Šta je “succession sindrom”? Objavljeno: Subota, 03 Juni 2023 10:30job 2 Foto: Ilustracija

Šta je “succession sindrom”? Objavljeno: Subota, 03 Juni 2023 10:30job 2 Foto: Ilustracija

Хит драма “Суццессион” управо се завршила и, без обзира на то да ли вам је финале испунило очекивања, њу у посљедње вријеме спомињу психијатри због истоименог синдрома.

У питању је ситуација у екстремно богатим домаћинствима, у којима се ствара атмосфера страха од неуспјеха код ђеце, баш попут оне коју смо гледали у овој серији, преноси Банкар.ме.

“Парацелсус Рецоверy“, међународни рехабилитациони центар у Лондону и Цириху, нуди помоћ и терапију код болести зависности и каже да скоро 40 одсто њихових пацијената има проблема са ” Суццессион синдромом“.

У серији смо гледали милијардера Логана Роја и његову ђецу која се боре за превласт над његовом медијском империјом, што представља ођеке сличне борбе која се дешавала више пута током историје.

Центар Парацелсус каже да се то заиста и дешава у породицама које су оволико богате, јер многа ђеца из такве средине буду потпуно запостављена, док њихови родитељи најчешће буду физички и емотивно одсутни, пише Тхе Гуардиан.

Богатство за 27 одсто повећава шансе да неко има проблема са алкохолом, а повезано је и са нарцизмом, што се све види код Кендала, Шив и Романа у серији, која је и скренула пажње на овакве проблеме.

Творац серије Џеси Армстронг рекао је да су инспирација били Руперт Мердок, Самер Редстон и Роберт Максвел, као и њихова ђеца.

Многи су серију „Суццессион“ назвали модерном варијантом Краља Лира, јер је Шекспирова трагедија приказивала борбу унутар једне породице у тренутку када Краљ Лир одлучује да краљевство дијели међу ћеркама на основу тога колико га оне воле.

Иако је мали број људи на које утиче горепоменути синдром, то су појединци који касније имају многе запослене испод себе, на које утиче њихово понашање, тако да зато треба обратити пажњу на њихов емотивни развој, преноси Цитy Магазине.

Студије су такође показале да што се више богатства стиче, то постају мање емпатични. Ђеца се потом одгајају у домаћинствима у којима је присутан притисак, изолација и осјећај супериорности, наводи центар.

„Иако овај синдром утиче на релативно мали дио друштва, ови људи могу да наставе да заузимају позиције стварне моћи и ауторитета, запошљавајући на хиљаде људи у већини случајева, тако да смо сви заинтересовани за њихово ментално благостање“, рекао је Гербер оснивач “Парацелсус Рецоверy“ центра.

Он је додао да “ове породице обично функционишу више као компанија него као заједница, што отежава повезивање. И за родитеље и за ђецу, ови унутрашњи проблеми могу да поставе темељ за стања као што су анксиозност, депресија и злоупотреба супстанци“.

https://impulsportal.net/index.php/zanimljivosti/svastara/37246-sta-je-succession-sindrom

Podelite sa drugima:

Povezani članci