomena“, kaže veteran američke obaveštajne službe.
(Webtribune.rs)

Preuzeto sa: https://www.intermagazin.rs/zapanjujuci-manevar-rusije/

Podelite sa drugima:

Povezani članci