Udar nađe Srpsku u kamenu

Udar nađe Srpsku u kamenu

Saopštenje za javnost povodom godišnjice donošenja Ustava Republike Srpske

SNP – Izbor je naš smatra da nikad nije „višak“ odavati duboku počast i zahvalnost svim narodnim poslanicima i onim ljudima koji su izveli dva istorijska „udara“.

9-og januara 1992. je rođena Srpska Republika, a 28-og februara udahnut joj je političko-pravni život.

I „Udar nađe Srpsku u kamenu“

Okolnosti koje su dovele do toga, da nema više kud – do „udara“ , proizvela je zapadna strana svojom politikom „zavadi pa vladaj“. Takve okolnosti su srpski narod neumoljivo podsjećale na okolnosti koje su dovele do genocida nad srpskim narodom u velikim ratovima, pogotovo u II svjetskom ratu.

Organizovani u Srpskoj Republici, Srbi nisu stradali u mjeri koja im je bila planirana od strane neprijatelja.

Taj „udar“ (28.2.1992.) koji je dao život Srpskoj, omogućio je pregovarački status srpskom narodu zapadno od Drine i obezbijedio da Republika Srpska, direktno i indirektno postane jedna od strana koje su postigle međunarodni mirovni ugovor, poznat kao Dejtonski sporazum.

Tim sporazumom Republika Srpska je međunarodno priznata kao političko-pravni entitet srpskog naroda, koji prenosi dio svojih prava i obaveza na zajedničke institucije BiH, a zadržava suverenitet, kao najviše pravo odlučivanja. Takođe i njene granice (R. Srpske) su međunarodno priznate.

Taj Ustav Republike Srpske i Aneks IV Dejtonskog sporazuma (koji je u suštini Ustav Dejtonske BiH), od presudne su važnosti i sada kada je Kristijan Šmit (glumi visokog predstavnika u BiH) suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, a koji treba danas stupiti na snagu. Primjena navedenog zakona, po Šmitu, obustavlja se do konačne odluke Ustavnog suda BiH (US BiH) o njegovoj usklađenosti sa Ustavom Dejtonske BiH.

S obzirom da je Ustavni sud BiH (zahvaljujući trojici stranih sudija) stalno donosio odluke koje su štetne po srpski narod i Republiku Srpsku, te se i u navedenom slučaju ne može drugačije očekivati.

Od suštinske važnosti (pitanje opstanka) za Republiku Srpsku jeste pitanje prava svojine nad nepokretnom imovinom.

Danas će se iz Sarajeva osporavati pravo svojine Republike Srpske i njenih jedinica lokalne samouprave nad nekim zgradama, objektima, kasarnama.., a sutra će postaviti pitanje prava svojine nad šumama, vodama, poljoprivrednim zemljištem, a koje se nalazi u Republici Srpskoj.

I ako to pravo izgubi, Srpska će prestati da postoji.

I titular (vlasnik) određen je međunarodnim Dejtonskim ugovorom i činjenicom da je Dejtonska BiH državna zajednica (koja nema teritoriju), a nju čine Bošnjačko-Hrvatska Federacija i Republika Srpska, koje imaju teritorije u odnosu 51 naprema 49 procenata od teritorije bivše SR BiH koja je bila u sastavu bivše SFRJ.

Zato ponavljamo – Pamtimo i proslavljajmo dva istorijska „udara“ koja su se desila 9. januara i 28. februara 1992. godine i neka je hvala svima onima koji su to izveli.

                                                Dane Čanković , Predsjednik SNP – Izbor je naš.                                

Podelite sa drugima:

Povezani članci