Slobodan Antonić: Pobeda Šutanovca i “ponaprednjačenje” DS-a

Slobodan Antonić: Pobeda Šutanovca i “ponaprednjačenje” DS-a

Kada se kaže Dragan Šutanovac prve asocijacije u javnosti su: „NATO-lobista“, „stan od 500.000 evra“ izgrađen na vračarskoj parceli koja mu je prodata (2012) kao „pašnjak prve klase“ (!?), i „sat `brege` od 15.000 evra“. 

„Juče je stranka donela odluku da je vode Šule, Kena i Balša – taj izbor kao demokrata poštujem“, izjavio je, posle poraza, Bojan Pajtić. Balša Božović, koji je bio član Šutanovčevog izbornog tima, takođe je poznat po zimovanju na Maldivima od 20.000 evra i šopingu u najskupljim londonskim robnim kućama, a Radoslava MilojičićaKenu znamo kao predsednika opštine koji je na račun Smederevske Palanke,  13. maja 2016. godine, popio 143 boce „hajnekena“, 135 flaša „tuborga“, 65 flaša „lava“ i drugog pića u vrednosti od 139.850 dinara, a ukupno, za dva meseca (24. 3. – 25. 5. 2016) u istom kafeu, a na opštinski račun, propio 457.710 dinara… 

Kakve šanse ima DS u političkoj borbi sada kada su ga preuzeli „Šule, Balša i Kena“? Ne baš naročite. Šutanovac je sinonim za NATO igrača, zbog čega je i dobio podrugljiv naziv: „ŠuNATOvac“. A protiv NATO-a je, čak i prema poslednjim evrofilnim istraživanjima, 82% građana Srbije. Kog novog glasača će, među njima, ovaj političar da privuče? 

Šutanovac je, takođe, sinonim za političara bogatuna, a DS – koji je formalno „socijaldemokratska stranka“ i član Socijalističke internacionale, trebalo bi, valjda, da juri glasove među siromašnima (koji su definisani kao: nemaju dovoljno za hranu) ili polusiromašnima (definisani: u riziku da u narednom periodu neće imati dovoljno za hranu). Takvih je danas u Srbiji 2,4 miliona – sasvim dovoljno za pobedu nad „desničarem“ Vučićem. Ali, ko će od njih, koji jedva da imaju za hranu, poverovati čoveku sa satom od 15.000 evra, da ih on „razume“ i da će im „pomoći“, samo ako glasaju za njega? 

Zašto su onda „Šule, Balša i Kena“ pobedili u DS-u? Izgleda da su oni, nažalost, slika stranke danas. Iz tabora poraženih čujem vajkanja da je „Šule pobedio vesićevski“. Šutanovčevi glasači su, naime, najurednije platili članarinu i registrovali se za izbore (u Keninoj opštini čak njih 800). I izborne komisije bile su najvećma njegove (a već je odavno rečeno da „nije važno kako se glasa, već ko broji“). No, i to je pokazatelj stanja u stranci. Sva trojica poraženih rivala svakako su veći stručnjaci i intelektualci od Šutanovca; ipak, i to okretanje stranke ka „operativcima“ takođe mnogo govori. „Stranka se ponaprednjačila“, vajka se moj prijatelj koji je u demokratama. I bojim se da ne greši mnogo. 

„Želja nam je da budemo stožerna stranka opozicije, koja će na sledećim izborima pobediti katastrofalni režim Aleksandra Vučića“, rekao je Šutanovac posle pobede. Ali, na kojoj političkoj platformi Šutanovac hoće da objedini opoziciju? Kad je bio ministar odbrane proslavio se izjavom da se „Kosovo ne brani puškom već glavom“. To je rekao ministar odbrane! Baš kao u DomanovićevojStradiji, gde na vojne upade A(r)n(a)uta ministar odbrane odgovara naređenjem da se u vojsci uvede još jedna vanredna molitva „za spas naše drage nam i mile otadžbine“. „A ako se napadi ponove“, pita ga začuđeni stranac. „Preduzećemo još oštrije mere“, veli ministar: „pokrenućemo novi patriotski list“! 

A da neće Šutanovac možda da okuplja opoziciju na platformi, kako je svojevremeno rekao u Briselu, da „za Srbiju put ka Evropskoj uniji nema alternativu“? Tu šangri-la (Shangri-La) ideologiju o EU kao rešenju svih naših problema zastupa i „katastrofalni režim“ – baš kao što zastupa i nezaustavljivo klizanje ka NATO-u, odbranu Kosova tek na rečima i brigu o narodu iz luksuznih stanova i džipova. Pa kakva je onda to opozicija, kakva je to alternativa režimu? 

Bojan Pajtić je, kada je trebalo, pozvao birače DS-a da, na ponovljenim izborima (2016), glasaju za koaliciju DSS‒Dveri. Da li možete zamisliti Šutanovca da to uradi? Tadić je pozdravljao naše olimpijce u Pekingu sa tri prsta – što su drugosrbijanci uzeli kao najstrašniji zločin („tri prsta [srpskog] Svetog Trojstva: smrt, lopata, masovna grobnica“). Da li možete zamisliti Šutanovca da to uradi? 

Posle Šutanovčeve pobede naša opozicija teško da će biti ubojitija, uspešnija i složnija. Vučić može da zadovoljno trlja ruke. Još samo da se na sličan način razreši i lidersko pitanje u DSS-u – i predsednička trka postaće samo formalnost. 

Isto tako, posle pobede Šutanovca, i Vašington i Brisel mogu da budu zadovoljni: na vlasti naši, u opoziciji naši – prava win-win situacija. 

Ali, „Srbija je velika tajna“. U njoj „ne zna dan šta noć kuva, niti noć šta zora rađa“. Sadašnja opozicija neće moći još dugo da glumi poklopac na kotlu nezadovoljstva građana; ili će poklopac odleteti, ili će kotao eksplodirati. U svakom slučaju, rešenje problema „katastrofalnog režima“ svakako neće biti – Dragan Šutanovac. 

(FSK)

Podelite sa drugima:

Povezani članci