TURSKA SAOPŠTILA: Ceo svet mrzi Ameriku, Evropa je pion

TURSKA SAOPŠTILA: Ceo svet mrzi Ameriku, Evropa je pion

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu izjavio je da ceo svet „mrzi Ameriku“, koja i dalje gubi reputaciju, a da je Evropa „pion država“, navodi turski list „Ajidnlik“.
Sojlu je nakon terorističkog napada u Istanbulu prošle godine rekao da Ankara ne prihvata saučešće Vašingtona, a kasnije je pozvao američkog ambasadora da „skine prljave ruke sa svoje zemlje“.

„Ne postoji takva stvar kao što je Evropa. Nemojte je preuveličavati u svojim glavama. Postoji Amerika, a Evropa je voz u koloni Amerike. Nema ništa posebno u tome“, rekao je Sojlu na sastanku sa mladima u Istanbulu.
Dodao je da se „evropski lideri stalno diskredituju, dok stanovništvo stari“.
„Evropljani doživljavaju teškoće u ekonomskoj proizvodnji i nastaviće da ih doživljavaju. Ceo svet mrzi Ameriku, koja nastavlja da gubi reputaciju, dok je Evropa američki pion u Africi. Sve afričke države mrze one koji ih eksploatišu“, kazao je.
Sojlu je istakao da „Zapad više nema suverenitet“, ali da pokušavaju da zadrže svoje navike, kao i da Turska menja istoriju.
„Izbori u Turskoj su ti na kojima će se ova istorija potpuno promeniti. Upravo zbog toga nas pritiskaju i Amerika i Evropa. Zbog toga je Kandil (planina u severnom Iraku, gde se, prema Ankari, kriju militanti zabranjene Kurdistanske radničke partije PKK) u panici, a PKK vrši pritisak. Ovo nije izbor predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, ovo je izbor budućih generacija Turske, izbor potpune nezavisnosti Turske“, naglasio je.
Podsetimo, predsednički i parlamentarni izbori u Turskoj zakazani su za 14. maj. Na konačnoj listi kandidata našli su se aktuelni šef države, 69-godišnji Erdogan kao jedinstveni kandidat Republikanske alijanse, jedinstveni kandidat iz opozicione Narodne alijanse 74-godišnji Kemal Kiličdaroglu, kao i lider stranke Memleket, 58-godišnji Muharem Ince i 55-godišnji kandidat saveza Ata Sinan Ogan.


(RT Balkan)
Preuzeto sa: https://www.intermagazin.rs/turska-saopstila-ceo-svet-mrzi-ameriku-evropa-je-pion/

Podelite sa drugima:

Povezani članci