UKRAJINCI PRETE SRBIMA! Kijev se zaigrao

UKRAJINCI PRETE SRBIMA! Kijev se zaigrao

Goranu Petronijeviću, Goranu Šimpragi i Srđanu Perišiću Ambasada Ukrajine u Srbiji zapretila je „privođenjem pravdi“ i sankcijama zbog toga što su kao posmatrači učestvovali na izborima u Donjecku i Zaporožju

Ambasada Ukrajine u Srbiji najavila je da će beogradski advokat Goran Petronijević, Goran Šimpraga i prof. dr Srđan Perišić snositi posledice jer su učestvovali kao međunarodni posmatrači na nedavnim izborima u oblastima koje su posle referenduma ušle u sastav Ruske federacije.

Regionalni i opštinski izbori održani su od 8. do 10. septembra u Donjeckoj, Luganskoj, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, kao i na Krimu i gradu Sevastopolju. Prema listi koju su objavili Ukrajinci, srpski posmatrači bili su u Donjecku i Zaporožju.

Za ukrajinsku ambasadu u Srbiji to su „lažni izbori RF na privremeno okupiranim teritorijama“, kako je navedeno u saopštenju koje je objavio beogradski „Blic“. Delovanje trojice posmatrača državljana Srbije, kako se dodaje, nije samo „protiv Ukrajine, već i narušava međunarodno pravo, dakle usmereno je protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta same Srbije“.

Navodi se da će oni biti „privedeni pravdi“, kao i da će se tražiti „uvođenje novih međunarodnih sankcija umešanima“, što su pretnje koje se ne odnose samo na trojicu Srba, već i na sve koji su učestvovali u izborima, kako je to objasnila Ambasada Ukrajine u saopštenju.

Petronijević, Šimpraga i Perišić osvanuli su i na „crnoj listi“ koju je na društvenoj mreži Iks objavila transrodna portparolka ukrajinske vojske Sara Ešton Sirilo.

U njenoj objavi navodi se da je reč o spisku 34 ne-ruska državljana koji su učestvovali kao posmatrači na izborima na „okupiranoj ukrajinskoj teritoriji“. Sara ocenjuje da je reč o „lešinarima“ koji se hrane „patnjom Ukrajinaca na okupiranim ukrajinskim teritorijama“, dok iz diplomatskog predstavništva u Srbiji pomenutu trojicu nazivaju „propagandistima“ čije „antiukrajinske i antisrpske aktivnosti dugo finansira Ruska federacija“.

Prof. dr Srđan Perišić kaže za RT Balkan da ga ne iznenađuje ovakva reakcija ambasade i da je nešto slično i očekivao.

„Ovaj globalni sukob čiji smo svedoci razotkriva ko je gde. Ja sebe vidim kao predstavnika Srba, nisam ničiji predstavnik, ja sam profesor političkih nauka, prijavio sam se kao međunarodni ekspert i otišao“, objašnjava Perišić.

Kako kaže, narod koji živi u ovim oblastima, a koji je izašao prvi put na izbore u sastavu Rusije, zaslužuje svu pažnju ovog sveta pa i međunarodnih eksperata po pitanju izbora.

„Treba da vide da nisu sami, da svet izvan Zapada njih gleda kao obrazac kako se suprotstaviti upravo tom Zapadu i nametanju njihove demokratije za koju oni smatraju da je univerzalna, što je potpuno pogrešno. Ne postoji univerzalna demokratija, već svaki narod, svaka zemlja ima svoj izraz demokratije i to treba da podržimo“, kaže Perišić.

Rusi u Donjeckoj republici gde je on bio posmatrač, kako kaže, žele mir, prosperitet, svoju budućnost, ali onako kako su oni to odlučili prošle godine na referendumu.

Osvrćući se na deo saopštenja ukrajinske ambasade u kojem se posmatračima iz Srbije spočitava da svojim aktivnostima narušavaju međunarodno pravo i suverenitet Srbije, Perišić kaže da Ukrajina od 2014. godine nema svoj suverenitet, dodajući da je te godine upravo Zapad srušio Ukrajinu kao državu.

„Uložili su pet milijardi dolara u Majdan-revoluciju i to se i ne krije, to je i Viktorija Nuland izjavila. Uložili su toliko novca da sruše politički i pravni sistem u Ukrajini i od tada Ukrajina kao država ne postoji. Postoji bezvlašće, progon ruskog naroda“, rekao je Perišić.

On dodaje da je osamdeset odsto građana Srbije, a devedeset odsto Srba na Balkanu na strani Rusa i Donjecke republike u kojoj je bio kao međunarodni ekspert.

„Niti sam koga ugrozio, pogotovu ne Srbe ili Srbiju, nego sam naprotiv izrazio stav većine građana Srbije“, ističe Perišić.

Komentarišući spisak zvaničnika ukrajinske vojske, dodaje da ga takve stvari ne plaše.

„Bio sam u Zaporoškoj oblasti kao ekspert koji je posmatrao referendum kojim se Zaporoška oblast vratila u sastav Rusije, bio sam sada u Donjecku. I sledeći put ću otići, nikoga se ne plašim“, kaže Perišić.

(RT Balkan)

Preuzeto sa: https://www.intermagazin.rs/ukrajinci-prete-srbima-kijev-se-zaigrao/

Podelite sa drugima:

Povezani članci