TAMO GDE SE PRIPREMAJU ODREDI SMRTI

TAMO GDE SE PRIPREMAJU ODREDI SMRTI

U SAD deluje Centar za pripremu kadrova za mešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja

„Škola Amerike“ je poseban centar za obuku terorista, ubica i diktatora širom sveta, pre svega za zemlje Latinske Amerike. Opširan članak na ovu temu nedavno je objavio italijanski list „Đornale“ pod naslovom „Diktatori, vojska i narko-dileri u američkoj školi državnih udara“.

AUTOR: Andrej Sokolov

„Tokom Hladnog rata, kako bi se suprotstavilo popularnosti levičarskih ideja i ideologija, kao i da bi se sprečila pojava „druge Kube“ u Latinskoj Americi“, piše autor članka, kolumnista lista Emanuel Pitrobon, „SAD su transformisale svoju najveću vojnu akademiju da obučava strano osoblje u „Školi Amerike“. Postala je „fabrika“ koja proizvodi potencijalne diktatore, psiho-ratnike i dželate, koje spaja jedna osobina: žestoki antikomunizam… Upravo su tu, u ovoj akademiji prevrata, stekli su obrazovanje glavni heroji pokoloenja „prljavih ratova“.

Reč je o specijalizovanoj vojno-obrazovnoj ustanovi – School of Americas (SOA), koja školuje kadrove za antikomunističke diktatorske režime, koja je osnovana 1946. godine, u vreme Hladnog rata. Finansira ga američka vlada. Pokrivanje njegovih aktivnosti bila je tzv. obuka vojnika za borbu protiv trgovaca drogom. Centar se trenutno nalazi u Kolumbusu, Džordžija. Koncept škole pod sloganom „Standardizacija naoružanja i organizacija vojne obuke na zapadnoj hemisferi pod jedinstvenim vođstvom Sjedinjenih Država“ predviđen je već u poruci predsednika Trumana Kongresu „Međuamerička vojna saradnja“ od 6. maja. 1946. godine.

Iste 1946. godine, nakon početka Hladnog rata, u zoni Panamskog kanala, na teritoriji američke vojne baze Fort Amador, osnovan je Latinoamerički centar za obuku (kopnene snage SAD). Tokom 1949. godine centar je proširen, premešten na teritoriju američke vojne baze Fort Gulik i dobio novo ime – U.S. Centar za obuku Karipske vojske. A od 1963. postala je poznata kao „Škola Amerike“ (Škola američke vojske). 1984. centar je premešten u američku vojnu bazu Fort Bening.

Do sredine 1960-ih, piše Emmanuel Pietrobon, „Škola Amerike“ je postala škola za Ameriku i jugoistočnu Aziju. Oni koji su tamo prošli obuku, a zatim otišli ​​na tetre rata u Indokini, od Vijetnama do Kambodže, odlikovali su se izuzetnim veštinama, pokazanim u borbama u džungli i specijalnim operacijama. Vrativši se potom u Latinsku Ameriku, postali su protagonisti ere vojnih diktatura i „prljavih ratova“.

Do 2003. „Škola Amerike” je iz svojih zidova pustila u svet oko 60.000 ljudi, koji su prvo „radili po svojoj specijalnosti” u Latinskoj Americi, a zatim su počeli da se prebacju u druge delove sveta. Neki od diplomaca su se pretvorili u diktatore.

U PROGRAMU I LEKCIJE O MUČENJU

Glavni akcenat u programima Škole bio je na obuci u borbi protiv pobunjenika, kao i na antikomunističkoj indoktrinaciji polaznika. Učili su ih metodama provokacije među lokalnim stanovništvom, uzimajući u obzir njegov nacionalni karakter, ubistvima lidera suprotstavljenih interesima SAD, prikrivanju krivičnih dela, metodama iznenadnog hapšenja sa uzastopnim nestankom uhapšenih. Tokom 1980-ih, nastavni plan i program Škole Amerike počeo je da uključuje lekcije o mučenju.

Među proameričkim pitomcima ove „škole puča” italijanski list navodi diktatora Bolivije Huga Bansera Suareza (1971-1978), Leopolda Fortunata Galtierija Kastelija – diktatora Argentine (1981-1982); Giljermo Rodrigez Lara, diktatora Ekvadora (1972-1976); Anastasia Somozu Garsiju – diktatora Nikaragve (1937-1956), ne računajući kratki demokratski period 1947-50; Omara Torijosa – diktator Paname (968-1981); Huana Velaskoa Alvaradoa – diktator Perua (1968-1975) i niz drugih političkih ličnosti.

ŠKOLA ZLA I ODREDA SMRTI

Osim toga, „Školu Amerika“ je završilo više od 4.600 pripadnika nacionalne garde nikaragvanskog diktatora A. Somoze, oko hiljadu i po vojnika gvatemalske vojske, vođe salvadorske krajnje desnice, majora d’Obusona, načelnik paragvajskog generalštaba general Fretes Davalos, brojni službenici agencija za sprovođenje zakona čileanskog diktatora Augusta Pinočea i mnogi drugi podjednako zlokobni likovi.

