Tanasković: Na Srbiji se prelama novo razračunavanje velikih sila

Tanasković: Na Srbiji se prelama novo razračunavanje velikih sila

Foto: Printscreen RTRS

Filolog i bivši diplomata Darko Tanasković ocijenio da se na teritoriji Srbije prelamaju završni impulsi raspadanja Jugoslavije, kao i „zaglušujući ratni bubnjevi novog razračunavanja velikih sila“.

Tanasković je objasnio da se to razračunavanje ogleda u konfiguraciji sudara kolektivnog Zapada i Rusije, sa Kinom u pozadini, i perspektivom uspostavljanja još jednog „novog svjetskog poretka“.

– To je nimalo zavidna situacija za jednu malu i neutralnu zemlju. Nikola Pašić je 1915. godine izgovorio čuveno: „Spasa nam nema, propasti nećemo“. Valja se nadati da i danas ima bar onoliko razloga koliko ih je on imao tada za te proročke reči – rekao je Tanasković za novine Srpske patrijaršije „Pravoslavlje“.

Tanasković je istakao da se današnja Srbija koprca u nastojanju da sačuva temeljne nacionalne, pa i egzistencijalne interese.

Govoreći o položaju Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i njenom uticaju na srpsko društvo, Tanasković je ocijenio da SPC, bez obzira na sve unutrašnje protivrječnosti, slabosti i stalnu kampanju koja se protiv nje vodi, kao identitetsko i moralno uporište, među svim srpskim nacionalnim institucijama uživa najveći ugled i povjerenje.

– Baš zato je ona meta destruktivnog djelovanja svih unutrašnjih i spoljašnjih činilaca, čiji je cilj slabljenje i razbijanje srpskog narodnog jedinstva, pa i same nacionalne svijesti u Srba – ukazao je Tanasković.

Komentarišući prijedloge za „racionalno“ rješenje pitanja Kosova i Metohije, Tanasković je ocijenio da je problem Kosova prava kvadratura kruga.

– Za Kosovo se može zamisliti „racionalno“, ali ne i dobro, odnosno pošteno rješenje, bar sa stanovišta srpskog nacionalnog interesa i mjesta koje Kosovo i Metohija zauzimaju u kolektivnom identitetskom samopoimanju Srba – rekao je Tanasković.

IZVOR_IN4S

Preuzeto sa:https://www.koreni.rs/tanaskovic-na-srbiji-se-prelama-novo-razracunavanje-velikih-sila/

Podelite sa drugima:

Povezani članci