Veliki korak za spas planete

Veliki korak za spas planete

Škotska je prva zemlja na svetu koja je zabranila medicinsko korištenje anestetika zvanog desfluran, koji se koristi udisanjem, bez obzira što jedna boca desflurana od 240 ml, kada se primeni kao anestetik (eleminiše bol pri hiruškim intervencijama) doprinese globalnom zagrevanju kao 886 kilograma CO2 do sada poznatog kao glavnog krivca  za otapanje ledenih santi . 

Piše: Milovan Šavija:

Za one koji su poslednjih nekoliko godina proveli u paničnom strahu za sudbinu planete, čiji su stanovnici, iz Škotske je došla jedna prijatna vest. Mada su tih istih poslednjih nekoliko godina postignuti značajni i ohrabrujući rezultati u redukciji emisije i eliminaciji iz atmosfere onih ozloglašenih gasova koji izazivaju klimatske promene, to nije uopšte doprinelo smanjivanju straha kod savesnih i odgovornih stanovnika, jer je neodgovorna propaganda stalno dolivala ulje na vatru uzrokujući stvaranje novih količina straha. Tako se došlo u paradoksalnu situaciju da, što se više smanjivala količina CO2 i ostalih apokaliptičnih gasova u atmosferi, utoliko se povećavao i strah kod odgovornih stanovnika. Stoga bi pomenuta vest koja je došla iz Škotske mogla biti od epohalnog značaja i shodno tome označiti preokret u tom prilično neprijatnom trendu.

Prema toj vesti Škotska je postala prva zemlja u svetu koja je zabranila medicinsko korištenje anestetika zvanog desfluran, koji se koristi udisanjem. Nije teško naslutiti da se radi o gasu, mada je manje poznato da taj gas nije baš naivan, jer on, bez obzira što može pomoći u eliminaciji bola prilikom hiruških intervencija, može isto tako predstavljati veliki rizik za opstanak planete. Vredni naučnici su upravo izračunali da taj desfluran ima 2,500 puta veći potencijal za doprinos globalnom zagrejavanju od dosadašnjeg glavnog junaka na tom polju pomenutog  CO2, koji je, da se podsetimo, do sada smatran glavnim krivcem za otapanje polarnih ledenih kapa.

Da se zaista radi o velikoj potencijalnoj opasnosti govori i podatak da su neke velike bolnice širom Ujedinjenog kraljevstva već počele da izbacuju iz upotrebe taj opasni gas. Predviđeno je da do početka iduće godine njegova upotreba bude obustavljena na čitavoj teritoriji slavnog kraljevstva. Oni isti vredni naučnici su precizno izračunali da će nakon eliminacije desflurana u atmosferu godišnje odlaziti manje gasova sa potencijalom globalnog zagrevanja GWP (global warming potential) količinski ekvivalentno 40 kilotona CO2.

U kojoj meri su Britanci ispred vremena govori podatak da će susedna Evropska unija prestati sa korištenjem tog gasa tek od 1. januara 2026. Nije na odmet napomenuti da se pored desflurana na crnoj listi uništivača polarnih kapa nalaze još dva medicinska gasa, a to su isofluran i azotni oksid.  Međutim, oni su daleko manje opasni od desflurana. Isofluran ima GWP potencijal od samo 130, a azotni oksid 300 puta u odnosu na CO2.

Ali, svi ti nabrojani podaci nisu bili dovoljni, poslovično a ponekad i bolesno preciznim, Engleziima, tako da su svojim odgovornim i radoznalim građanima ponudili još interesantnih brojčanih vrednosti i ekvivalenata.  Tako da su ti građani mogli saznati da anestetici mogu svakog dana generisati i do 500 kilograma ekvivalentnog CO2. U poređenju sa tim prosečan građanin Ujedinjenog kraljevstva proizvede dnevno GWP gasova ekvivalentno 25 kilograma CO2. I na kraju kao šlag dolazi precizni podatak da jedna boca desflurana od 240 ml, kada se primeni kao anestetik doprinese globalnom zagrevanju kao 886 kilograma CO2. 

Zaključak

U kolikoj meri će te navedene mere i precizni podaci pomoći građanima Ujedinjenog kraljevstva, koji su pored strahova od topljenja polarnih kapa i apokaliptičnih nagoveštaja potpunog uništavanja života na planeti, još također uplašeni i od sve praznijih rafova u prodavnicama, sve dužih redova za besplatne obroke, sve veće inflacije i preteće gladi, a da se ne govori o paničnom strahu od strašnog ruskog medveda sa istoka,  ostaje da se vidi.

Ali ono što je sigurno je da je kolovođama pokreta za spas planete, na čelu sa uveliko legendarnom malom Gretom, laknulo i da će ove vesti koje su stigle iz Škotske i Ujedinjenog kraljevstva proslaviti uz nezaobilazni šampanjac.

Podelite sa drugima:

Povezani članci

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x