Sinovi Svetog Save – Vladimir Dimitrijević 

Sinovi Svetog Save – Vladimir Dimitrijević 

Sinovi Svetog Save je knjiga o najvećim Srbima 20. veka. Saznajte šta su govorili, kako su živeli i kakvo zaveštanje su nam ostavili. U knjizi je dr Vladimir Dimitrijević priredio sve što treba da znate o njihovom poreklu i detinjstvu, školovanju i crkvenoj službi.

Iz predgovora knjizi Sinovi Svetog Save

„Knjiga koju čitalac ima u rukama priređena je od svedočanstava o tri čoveka Gospodnja koji su i simvoli srpskog 20. veka. Prvi među njima je episkop ohridski i žički Nikolaj, koji je u život naše Crkve i naroda ušao početkom 20. veka, a ka Nebeskoj Srbiji se zaputio početkom njegove druge polovine (1956. godine). Drugi je arhimandrit Justin Ćelijski, koji je monaštvo primio u doba sveopšteg stradanja našeg naroda u Prvom svetskom ratu, a posle Drugog svetskog rata živeo u konfinaciji, pod stalnim nadzorom komunističke tajne policije, da bi Hristu prešao godinu dana pre no što je umro tlačitelj hrišćana, Tito, i pre no što je Jugoslavija (taj, po Nikolaju Velimiroviću, prkos Bogu i Svetom Savi) konačno počela da se raspada.

Treći je episkop raško-prizrenski Pavle, potonji patrijarh srpski, koji se na čelu Crkve našao krajem 20. i početkom 21. veka, kada se Jugoslavija zaista raspala, i kada su se Srbi našli na udaru NATO-a i svojih slabosti. Sveti vladika Nikolaj bio je uzor ocu Justinu, a otac Justin episkopu raško-prizrenskom Pavlu. Njihovo prejemstvo, svešteni kontinuitet, bilo je jedan od ključnih uzroka ostajanja Srba vernih Hristu i svetosavsko–kosovskom zavetu.

Sadržaj knjige pročitajte OVDE.

Ova knjiga nema pretenzije da daje konačne biografije – za Nikolaja i Justina to su već hagiografije, jer su oni kanonizovani sveci SPC – onih o kojima govori. Knjiga je zbornik svedočenja o našim ocima i učiteljima, i mnogoglasje u kome se čuju kako njihovi sopstveni glasovi, tako i glasovi onih koji su ih voleli i znali.

Sačinjavana je tako da u njoj svako može naći svoj pogled na sinove Svetog Save našeg doba, ali i na duhovnu istoriju srpskog naroda u 20. veku. I to je, pre svega, priređena knjiga.

Potpisnik ovih redova se trudio da svoj glas utiša da bi se čuli glasovi prizvanijih i pozvanijih, pre svega samih Nikolaja, Justina i Pavla, a zatim i onih koji su ih znali i sa njima živeli i podvizavali se. Zato ova knjiga izobiluje citatima, glasovima neizmenjenim i, nadamo se, uklopljenim u jedan blagodatni hor svedočenja o Hristu i Njegovim ljudima u teškom vremenu.“

Vladika Nikolaj, ava Justin i Patrijarh Pavle

Život, učenje i podvizi trojice najvećih Srba 20. veka

Nova knjiga dr Vladimira Dimitrijevića je obavezni deo svake porodične biblioteke!

Luksuzne korice, Tvrd povez sa ilustracijama

Top of Form

CENA NA POPUSTU: 2.150,00RSD

Izvor: https://catenamundi.rs/shop/sinovi-svetog-save-vladimir-dimitrijevic/?fbclid=IwAR2W_Q-AEshFhpNbdEx5EYJADmisGFrFqdv0QJWFduNLnyJns_mSJnz2YGg

Bottom of Form

Podelite sa drugima:

Povezani članci