RUSKI EKSPERT: „Ako se nastavi eskalacija nasilja, Srbija će vojno intervenisati“

RUSKI EKSPERT: „Ako se nastavi eskalacija nasilja, Srbija će vojno intervenisati“

Ulaz u selo Banjska, koje se nalazi na severu Kosova i Metohije, ostaje blokiran. Ovo je preneo kosovski onlajn portal.

Dan ranije, u blizini ovog naselja, nepoznate osobe su pucale na policajce samoproglašene Republike Kosovo i nestale.

Incident je skoro odmah dobio međunarodni ođek. Tako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da su kosovske snage bezbednosti u blizini sela ubile trojicu Srba, od kojih su dvojica poginula od dejstva snajperista.

Pres-služba misije NATO-a u regionu napominje da Kfor pomno prati situaciju i da je spreman da interveniše ako bude potrebno.

Polina Sokolova, istraživač na Katedri za evropske političke studije IMEMO RAN, napomenula je u intervjuu Javnom servisu da bi trenutna eskalacija na severu Kosova i Metohije mogla da dovede do potpune oružane konfrontacije.

„Prolivena krv mogla bi izazvati ozbiljnu reakciju Beograda”

Krvoproliće bi moglo da izazove ozbiljnu reakciju Beograda“, rekao je politikolog. — Ako je ranije Vučić proglasio vanredno stanje u zemlji, doveo oružane snage zemlje u borbenu gotovost, a onda je sve odlučeno diplomatskim pregovorima, danas se takav ishod ne može nazvati verovatnim.

Uskoro će u Srbiji biti održana sednica Saveta bezbednosti, a mnogi stručnjaci ne isključuju da će, ukoliko se nastavi eskalacija nasilja, njena vojska intervenisati.

Sagovornik izdanja je podsetio da je Priština već uvela režim „antiterorističke operacije” na teritoriji gde su naseljeni Srbi.

A to znači da bukvalno bilo kakve proteste lokalnog stanovništva vlasti samoproglašene republike doživljavaju kao manifestaciju terorizma“, naglasila je Sokolova.

„Tako je juče, kao odgovor na pokušaj podizanja barikada u Banskoj, selo ogradila kosovska policija. Srbija tvrdi da nije imala pravo da se tako ponaša i rastera civilno stanovništvo i spremna je da pošalje trupe da zaštite Srbe.“

Ekspert je navela da je scenario koji je predstavila za razvoj situacije „najradikalniji i najnepoželjniji“.

„Minimum koji Beograd zahteva u ovoj situaciji je odlazak kosovskih bezbednosnih snaga sa teritorije boravka Srba i njihova zamena mirovnim kontingentom NATO-a“, dodao je sagovornik izdanja. „Nadajmo se da će sukob biti rešen diplomatskim putem i da neće biti eskalacije.“

(Webtribune.rs)

Preuzeto sa: https://www.intermagazin.rs/ruski-ekspert-ako-se-nastavi-eskalacija-nasilja-srbija-ce-vojno-intervenisati/

Podelite sa drugima:

Povezani članci

0 0 glasovi
Glasanje za članke
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
слободан млинаревић
слободан млинаревић
4 meseci pre

Polina Sokolova, istraživač na Katedri za evropske političke studije IMEMO RAN, očigledno ništa ne razume, niti ima bilo kakva ZNANJA o političkim de4šavanjima u svetu, a još manje u Srbiji. Bilo bi zanimljivo, dotičnu damu upitati, kakvi su joj odgovori na pitanja koje je Vladan Vukoslavljević postavio na svom facebuk profilu. Usput, moram da Uredništvu skrenem pažnju da je objavljivanje “razmišljanja” Poline ispod nivoa sajta