ZAPADNI MEDIJI TVRDE: Ruska ofanziva počinje već za 10 dana?

ZAPADNI MEDIJI TVRDE: Ruska ofanziva počinje već za 10 dana?

Украјинске снаге спремају се за непосредан напад великих размера у Донбасу, пише „Фајненшел тајмс“.

Украјински званичници последњих дана све чешће упозоравају на предстојећу руску офанзиву, иако у различитим временским оквирима.

Сада бивши украјински министар одбране Олексиј Резников рекао је у недељу да Кијев очекује да ће крајем фебруара руске снаге покренути нову офанзиву у Донбасу и јужним областима.

У Кијеву, наводи „Фајненшел тајмс“, очекују да ће до нове руске офанзиве доћи око годину дана након што је руски председник Владимир Путин покренуо Специјалну војну операцију и пре него што модерни западни тенкови и друго наоружање стигну.

„Наравно, очекујемо могуће офанзиве Руса… они воле симболику“, рекао је Резников новинарима у Кијеву.

Бивши министар је, пише „Фајненшел тајмс“, устврдио да је Кијев, иако модерни тенкови и друга најсавременија опрема неће стићи до тада, „нагомилао ресурсе и резерве које може да распореди и са којима може да потисне (Русе) назад“.

Украјински председник Владимир Зеленски је у свом редовном ноћном обраћању рекао да „окупатор шаље све више снага да разбије нашу одбрану“.

Неименовани званичник украјинске војске рекао је за „Фајненшел тајмс“ да је Кијев добио „веома чврсте обавештајне податке о намери“ Русије да започне офанзиву, додајући да би до тога могло да дође већ у року од наредних 10 дана.

Андреј Черњак, званичник украјинске војне обавештајне службе, рекао је за „Кијев пост“ да је Путин наредио својим оружаним снагама да заузму цео Доњецк и Луганск до марта.

Иако је и раније било прича о масовној руској офанзиви, до ње није дошло, наводи „Фајненшел тајмс“, али додаје да су овог пута украјински званичници приметили значајно гомилање руских снага на истоку и југоистоку земље.

„Приметили смо да руске снаге премештају додатне јуришне групе, јединице, оружје и војну опрему на исток“, рекао је Черњак. „Према војним обавештајним подацима Украјине, Путин је дао наређење да се заузму све територије Доњецке и Луганске области до марта.“

Велики део борби последњих недеља водио се око Бахмута.

„Ове недеље, руске снаге уложиле су све своје напоре да пробију нашу одбрану и опколе Бахмут, и покренуле су снажну офанзиву у сектору Лимана“, написала је заменица министра одбране Ана Малијар на друштвеним мрежама и додала да „захваљујући отпорности наших војника, нису успели.“

Аналитичари сматрају да је вероватна тачка за нови руски напад на западу покрајине Луганск у близини Кремине и Лимана, града који су украјинске трупе поново заузеле у јесењој контраофанзиви. Према локалним званичницима и западним аналитичарима, Русија је тамо окупљала снаге недељама.

Али Москва такође јача своје трупе на југу Доњеца, а додатне снаге су распоређене у села око Маријупоља, рекао је један локални званичник.

„Ако су паметни, концентрисаће све своје снаге на једном малом месту“, рекао је војни саветник.

Бивши министар није искључио поновни покушај Русије да заузме украјинску престоницу Кијев, али је умањио шансе за успех јер тренутно не види да Русија формира велике ударне групе из Белорусије на северу или североисточном региону Харкова.

Према речима Кирила Буданова, шефа украјинске војне обавештајне службе, Русија има 326.000 војника који се боре у Украјини. Отприлике половина од 300.000 људи које је Русија саопштила да је мобилисала прошле јесени, прошла је вишемесечну обуку, што их чини потенцијално ефикаснијим трупама од регрута који су одмах бачени у битку.

Украјински војни саветник рекао је да ће поновни руски напад вероватно предводити елитне јединице.

„Морамо бити озбиљни„, рекао је. „Ово су праве механизоване бригаде иако су мање способне него што су биле на почетку рата. Ојачали су ВДВ (ваздушно-десантне) и друге специјалне јединице. Ово нису возачи аутобуса и учитељи.“

(РТ Балкан)

Izvor: https://www.intermagazin.rs/zapadni-mediji-tvrde-ruska-ofanziva-pocinje-vec-za-10-dana/

Podelite sa drugima:

Povezani članci