USPRAVI SE SRBIJO!

USPRAVI SE SRBIJO!

Uspravi se Srbijo, ne date Kremlj! Ruku ti pružamo mi! Ruku spasa ti pruža Rusija, glasile su poruke prenete anđeoskim glasom Pelageje u pauzama između njenih božanstevnih pjesama!

AUTOR: Dr Slavoljub M. Vujović, naučni savetnik

Posle intenziviranih pritisaka zapada poslednjih mjeseci, tragedija koje su u maju mesecu o.g zadesile Srbiju i brzog rađanja ili dešavanja (možda bolje reći udesa, poput kakve nesreće) dvije forme demonstrirajućih grupacija: opozicija i pozicija, četvrtog juna 2023 godine u dvadeset sati, Beograd je obasjalo sunce u liku predivne Pelagaje (Pelageя Sergeevna Hanova).

Trg Republike od N. Pozorišta, delom Kolarčeve ulice do iza zgrade Ineksa, dela Knez Mihajlove koji gleda ka trgu, deo oko spomenika Knezu Mihailu bio je popunjen publikom! Nema zvižduka, nema vike, nema baklji, provokatora. Glasno je bilo, s vremena na vreme, samo uzvikuvanje Rusija, Rusija, Rusija!

Dobar znak, nema pripadnika od prethodno pomenute tri grupacije mitingaša/manipulatora, ali niko se ni od crkvenih velikodostojnika ne može videti. Publika su Srbi nepokolebljivi vjernici u svoju SP Crkvu i Rusiju.

Novinara i TV snimatelja nigde. No i pored toga što su nadležne JKP službe grada beograda (namerno mala slova) “zaboravile” uključiti rasvetu (visoke bandere-reflektore) koja je uključena tek u 20,45, energija, pokrenuta početkom divne muzike i božanskog glasa lijepe Pelageje, odabranim repertoarom, svojom snagom i iskrenošću toliko je ozarila lica i razgalila duše prisutnih građana da se sticao utisak da je julsko podne sa suncem užarenim u zenitu.

Da je koncert bio u Banjoj Luci, nema dileme, sva bi rasveta bila uključena u podne, ili, čak dan ranije za svaki slučaj, da se isproba i ne daj Bože ne radi!!!

No, u vrlo kratkim pauzama, posle svake divne pjesme, sledilo je prenošenje pozdrava iz Rusije!

Posle prve pjesme, usledilo je: “draga braćo Srbi, u Rusiji se svugde i svaki dan može čuti – Rusi i Srbi braća zauvek”! Onda pjesma na srpskom jeziku Tamo daleko, daleko od mora, ………

Opet dirljiva pjesma, pa slede pozdravi, čitanje sa mobilnog telefona “od braće Rusa sa borbenih linija: draga Pelageja prenesi naše najtoplije pozdravi braći Srbima, da ih volimo uvijek”!

A tek posle reči “Srbi i Rusi su isti narod koji vjeruje u svoju domovinu, porodicu, uvijek spremni s ljubavlju braniti ih”, koje su u stvari bile poruke publici o izboru trećeg puta, usledile su ovacije publike šireći energiju do  neba.

Da djevojka mlada govori ovako smislene riječi, prenosi ovakve poruke sa suzama uz pjesmu, kad je Srbija u specifično teškoj situaciji a Rusija sprovodi SO u Ukrajini, jedini odgovor je, mora da joj je šapnuo A. Solženjicin a došapnuo veliki Šolohov šta da kaže?!

Nikako drugačije!

Zbog poruka o “trećem putu” Rusije i još toga, u ličnim razgovorima A. Solženjicina i V.V. Putina, V.V Putin je na sahrani A. Solženjicina lično nosio buket svežih crvenih ruža toliko veliki da je izgledao kao naramak sijena, više videti na:  https://www.delfi.rs/knjige/48808_solzenjicin_andjeo_istorije_knjiga_delfi_knjizare.html .

Tim trećim putem Rusija danas ide!

Da se Srbija mora distancirati i od mitingaša petkom i mitingaša subotom, da joj ne trebaju ni jedni ni drugi, već joj treba ispružena majkina ruka, sam po sebi nametao se zaključak tokom koncerta.

Pozitivnu energiju publike koja se, podgrejana srećom i zadovoljstvom i zbog muzike i zbog poruka, uzdizala poput oblaka ka podnebesju božjem, vjetrovi su gurali ka Rakovici da primi blagodat od našeg Patrijarha Pavla i tako otpozdravi braći u Dobnasu i Kremlju. Sigurno će braći Rusima biti milo, posebno kad čuju za blagodat našeg Svetog Patrijarha Pavla, da se podsete na njegov dolazak u Moskvu kad su ga na aerodrumu dočekali Patrijarh Aleksije i Vladimir Putin sa mnogo naroda. Da je aerodorom bio veliki kao grad Moskva došla bi cela Moskva.

Na pitanje čemu mitinzi i podele ovih dana u Srbiji, jedan Srbin širokog obrazovanja rođen u Moskvi, kaže: odmeravaju snage!?

Traženje odgovora na pitanje, ko odmerava i zašto odmerava snage, vodi ka zabrinutoj ozbiljnosti. Kao i uvijek u teškim vremenima Srbi, računaju na svoju Crkvu, ali ovoga puta nešto nije u redu, ili sa narodom, ili sa crkvenim velikodostojnicima? Dok se traži pomoć Svetog Vladike Nikolaja, znači pretnje Srbima su ozbiljne!

Da dešavanja na Trgu Republike nisu samo koncert, već veoma važan događaj, potvrdilo je prisustvo ambasadora Rusije u Beogradu A.B.Harčenka i ambasadora Rusije u CG V. Maslenikova. Pečat događaju je dao izlazak A.B.Harčenka izlaskom na binu sa ćerkama, suprugom i velikim buketom cvijeća, gdje je usledilo, prvo obostarno, između A.B Harčenka i Palageje zadovoljstvo, a onda trostrano, njih dvoje i publike. Pečat ozbiljnosti (i stida za publiku) usledio je posle reči Aleksandra B. Harčenka, uzevši mikrofon i bez pozdrava: “nadam se da Srbija neće izdati ono u šta vjeruje”, vrativši mikorfon i bez zbogom i doviđenja okreće se i zabrinut odlazi!?! Dok silazi sa bine, za njim idu obe ćerke i supruga koja plače?!?

Pored ostalog, važno je da što više naroda u Srbiji sazna i zna, da su održavanje koncerta Pelageje omogućili Ministarstvo kulture Ruske Federacije, Roskoncert, Ambasada Ruske Federacije u Republici Srbiji i Ruski dom u Beogradu. Događaj su podržali Udruženja ,,Naša Drina“ i ,,Narodna diplomatija“, dok su lideri i liderčići sve obe grupacije protestanata srpskih ovih dana: oni petkom (petkaši) i oni subotom (subotaši) bojkotovali događaj. Novinari i novinarčići takođe?!?

Podelite sa drugima:

Povezani članci