SADA JE DOSTA! RUSI DONELI ODLUKU – Rusija u rat uključuje „Štorm“

SADA JE DOSTA! RUSI DONELI ODLUKU – Rusija u rat uključuje „Štorm“

У РУСИЈИ ће ускоро бити створена специјална авио-група „Шторм“ за решавање специјалних задатака у зони НВО.

Ко ће летети у тој елитној јединици, којим авионима ће бити опремљена и које задатке од посебног значаја ће обављати?
Међу пилотима Ваздушно-космичких снага Русије регрутују се добровољци, укључујући и оне који су пензионисани последњих година, за учешће у новој јединици специјалне авијације.
Претпоставља се да ће бити у рангу авио-пука.
Разговара се о могућности да „Шторм“ чине три ескадриле: једне састављене од ловаца-бомбардера Су-34, другу би чинили фронтовски бомбардери Су-24, а трећу јуришни хеликоптери.
Стандардна ескадрила авиона има 12-16 возила, ескадрила хеликоптера – 16 летелица.
Бомбардери Су-24/34 и хеликоптери Ка-52 или Ми-28 имају по два члана посаде. Према важећим стандардима, потребно је око један и по пута више обучених посада него борбених летелица. А ово подразумева регрутовање више десетина војних пилота и навигатора.
Регрутација у специјалну јединицу почела је у априлу. У њој ће, како се тврди, бити окупљена – елита. Поред пензионисаних асова, у „Шторм“ ће бити укључени и пилоти-добровољци који су у активној служби, па и неки од оних који већ ратују у Украјини.
„Таква јединица је потребна јер у специјалној операцији број задатака за бомбардерску авијацију стално расте, а војна индустрија активно повећава производњу авиона – прокоментарисао је војни пилот Руске Федерације генерал-мајор у пензији Владимир Попов. И додао:
– Биће на добровољној основи ангажовани пилоти који су напустили службу 1990-их или касније. То су обучени борци који имају огромно искуство. Наравно, мораће да прођу преобуку, али обука искусног борца је лакша него обука кадета од нуле.
У руском систему квалификације војних пилота, највиши ниво професионалне вештине у борбеној авијацији је звање „пилот-снајпериста“.
Подразумева се да ће се у „Шторму“ наћи пре свега управо пилоти-снајперисти.
Сам „Шторм“ је постао потребан и због све масовније употребе једрећих авио-бомби.
Поређења ради, артиљеријски пројектил од 152 мм има бојеву главу са само неколико килограма експлозива, скупе ракете дугог домета (Калибар) са неколико стотина, а авио-бомба УПАБ-1500, које носе ловци-бомбардери Су-34, око тоне експлозива.
У стању је да уништи таква утврђења која не могу да разоре ни артиљеријски пројектили ни ракете. А Русија на складиштима има десетине хиљада таквих бомби које су, поред осталог, и много јефтиније од најновијих високопрецизних пројектила.
Налет ескадриле бомбардера Су-34 са таквим бомбама омогућаваће да се за врло кратко време на непријатеља обруши неколико десетина авио-бомби огромне разорне моћи. Међутим, само висококвалификовани пилоти могу да дејствују као део групе…
„Шторму“ ће задатке одређивати највише руководство Генералштаба и Министарства одбране РФ.
(Факти)
Преузето са: https://www.intermagazin.rs/sada-je-dosta-rusi-doneli-odluku-rusija-u-rat-ukljucuje-storm/

Podelite sa drugima:

Povezani članci