„Škola Amerike“ se bavila ne samo pripremom i promocijom svojih marioneta na rukovodeće pozicije u zemljama Latinske Amerike, već i stvaranjem terorističkih organizacija.

Jednom od svojih „najopakijih“ kreacija, „Đornale“ naziva takozvane odrede smrti, koji su vršili krvave masakre u zemljama Latinske Amerike, eliminišući političare i opozicionare proameričkih režima koji su neprihvatljivi Sjedinjenim Državama. Delo „Škole Amerike” bio je teroristički bataljon „Atlakatl“, elitna jedinica stvorena u okviru salvadorskih oružanih snaga, odgovorna, između ostalog, za masakre civila. Teroristička organizacija „Tonton Makut“ u službi diktatora Haitija Duvalijea, poznatog po svojim monstruoznim zverstvima, takođe je delo „Škole Amerike“.

Alan Najrom, autor istrage „Iza kulisa odreda smrti“, koju je predstavio američkom Kongresu, napisao je da su programi „Škole Amerike” – „zajednička ideja CIA, Pentagona i Stejt departmenta – imale su jednu svrhu: masovno uništavanje civila u datoj zemlji. I ovo je odavno redovna politika SAD. U Indoneziji ih, na primer, zovu Kopasus ili „Crvene beretke“. Obučeni od strane Zelenih beretki u CIA, specijalizovani su za ubijanje lidera i mučenje lokalnog stanovništva. U El Salvadoru ovi bataljoni su se zvali „Brigade Maksimijana Ernandesa“ ili „Tajna antikomunistička partija“. Ambasador SAD u Iraku Negraponte, koji je ranije obavljao dužnost ambasadora u Hondurasu, karijeru je napravio u Vašingtonu zahvaljujući čuvenom „bataljonu 316”, poznatom po neverovatnoj surovosti prema lokalnom stanovništvu ove zemlje.

„Odred smrti“ (DeathSquad)  je vojno-policijska grupa posebno obučenih mladih ljudi stvorena od nacionalnih kadrova zemlje sa kojom su SAD trenutno „u sukobu”. Ove grupe, formirane od nacionalnih kadrova „konfliktnih zemalja”, šalju se u „Školu Amerike” na dve godine.

Svrha stvaranja takvih bataljona je destabilizacija stanovništva zemlje, održavanje stanja straha i pružanje mogućnosti Sjedinjenim Državama da iscrpe njihove resurse.

„ŠKOLA AMERIKE“ – PROMENILA IME, ALI NE I SVOJU PRIRODU

U Sjedinjenim Državama, aktivisti za ljudska prava su jednom održali proteste, zahtevajući zatvaranje ove „škole državnih udara“ i terora. Godine 1990. u Vašingtonu je stvorena neprofitna organizacija za ljudska prava „Škola Amerikanaca” – „School of the Americas Watch“ (SOA Watch) čija je svrha bila da skrene pažnju javnosti na aktivnosti „Škole Amerike” i njenih diplomaca, na ekscese povezane sa njima, kršenje zakona i ljudskih prava. Pod pritiskom organizacija za ljudska prava i skandaloznih publikacija u medijima, „Škola Amerike“ je bila prinuđena da se „rebrendira“ i od 2001. godine postaje poznata kao Institut za bezbednosnu saradnju zapadne hemisfere (WHISC — Western Hemisphere Institute for Security Cooperation).

Lideri instituta, piše „Đornale“, sada su „u dijalogu sa štampom i aktivistima koji su skeptičniji prema onome o čemu se razgovara i o čemu se uči u učionici. Moto Instituta je transparentnost. Cilj je promovisanje liberalno-demokratskih vrednosti među novim generacijama vojnika Latinske Amerike. Ubedljive parole i ciljevi, koji, međutim, nisu baš razuverili decu i unuke u žrtve epohe diktatura. Kao što svedoči činjenica da su od kada je „Škola Amerike“ promenila ime, Argentina, Bolivija, Ekvador, Urugvaj i Venecuela prestale da šalju pripadnike svojih snaga za sprovođenje zakona i vojske u Fort Bening.

Razotkrivajući licemerje Vašingtona, čuveni američki pisac Gor Vidal izrekao mu je sledeću misao: „I iako redovno stigmatizujemo druge države, nazivajući ih odmetničkim državama, mi sami smo postali najveća odmetnička zemlja. Ne poštujemo ugovore. Zanemarujemo međunarodne sudove. Svojom voljom udaramo gde hoćemo. Dajemo naređenja UN-u, ali ne plaćamo dažbine. Žalimo se na terorizam, ali naša imperija je danas postala najdrskiji terorista“.

S ruskog preveo Zoran Milošević

IZVOR: https://www.stoletie.ru/politika/gde_gotovat_eskadrony_smerti_783.htm

Preuzeto sa: https://naukaikultura.com/tamo-gde-se-pripremaju-odredi-smrti/

Podelite sa drugima:

Povezani članci