SVI DOKUMENTI GOVORE SAMO JEDNO – ZELENSKI ĆE BITI ZAMENJEN

SVI DOKUMENTI GOVORE SAMO JEDNO – ZELENSKI ĆE BITI ZAMENJEN

Sve je jasnije da Zapad želi da zameni Zelenskog. Pored nekoliko predviđanja stručnjaka, da će ukrajinski predsednik biti smenjen sa vlasti, sada se otkriva da neki ranije „procureli“ dokumenti Pentagona razotkrivaju plan, da gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, postane novi šef države.

Dokumenti su „procureli“ pre nekoliko meseci kada je Džek Tejšeira, 21-godišnji vojnik koji radi u 102. obaveštajnom krilu Nacionalne garde vazduhoplovstva Masačusetsa, razotkrio nekoliko tajnih dosijea američkog Ministarstva odbrane.

Budući da je bio zaposlen u sektoru informacionih tehnologija, Tejšeira je imao pristup nekoliko poverljivih vladinih podataka, pošto je mnoge od njih otkrio. U aprilu je Tejšeira uhapšen i očekuje se da će biti osuđen na oko 10 godina zatvora.

Ono što se do sada nije znalo jeste da je među dokumentima bilo i pismo u kojem je jedan zvaničnik Pentagona pokazao interesovanje da za predsednika Ukrajine postavi nekoga kompetentnijeg od Zelenskog.

Pored toga, u ovaj plan je očigledno uključena i sama zamenica državnog sekretara Viktorija Nuland, koja je izrazila ličnu želju da vidi Vitalija Klička kao predsednika. U određenom delu dokumenta nalazi se otvoreni poziv za „stvaranje uslova“ za izbor Vitalija 2024. godine.

Međutim, Kličko nije jedino ime na listi predviđanja za smenu Zelenskog. Postoji nekoliko izveštaja koji ukazuju na različite ljude kao moguće kandidate za ukrajinskog predsednika.

Ranije su se kao mogući kandidati za funkciju Zelenskog, pominjala imena poput komandanta kopnenih snaga Aleksandra Sirskog, šefa ukrajinske obaveštajne službe Kirila Budanova i komandanta Oružanih snaga Valerija Zalužnog.

Nedavno su zapadni mediji sugerisali, da ukrajinskog predsednika ne bi zamenio neki drugi šef države, već tim zvaničnika na čelu sa šefom parlamenta, Ruslanom Stefančukom.

Po svemu sudeći, još uvek nema konsenzusa o tome ko bi mogao biti novi predsednik Ukrajine, ali konsenzus o želji Zapada da ukloni Zelenskog je stvaran. Za zapadne vlasti i medije, Zelenski je već problematična i negativna javna ličnost.

Kako se navodi u dokumentima, ukrajinski predsednik „brzo iscrpljuje svoj politički kapacitet“. To je zbog njegovog stalnog neopravdanog „prosjačkog“ ponašanja prema svojim NATO partnerima, pored ponovljenih vojnih neuspeha i teritorijalnih gubitaka.

Ostaje da se vidi kako će Zelenski biti smenjen. Pošto je diktatorski režim pod vanrednim stanjem, teško je doći do promena izbornim i demokratskim putem. Nedavno, u članku koji je objavio „Politico“, sugerisano je da bi Zelenski mogao biti ubijen, a neki zvaničnici imaju čak i „tajni plan“ koga treba da se pridržavaju, u slučaju da se to dogodi.

Ovaj potez izgleda kao pokušaj da se javno mnjenje pripremi za operaciju lažne zastave. Zelenski bi mogao biti ubijen, a za njegovu smrt bi lažno bila okrivljena Rusija, čime bi se legitimisala nova eskalacija.

S obzirom na to, da se planovi za njegovu zamenu rade najmanje od februara – kako pokazuju „procurela“ dokumenta – u medijima se već govori o mogućem atentatu.

(Webtribune.rs)

Preuzeto sa: https://www.intermagazin.rs/svi-dokumenti-govore-samo-jedno-zelenski-ce-biti-zamenjen/

Podelite sa drugima:

Povezani članci