TOTALNI RAT – BIĆE GORE NEGO 1939. GODINE?

TOTALNI RAT – BIĆE GORE NEGO 1939. GODINE?

„Jasno je da mogućnost nuklearnog rata i širenja Putinovih snaga na zapad zahtevaju našu najveću pažnju. Da, takođe nam prete napadi bliskoistočnih terorističkih grupa, ali one su ograničene i nemaju sposobnost da se upuste u onu vrstu tiranskog potčinjavanja kakvu bi Putin veoma voleo da pokuša u Ukrajini. I nemaju mogućnost da pošalju smrtonosne strateške nuklearne bojeve glave“, piše za britanski Telegraf pukovnik Hamiš de Breton-Gordon, stručnjak za hemijsko oružje.

Međutim, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sve više ljut jer je Zapad trenutno ometen sukobima na drugim frontovima. Posle 20 meseci neprekidnog ratovanja, nedavne promene generala i bezbednosnih zvaničnika pokazuju duboku frustraciju ratnim stanjem u Ukrajini.

Zalihe zapadnog oružja i municije se smanjuju i očigledno je da se oni sada preusmeravaju u istočni Mediteran. A izbori u Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu, koji se održavaju 2024. godine, mogli bi da budu kobni za nastavak naoružavanja Ukrajine.

„U međuvremenu, očigledno je da se Rusija okreće totalnom ratu. Njihova vojna potrošnja bi ove godine lako mogla da pređe 10 odsto BDP-a. Kremlj je spreman da žrtvuje svoje mladiće i baci ih u mlin za meso u Donbasu, dok ukrajinski vojnici na frontu imaju prosečnu starost više od 40 godina. Osim toga, Putin ne mora da strahuje da će izgubiti izbore, za njega nema apsolutno nikakvog rizika. Ova potpuna posvećenost bi mogla da preokrene ravnotežu – i Zelenski to veoma dobro zna“, kaže Hamiš de Breton-Gordon.

Esej „Savremeni pozicioni rat i kako u njemu pobediti“ generala Valerija Zalužnog, vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine, veoma iskreno i realno ocenjuje trenutno ratno stanje, ali i upozorava Zapad na činjenicu da Rusija je još daleko od poraza. Rusija je navodno izgubila više od 300.000 vojnika za 20 meseci ovog rata. Ali Putin je, piše Hamiš de Breton-Gordon, „izolovan od političkih posledica ovog opšteg uništenja budućnosti Rusije“ u Kremlju.

Pozicioni rat omogućava Rusima da u rovove pošalju jedva obučene vojnike koji samo treba da drže pušku i pucaju. Ukrajina, s druge strane, nema bezbedne oblasti za obuku svojih regruta.

„Zelenski stalno traži novo oružje i ponavlja apel za njim. 1917. godine, u rovovima Prvog svetskog rata, tenk je bio odlučujući faktor. Kao bivši komandant tenkova, procenjujem da se tenkovska akcija kod Kambreja 20. novembra 1917. godine ne razlikuje od tenkovske akcije 2023. godine u Donbasu. Ovo će prekinuti ćorsokak ako ispunimo obaveze koje Zelenski traži, posebno ako Ukrajincima obezbedimo i deo modernih borbenih aviona koji nedostaje. Ali iznad svega, mi na Zapadu moramo shvatiti da će događaji u Evropi krojiti našu sudbinu mnogo više od onih u istočnom Mediteranu. Moramo da obezbedimo sve što je Ukrajini potrebno za pobedu. U suprotnom, postoji realna mogućnost da izgube rat i da se na Evropu spusti taman oblak, kakav nismo videli od 1939. godine“, zaključuje Hamiš de Breton-Gordon za britanski Telegraf.

(Jutarnji list)

Podelite sa drugima:

Povezani članci