TREBA NAM VIŠE EMPATIJE I TOLERANCIJE

TREBA NAM VIŠE EMPATIJE I TOLERANCIJE

ПИШЕ:Хана Казазовић – Цyбер Босанка

Здраво,

Ја нисам од оних који стварима, биљкама и сл. дају имена. Сјећам се у рату како је моја другарица акумулатор – направу који су користили за освјетљавање звала Едисон. Ја једва некако и својим љубимцима дам име и то не буде нешто креативно (Лаки, Фрки и Прцо ми се зову мачори). Али се лако вежем за свашта. Мјесецима имам паука у спаваћој соби и обично ја пауке иселим напоље да их мачори не ухвате. Али овог нисам дирала јер је стално у ћошку собе, код плафона. И знам да хвата мушице и кукце и комарце ваљда (јер нисам имала ниједног комарца цијело љето). Тако да сам га пустила – кад усисавам и чистим паучину његов ћошак не дирам пуно да га не пореметим. Муж каже да је то најоригиналнији изговор за нечишћење, али није тако – почистим ја све, само његово склониште не дирам јер није велико. Иселићу га на прољеће кад отопли вјероватно, ако поживи до тада.

И тако ја неку ноћ уђем у собу и по навици погледам у ћошак – кад нема га. И буквално се успаничим и забринем, као да се ради о не знам коме. Погледам на под, да није умро и пао – нема га. Кад у том тражењу видим десно, једно метар од његовог мјеста стоји и враћа се полако – ваљда плео мало већу мрежу. И осјетим олакшање, обрадујем се као да се ради о правом љубимцу.

Сад ево не знам јесам ли блесава или има још неко ко се тако повеже и са пауком и забрине за његову добробит. И онда се некад питам што је мени тешко и што ме све погађа.

Иначе сам углавном добро, осим што је хладно и што кад видим смрзнут прозор ујутро прво помислим на маце и цуке напољу који се мрзну. Нисмо нешто саосјећајни ни према људима, ако ћемо искрено. А мене неријетко нападају кад ме виде да храним неку мачку напољу. И да будем искрена, мене је таквих људи страх. Неки дан један тјера мачке из свог дворишта – купио ту кућу прије два мјесеца, а пар мачака се мота ту годинама. И комшиница му говори како је тешко мачки забранити да прелази преко његовог дворишта, а он на то каже “Има начина”. Е таквих људи је мене страх. Не кажем да треба свако имати љубимца, али свако треба имати мало емпатије и толеранције. А тога нам све више фали.

Желим вам угодан викенд и успјешну и мирну цијелу седмицу <3

Podelite sa drugima:

Povezani članci