ŠIPTARI FINANSIRAJU VOKEROVU KNJIGU O RAČKU: 70.000 evra za falsifikovanje istorije

ŠIPTARI FINANSIRAJU VOKEROVU KNJIGU O RAČKU: 70.000 evra za falsifikovanje istorije

Priština će izdvojiti 70.000 evra za objavljivanje knjige o Račku iz ugla bivšeg ambasadora OEBS-a na Kosovu Vilijama Vokera, izjavio je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, prenosi Periskopi.

On je na sednici tzv. kosovske vlade rekao da će se objava te knjige finansirati zbog njenog „istorijskog značaja“.

U selu Račak u noći između 14. i 15. januara 1999. godine počeo je sukob srpskih snaga bezbednosti sa pripadnicima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Tadašnja verifikaciona misija OEBS-a, na čelu sa Vilijamom Vokerom, za događaje u Račku optužila je srpske snage bezbednosti, a taj događaj bio je presudan za donošenje odluke o bombardovanju SR Jugoslavije.

Srpska strana insistira na tome da su tvrdnje Prištine o „masakru nad civilima“ u Račku čista laž i da je reč o sukobu sa pripadnicima tzv. OVK , dok je Priština tada tvrdila, a i danas tvrdi, da je reč o „masakru nedužnih civila“.

Istražni sudija Danica Marinković, koja je tada radila na slučaju Račak, više puta je izjavljivala da je ocena Vokera da se u Račku dogodio masakr i ratni zločin bila laž kao i da Voker nije sačekao da nadležni organi iznesu činjenice koje su utvrđene uviđajem, već je odmah medijima izneo svoju verziju događaja. Ona naglašava i da je Haški tribunal prihvatio istinu da nije bilo masakra u Račku.

Poznata finska forenzičarka Helena Rante, čiji tim je istraživao slučaj Račak, kasnije je izjavljivala da je Voker vršio pritisak na nju prilikom pisanja izveštaja i da misli da je očekivao da podrži njegovu interpretaciju.

Voker je 2017. godine u Račku dobio spomenik.

(RT Balkan)

Preuzeto sa:https://www.intermagazin.rs/siptari-fnansiraju-vokerovu-knjigu-o-racku-70-000-evra-za-falsifikovanje-istorije/

Podelite sa drugima:

Povezani članci