TURSKA SAOPŠTILA: Ceo svet mrzi Ameriku, Evropa je pion

TURSKA SAOPŠTILA: Ceo svet mrzi Ameriku, Evropa je pion

Турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу изјавио је да цео свет „мрзи Америку“, која и даље губи репутацију, а да је Европа „пион држава“, наводи турски лист „Ајиднлик“.
Сојлу је након терористичког напада у Истанбулу прошле године рекао да Анкара не прихвата саучешће Вашингтона, а касније је позвао америчког амбасадора да „скине прљаве руке са своје земље“.

„Не постоји таква ствар као што је Европа. Немојте је преувеличавати у својим главама. Постоји Америка, а Европа је воз у колони Америке. Нема ништа посебно у томе“, рекао је Сојлу на састанку са младима у Истанбулу.
Додао је да се „европски лидери стално дискредитују, док становништво стари“.
„Европљани доживљавају тешкоће у економској производњи и наставиће да их доживљавају. Цео свет мрзи Америку, која наставља да губи репутацију, док је Европа амерички пион у Африци. Све афричке државе мрзе оне који их експлоатишу“, казао је.
Сојлу је истакао да „Запад више нема суверенитет“, али да покушавају да задрже своје навике, као и да Турска мења историју.
„Избори у Турској су ти на којима ће се ова историја потпуно променити. Управо због тога нас притискају и Америка и Европа. Због тога је Кандил (планина у северном Ираку, где се, према Анкари, крију милитанти забрањене Курдистанске радничке партије ПКК) у паници, а ПКК врши притисак. Ово није избор председника Реџепа Тајипа Ердогана, ово је избор будућих генерација Турске, избор потпуне независности Турске“, нагласио је.
Подсетимо, председнички и парламентарни избори у Турској заказани су за 14. мај. На коначној листи кандидата нашли су се актуелни шеф државе, 69-годишњи Ердоган као јединствени кандидат Републиканске алијансе, јединствени кандидат из опозиционе Народне алијансе 74-годишњи Кемал Киличдароглу, као и лидер странке Мемлекет, 58-годишњи Мухарем Инце и 55-годишњи кандидат савеза Ата Синан Оган.


(РТ Балкан)
Preuzeto sa: https://www.intermagazin.rs/turska-saopstila-ceo-svet-mrzi-ameriku-evropa-je-pion/

Podelite sa drugima:

Povezani članci