S kim si takav si !

S kim si takav si !

Предлог Министратву за бригу о породици и демографију да комплетно поднесе оставку.
Нечувено.Многи стручњаци годинама гостују на телевизијама које имају ријалити програме, а сада говоре да ти програми лоше утичу на младе.
Предлог: Ако им је стало да спрече лоше утицаје на младе нека обуставе своје гостовање на тим телвизијама.

Пише.М.Антонић

У Београдау две масакр трагедије над младима , па још страх од домино ефекта и све то уз доста нелогичности и апсурда равних дрскости .

Као прво. У два масакра у року од 48 сати жртве су млади људи. Коментаришући и тражећи одговор на питање зашто се то десило саговорници у медијима шаљу нам поруке о важности породице и значају васпитања деце као наше будућности.

Трагедије које су нас задесиле јасно указују на то да се сигурност деце регрутује у породици а усавршава и у њој ужива кроз школу. Нажалост поменуте трагедије указале су на то да се нада , планирана будућност и сигурност губи баш тамо где би требала да се остварује- у школи.
Ваљда свестан тога Министар просвете већ након прве трагедије понудио је и спровео своју моралну оставку.
Али ,изгледа да нису баш сви свесни своје одговорности, па и обавеза. Нпр. О Министарству за бригу о породици и демографију све до данас,а већ је седам дана, нема ни трага ни гласа. Саучешћа,запаљене свеће, саопштења …?! Можда је то исправно обзиром да онај ко мисли да нема обавезе према дужности која му је додељена, па не може ни да се осећа одговорним( а можда такви мисле да су богом дани за то што су постали министри/министарке или су свесни да то место нису заслужили ) .

Ништа другачије није и кад је у питању и САНУ. Та кућа науке, мудрости ,кућа од које народ очекује „паметну реч“као да не постоји.

(Поменуто понашање поменутог министарства можда би могао да разумем да ме такво понашање не подсећа на нашу рђаву стварност кроз историју у којој је евидентно (писао сам као и многе моје колеге о томе)да смо склони да заборављамо и запостављамо жртве ,заслужне људе , ратнике, војсковође и војнике ,научнике…који су своје животе оставили на ратишту бранећи своје и породице своје земље а данас су им гробља утонула у коров, неки немају чајк ни споменике) .

Не заборавите господо из Министарства за бригу о породици и демографију. Побијена деца, ти мади људи су и ваши војници.

Дакле. Размсилите,без обзира што је сада већ касно да било шта корисно урадите и људски поступите , јер ви у свести овог народа нисте ни постојали. Једино што би вам савест опрало то је чин оставке.Сви комплетно у том министарству поднесите оставку .

+++
С друге стране у овој трагедији чули смо поруке саговорника у медијима који упућују и подсећају на то колико је важна брига о породици, да је она стуб сигруности и будућности, да са децом морамо разговарати и да су она жртве понуђених им садржаја почев од оних са друштвених мрежа до ријалити програма на телвизијама.

Кажу и наглашавају саговорници да нам ријалити програми нарочито нуде зло и неморал. Медији то емитију ,прате и наглашавају. И то је њихов допринос, мисле они. Али приметно је ,такође и да се врте у круг јурећи „тему“па тако код конзумената њихових садржаја на ту тему изостаје суштина. Рекло би се нема резултата, осим оног да су учесницима ријалити програма на брзину, као добар маркетиншки потез , дали да читају књиге, што је чист пример јефитног начина поправљања рејтинга.

Даље, веома лош утисак оставља чињеница да ни на једној телевизији ни један од главних уредника, па макар и уредник програма, није изашао пред тв гледаоце, до којих им је јако стало , да у виду пригодне поруке подршке и саучешћа породицама упути свој или став своје тв куће.

Немам одговор на питање које постављам сам себи:

Зашто ми све то личи на одсуство емоција и непрофесионалности а присуство отуђености…?! Па ако вам је стало до нас који вас гледамо покажите то! Ми вам, гледајући вас, доносимо профит ! И победе у рејтингу. Они млади људи и ОШ „В.Рибиникар „ и у Младеновцу који су отишли су ваши борци изгинули у рату који ви водите. Да,рату! Зар мислите да није очигледно да се ,често и непримереним садржајима ,ето видите многи стручњаци кажу да су ваши програми баш тим ријалити садржајима , најблаже речено покварили децу. Неки од њих, мисле ,понашају се, поистоветили су се и раде исто што и ваши јунаци зла.
+++.
У тој телевизијској кошници приметно је да су телевизије врућ кромпир ,мени то личи на линију мањег отпора, бациле у руку гостима саговорницима ученим и стручним, познатим личностима, лекарима, аналитичарима који у улози, некој врсти „осуђивача“, указују на лош утицај друштвених мрежа,тик-ток садржаја и нарочито ријалити програма.
И сви су јединствени у томе да одатле долази зло које поготово младима исприра мозак, утискује погрешне системе вредности, даје лажне наде и квалитете.
И када то слушате и гледате не можете да се не упитате.

