U američkom Senatu ponovo optužbe – Dodik: Ne bojim se američkih prijetnji

U američkom Senatu ponovo optužbe – Dodik: Ne bojim se američkih prijetnji

Foto: Slika ekrana

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se ne boji američkih prijetnji i da će nastaviti da poštuje Dejtonski sporazum. To očekuje i od američkih diiplomata Dereka Šolea i Gabrijela Eskobara, koji su pred Odborom za spoljnu politiku američkog Senata optužili Dodika i Republiku Srpsku za secesionizam.

Pred Senatom se ponovo moglo čuti da region zavisi od ruskih energenata, da je tzv. Kosovo nezavisna država i da Srbi sa Kosmeta ne treba da gledaju ka Beogradu.

Posmatrano iz Vašingtona glavne prepreke stabilnosti Zapadnog Balkana su neriješeni odnosi Srbije i tzv. Kosova kao i rovita situacija u BiH. Dejton je uspostavio mir, ali je ugrožen oštrom nacionalnom retorikom srpskih, bošnjačkih i hrvatskih političara. Ipak, Amerikanci glavnu prijetnju za, kako kažu, evroatlantski put vide u Republici Srpskoj i Miloradu Dodiku.

– Duboko smo uznemireni upornim antidemokratskim i secesionističkim potezima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. U saradnji sa partnerima iz EU pokušaćemo da odvratimo Dodika od retorike podjela i da mu ograničimo sredstva za takvu praksu – rekao je Gabrijel Eskobar, specijalni predstavnik SAD ѕa Zapadni Balkan.

Derek Šole, specijalni predstavnik američkog Stejt departmenta rekao je „da će biti posljedica za one koji ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum u BiH“.

Dodik kaže da su ovo ozbiljne prijetnje izrečene pred američkim Senatom. Dodik je odbacio optužbe da Republika Srpska urušava Dejton, naprotiv jedino ga se ona pridržava dok u tumačenju Dejtona pojedinih ambasadora, pa bio on i američki, BiH ne može opstati.

– Prije nekoliko mjeseci, možda prije nepunu godina dana, pokušavali su, a čak smo ih otrkrili, da preduzmu neke aktivnosti privođenja, hapšenja. U mozgovima tih ljudi, poput Eskobara, to je moguće, ali njihov je problem šta će da učine – kaže Dodik.

Šole, američki službenik koji je karijeru izgradio na razbijanju bivše Jugoslavije, možda i neoprezno na saslušanju u Američkom kongresu rekao je da je Zapadni Balkan za njega lično, a ne državno pitanje.

– Za mnoge od nas to je lična stvar, jer su mnogi od nas uključeni u ta pitanja još od nasilnog razbijanja Jugoslavije 90-tih – rekao je Šole.

Paradoks je da SAD optužuju Republiku Srpsku za antiustavno djelovanje, iako se jedina pridržava Dejtonskog sporazuma. Mada je funkcionalnija nego drugi entitet, Srpska je na udaru. Očito se kažnjava zbog svoje neutralne politike, kaže predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

– Pokušaj da izdvoje Dodika i stave ga kao krivca je samo alibi za neskrivenu srbfobnu politiku i pokušaj otimanja srpskom narodu institucija i nadležnosti koju svi drugui narodi odavno imaju – ističe Stevandić.

Republika Srpska ostaje pri stavu da nema saradnje sa američkom i britanskom ambasadom u BiH dok susreti i kontakti sa zvaničnicima tih država nisu sporni, piše RTRS.

Izvor: https://www.in4s.net/u-americkom-senatu-ponovo-optuzbe-dodik-ne-bojim-se-americkih-prijetnji/

Podelite sa drugima:

Povezani članci