Vjosa u „strahu“ od Srbije: Ne polažem nadu u Vučića

Vjosa u „strahu“ od Srbije: Ne polažem nadu u Vučića

Вјоса Османи

Предсједница Косова* Вјоса Османи рекла је, у интервјуу бечком недељнику „Профил“, да су бројни уступци довели Косово* на ивицу функционалности и изнијела скептичност према европском предлогу због двосмисленог језика који се у њему користи.

– Србија је већ превише добила. Прије независности смо правили уступке. У 12 година дијалога смо правили многе даље уступке. Све то је нашу земљу довело до руба функционалности. Није нам потребна даља РС у региону. Требају нам мултиетнички модели, а не етничке подјеле- поручила је она, преноси Косовоонлине.

Османи је, упитана шта Косово* може понудити Србији за признање, рекла: „Мој одговор је, награда за шта? Награда за ратне злочине? Награда за дестабилизацију сусједа ? Да ли је то што ЕУ жели да награди?“. Она је истакла да се Србија ни 24 године после рата није извинила за оно што се догодило током 1990-тих година, није признала злочине, или починиоце привела лицу правде.

Османи је, у вези недавног обраћања предсједника Србије Александра Вучића, рекла да не мора да га слуша да би знала шта ће рећи, и да су његове тактике предвидиве. На констатацију да су многи оцијенили да је изнеи спремност на компромис, Османи каже да то само тврди, да је то његова тактика.

– Непосредно пред договор он каже „ми смо спремни за решење“, а чим се споразум нађе на столу он не испуњава своје обавез- каже Османи.

Пренијела је да је тако било везано за договор о несталим лицима, када је, каже Вучић дао зелено светло за споразум, а вратио се у Београд без да је било шта потписао.

– Не полажем никакву велику наду у Вучића. Не желим да тврдим да ништа неће потписати. Он је потписао многе споразуме, између осталих три, од када сам ја предсједница. Један од регистарским таблица на сјеверу Косова*, један од признавању косовских личних карти и један енергетски споразум. Ниједан од та три споразума Вучић није применио. Са Србијом се мора увијек два пута преговарати – једном се мора увјерити да потпише, а дрги пут да оно што је потписала стварно примени. Ово друго је теже од првог- каже она.

На констатацију да је Вучић рекао да је Србија изложена масивном притиску ЕУ и САД, Османи је казала да се премало притиска врши на Вучића.

– Реалност је да је Запад према њему превише попустљив. И то иако је Вучић све осим прозападан. Говорим о Вучићу чија је земља једина у Европи која није увела санкције против Русије. О Вучићу који је у Србији отворио хуманитарне центре, који де факто служе за руску шпијунажу. О Вучићу који склапа јефтине споразуме са Газпромом, док Европа покушава да се ријеши руског гаса и нафте. Говоримо о Вучићу који је од Србије направио сигурну луку за руске криминалце и предузетнике које су на листи санкција ЕУ- рекла је она.

Османи каже да се нико на Балкану не плаши да ће бити нападнут од Косова*, Црне Горе, Албаније или Северне Македоније, али да постоји страх од дестабилизације од стране Србије.

Сматра да је Вучић одавно заслужио да буде санкционисан од ЕУ, на примјер, кроз замрзавање приступних преговора, преноси Дан.

Подјелите текст путем:

Извор: https://www.in4s.net/vjosa-u-strahu-od-srbije-ne-polazem-nadu-u-vucica/

Podelite sa drugima:

Povezani članci