Зар ти „осуђивачи“ нису знали да телевизије на којима редовно гостују емитују садржаје које данас осуђују?
Зар за толико времена није било прилике, да бар један од тих саговроника који данас лоше говоре о програму телевизије на којој су свакодневно делили савете,укажу на лош утицај ријалити програма на децу.
Зар им је требало толико дуго времена да схвате и препознају зло?
Зар мора нешто тако страшнмо да се деси, па да покажемо колико смо паметни ?

Посебно је чудно да баш њима „осуђивачима“,ако су то зло у старту препознали, није сметало да на тој истој телевизији гостују, па да таквим гадостима својим знањем и утицајем дају кредибилитет и да тако и оспоравани ријалити програм подржавају, а сада га осуђују! Можда тако и својој деци говоре да је важно то што они кажу а не школа и учитељи/це.

Зар то није нека врста саучесниуштва у подржавању лошег програма и утицаја?

Заправо, шта је њихов прави интерес? Да остваре неко своје појачано присуство у јавности?! Они гостују на телевизији којој замерају што има штетан ријалити програм ,а младима замерају што у свој живот и понашање са те исте телвизије пресликавају бљувотине из ријалити програма. Њима гостовање на телевизијама за које знају да имају лош програм доноси популарност и гледаност ,до које им је из козна ког разлога стало, а младима то истом доноси присуство на мрежама .

Па у чему је разлика?

Жалосно је. Код младих су бљувотине са ријалити програма у односу на савете стручњака превагнуле на тасу вредности.

Готово је.Сада не помаже ни то што учесници ријалити програма читају књиге, јер то није њихова потреба и воља (верујем да су разочарани јер ће им рејтниг пасти кад млади виде да читају књиге).

Зар ово није прилика да поменути „осуђивачи“ преиспитају своје наступање на таквим телевизијама?

Зато би ,уз дужно поштровање професије и знања ових саговорника на телевизијама, ако су збиља свесни те опасности и ако желе да их млади прихвате као добронамерне , да им верују да коначно према младиома буду самокртични и искрени .

Предлажем им да то и докажу тако што ће саопштити јавности да обустављају своје гостовање на телевизијама које имају ријалити програме штетне за младе људе и друге непримере садржје постојећим породичним вреднсотима.

Само тако ће својом доследношћу младима указати да су на погрешном путу. Једино је то пример вредан пажње младих.

Ово је право време да отворено јасно и гласно кажу и нешто конкретно учине а не да само саветују и анализирају (за анализирање млади имају свој одговор -сматрају то дављењем и фарбањем ).

Господо,не препуштајте тај драгоцен простор у спознајама младих. Будите искрени и доследни. Млади ће то препознати.

Зашто је то битно. Зато што млади нису наивни. Виспрени су и размишљају. Сигран сам баш овако резонују како сви говоре да не ваљају телевизије које имају ријалити програме а исти ти на њима гостују (возите се мало градским аутобусима послушајте њихове разговоре и коментаре чућете баш то да „матори једно говоре друго раде“).Они такво понашање осуђују и називају шлихтањем.
Шта то даље значи? За младе значи питање. Па ако им је лош програм таквих телевизија, значи да су и те телвизије лоше. И питају се . Зашто онда на њима гостују? И за њих је то лицемерно!

То млади врло дборо знају.И смеју им се. Зато је њихова реакција на то што „осуђивачи“ куде телевизије и њене програме а на њима веома радо гостују,повод за исмејавање а не за поштовање. Резултат се зна. Нема поправка! Такво понашање „осуђивача“ плодно је тло за младе да иду још даље! У народу кажу „ С ким си ,такав си“!

Да не говоримо о губљењу кредибилитета телевизије!

Одрастање какво прижељкујемо код данашљих младих , тражи искреност и чист образ . Ауторитет ! Без тога нема повратка на права вредновања.

Дакле,госпоодо „осуђивачи“ прво скочите па реците хоп !

П.С.

Навешћу вам само један пример .Као издавач био сам свестан да никад нећу бити у прилици да будем издавач угледних професора, писаца, само зато, што сам пре тога објављивао књиге не баш тако заслужних .
Једном од аутора угледном новинару и директору наше бивше велике новинске куће допале су се неке моје идеје,везане за њеову књигу ,па је тражио да ја ,да би био издавач његове књиге ,оснујем друго предузеће. Тако је и било. Заслужио је то. Није му било место међу осталима. А нису били криминалци.

Podelite sa drugima:

Povezani članci

0 0 гласови
Glasanje za članke
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
слободан млинаревић
слободан млинаревић
4 месеци пре

Чини ми се, да је корисна допуна овог материјала: Слободан Владушић: Данак у крвиBy Стање ствариon13. маја 2023.