Sloboda

 Sloboda

(Foto: Gloria/Zorica Zarić)

Piše: Slaviša Čurović

Idu prvi slobodni izbori. Tako kažu.

Noć nad Crnom Gorom je prošla. Ona najcrnja, dps-ovska, ona obojena nepotizmom, jadom, uranilovkom, mugabeovštinom, aparthejdom obojena.

Kažu da je te noći 30.08.2020. stigla sloboda, ja im opet vjerujem, svima odreda, sem gospođi Mugoši, ovoj iz suda.

Ona je poznati oslobodilac, još od “ državnog udara „. Prije neki mjesec je taman kao tada, oslobodila slobode Mila Božovića, prije neki dan ga je, dodatno, nagradila za nedostatak dokaza. Sopstvenih. Džabe Apelacija, džabe što niko u Crnoj Gori ne zna, pa ni ona sama, a izgleda ni tužilaštvo šta bi to onomad oko njega, pa opet juče niko pojma, ali ostade on oslobođen – slobode.

Dakle sloboda kao takva! Dobro. Konstatovali smo da je u Crnoj Gori i sloboda selektivan pojam, makar srpska sloboda.

Zapravo te oslobode slobode i miran si. Samo spavaš, a hipnoza će učiniti svoje. I autosugestija, da parafraziram Kustu.

Za ove druge, koji nisu Srbi, ne znam, može biti da je i za njih stigla sloboda. Oslobođeni su sebe svakako, još odavno, pa im ova nova sloboda neće škoditi. Nije na odmet. Oni je prelete. No…

Ako nas preostale Srbe ovako oslobode i 11.06. ove godine, teško će nam biti da u nju povjerujemo, ali ćemo je dobiti. Po dubini. Poglavito sudstva i tužilaštva.

Ili to samo nostalgija vječito progonjenog govori iz mene? Može biti da je samo nostalgija za kućom. Ili drugom.

Jednom sam, davno, pecao sa Milom, Božovićem. Taman kad pišu da je pisano na toj aplikaciji koju trebuju po potrebi ili naredbi iz Evrope, razumije se.

Pa dobro, pecam samo 35 godina i odlično znam kako se smije lud, kako se smije ugrožen, kako se smije kriminalac, kako se smije neko u panici i haosu, a kako se smije pošten čovjek.

Ne znam sa pecanja to sve, znam iz boksa i glume, a nešto i sa ulice. E tako se ne smije kriminalac, gospođo Suzana.

Mada se ona, siguran sam, a ne znam, nikad ne smije. Takva joj je i procjena. Tužna. Tužilaštvena.

E sad, hoće li i nama, ostalim Srbima produžiti pritvor i posle 11.06. kao mom drugu što se smije kao lider, a Suzana ga sudi, ne znam.

Ima i genijalnosti tu.

Da, možeš biti kriv ako narod pomisli da možeš biti predvodnik. Ne odmah, za koju godinu ili u junu 2023.

Ali te oni prvo uhapse, za svaki slučaj, pa dok se sve namontira, ti odeš u zaborav. Dobro, ne kod svih, mi što sve pamtimo, a naročito osmjeh i dobra djela, ne zaboravljamo nikad.No, takva vam je sloboda. Srpska u Crnoj Gori. Selektivna. I slabo se pamti.

Selektori su po Evropi, SAD-u i nešto malo po komšiluku. Oni nas oslobađaju po potrebi. A najviše od nas samih nas oslobađaju.

Onda će stići blagotvorno rješenje iznutra, siguran sam da će biti „po dubini“. Glasiće “ Ma budi šta hoćeš, budi i Srbin, mada vidi…vas prve oslobađamo slobode, pa ti razmisli“.

Siguran sam da će veliki broj istih biti samooslobođen, neko sa napojnicom, neko bez.

Neko je čekajući.

Napojnicu.

A iz Spuža, u kome meditiraju trećerazredni sudije koji su sudili i oslobađali nas od 1997-me do 2020-te, vioriće se zastava neoslobodjenih, sa stvarnom krivicom ili bez iste…

Nego…

Brzo će 11.jun. Vidjećete, tad će krenuti samooslobađanje, to sam siguran, znam nas. Potrčaće svi, da se oslobode sebe i zaposjednu nam domovinu. I po širini, i po dubini, i po visini, a bogami i po dužini.

Jer mi Srbi svoje ne glasamo. Nisu moderni. Nisu fensi.Nemaju Armanija pod kaišem.Iako smo mi sve oslobodili, oslobodićemo i sami sebe !!!!
Kakav paradoks.

Kao i onaj od 13.jula 1941-ve, kad smo svi bili jedno, a ostali samo oslobodioci.

Drugi su bili narodni neprijatelj a najhrabriji “ banda “ 48-me…

Mogao si da biraš. Da te odmah oslobode, ili da popričekaš da te propuste kroz stroj.

Može biti da smo istu takvu slobodu izdejstvovali 30.08.2020-te.

Evo ne znam, nisam iz politike.Nju ionako svako zna u CG, pa zato imamo svuda Srbe. Mislim, skoro na svim listama.

E onamo gdje ih je ima kao ukrasa na bombonjeri, odatle stiže vlast! Pazite šta vam kažem. Znam nas.

13.07. je, dakle, dan ustanka i dan kada će, prebukirana državnim udarima i tjeskobom kafkijanskih samozapitkivanja, nenasmijana Suzana opet oslobađati nasmijanog Mila slobode.

I oslobodiće ga da svima lakne, jer biti slobodan u Crnoj Gori znači baš to, biti osuđen za slobodu. Čega god.

P.S. U to možda mogu da sumnjam taman kao u ono Njegoševo, a tako crnogorsko, po dubini i širini, stalno i iznova dokazano: “ Nek me izda svako, ka’ i hoće „. Jer, ne brinite. Hoćemo. Pa makar sami sebe. Jer…znam nas. Odavno ne znamo da pravilo glasi : “ SLOBODA SE OSVAJA“ . Svuda.  Sem u Crnoj Gori. U njoj vas oslobađaju slobode.

Izvor:https://www.in4s.net/sloboda-3/

Podelite sa drugima:

Povezani članci