Rusi, saberite se !

Rusi, saberite se !

Није леп осећај бити на било којој противничкој страни ни у миру а камоли у рату.  Разуман део човечанства приклања се једино дијалогу и миру. Ако ту варијанту ратничка олигархија избегава  преостаје  сврставање на страну која се процени праведнијом.

OBRADA TEME : L2, https://atorwithme.blogspot.com

 Светски сукоби деле светску јавност. И у овом случају имамо неравномерну поделу; судећи по бројкама, већи део је на страни Русије. Претпоставка је, да се ове земље приклањају  Русији сматрајући да она води праведну борбу која може бити одлучујућа за већи део света. где и они спадају.  Друга страна манипулише  појмом правде не само теоретски већ и практично понашањем.  Та, друга страна је мања, али јача у сваком погледу, од војне , економске снаге, до располагања светским – међународним институцијама преко којих завршава скоро па већи део врло важних сегмената рата.  Конкретније, на једној страни је једна земља са теоретском подршком, са друге је огроман број земаља који активно учествују у ратним дејствима. Упада у очи да  “помоћ” тих земаља постаје све већа и све опаснија. Кренуло се од хуманитарне, финансијске, до наоружања које би могло да заврши најопаснијим. Такозвана, много помињана црвена линија, одавно је пређена, што наводи на помисао да су заправо избрисане све границе. Нико не за докле ће ићи патолошка ратничка елита, вероватноћа је да то зна само најужи круг. Од њих не треба очекивати разумна решења. С друге стране имамо такође нејасну слику Руског руководства, али баш зато што имамо јасну представу о земљи Русији, руском народу, њиховим вредносним системима и идејама, нагриза нас црв сумње. Које и какве?

 О томе је реч у тексту који следи. Мислим да је вредно прочитати једно од мишљења које се бави овим питањем.  

 Пре тога треба напоменути да су борбе у Украјини невероватно крваве,  обе војске су изузетно јаке без обзира што украјинскае снаге нису само украјинске јер у својим, посебно руководећим кадровима,  имају огромну помоћ НАТО-а. Упркос надмоћи списак украјинских војних јединица уништених у борбама око Бахмута је огроман, заправо страшан. Међу уништеним јединицама се налазе елитни батаљони  предвиђене за украјинску протуофанзиву.  У питању је, према некој процени( америцких и британских извора- пренео Бериц) око 150.000 људи, што погинулих што рањених.  Управо је ова битка пример тежине рата на градском подручју где се борбе воде око сваке зграде, улице, стране улице. Бахмут треба споменути због ступидних коментара око дужине трајања ове битке и на основу ње процене руске стране. Шта више и наслов текста који преносим носи врло проблематичан наслов.  

Објективне процене могу дати искључиво стручњаци и овај текст преносим САМО КАО једно од мишљења јавних личности да би се стекао увид у моментално  јавно мнење у Русији. О западном мнењу знамо  превише.   

Евгениј Сатановски, 

Доста је пренемагања! 

 9. мај 2023 

 Уз дужно поштовање, замолио бих руководство свих нивоа, па све до највишег, укључујуćи све наше инстанце, олигархијске кланове, ресоре и организације, интересне групе, укључујуćи и најауторитативније лобистичке и друге структуре, као и дворјане, официре, функционере и дипломате свих нивоа: престаните да се мучите са будалаштинама око преговора са Украјином, Западом, међународним организацијама, као и светском заједницом, коју представљају УН и други уважени климоглавци. Исто важи и за појединачне лидере појединих држава које покушавају да делују као посредници између Москве и Кијева, укључујуćи неутралне и пријатељске (Кину, Индију, Турску или било кога другог, свеједно).

 Никакве резултате неćете постиćи, осим глобалне срамоте, укључујуćи и ону пред сопственим становништвом. Било да је то „житни договор“, глупости о извозу руских ђубрива и прехрамбених производа на светско тржиште, о извозу амонијака „Тољати-азота“ преко луке Одеса, или пак, неки други финансијски интереси неког другог богатуна. Поред још једне, далеко не прве у нашој новијој историји, невероватно дрске обмане, из читавог тог пренемагања, по дефиницији, не може изаćи ништа, као што није из НИКАКВИХ наших преговора, уговора и споразума са Западом током последње треćине века, од неширења НАТО-а на Исток до „Минска“, „Минска-2“, „Нормандијског формата“, „Шредерове формуле“ и осталих трикова из бескрајне серије „Русија, са читавим њеним руководством, била је, јесте и биćе изиграна као последњи наивчина“.

 Или скините крст, или обуците гаćе. Или се борите и победите, или се опростите од земље која због тако чудних гестова једноставно неćе постојати – са свим њеним ресурсима, нуклеарним потенцијалом који једва да икога плаши и глупом уображеношćу о великој прошлости, бизарно помешаном са наивним уверењем да држави и онима који њоме владају гарантује исту такву будућност. Не гарантује. Поготово имајуćи у виду све оне митове којима се руководе надлежни, као и кадровске грешке које су већ направљене и које ćе несумњиво бити направљене у будуćности. Веома бих волео да се тај континуирани ланац лажи, крађа, брбљања, испирања очију и имитације насилних активности уместо добијања конкретних резултата коначно прекине. Ако треба, нека лете главе оних који су у све ово умешани, у било којој количини. Јер, после свега, нико уопште не може остати здрав и читав!

То ćе истовремено поменутим неутралним и пријатељским државама показати да има смисла да остану неутралне и пријатељске у односу на Русију, а не да нас замлаćују као последње фрајере, како то отворено ради Турска, успешно мамеćи од нас све могуćе и немогуćе у технолошкој и финансијској сфери, а у политици градеćи нову Отоманску Порту на рачун „руског света“ у Закавказју, Казахстану и Централној Азији, истовремено снабдевајуćи Украјину оружјем и чинеćи све што је потребно да ојача своју сферу утицаја унутар Русије у случају нашег пораза. Што са интересовањем прате Индија, Кина, Иран, Бразил и ти исти Арапи. Треба добити рат – за почетак у Украјини, а не глумити да рата нема и понављати идиотске фразе о спремности за преговоре и о „црвеним линијама“, дођавола с њима! Веома једноставно. 

Телеграм канал Е. Сатановског

превео Ж. Никчеви

Извор: https://atorwithme.blogspot.com/

Podelite sa drugima:

Povezani članci