RT Balkan: Ko su vlasnici medija i oligarsi zbog kojih Šolc šalje tenkove Kijevu

RT Balkan: Ko su vlasnici medija i oligarsi zbog kojih Šolc šalje tenkove Kijevu

Билд је у власништву Аксел Шпрингер групе (која је имала удео у Блицу), чији је већински власник амерички фонд ККР (исти онај који има „значајан мањински удео“ у Јунајтед групи, која је, поред осталог, власник Н1 и Нове С)

Извор: Велт

Председник Мексика Андрес Мануел Лопез Обрадор прокоментарисао је да је одлука немачког канцелара Олафа Шолца да пошаље тенкове Украјини била против воље народа и донета на подстицај медија.

„Моћ медија користе олигархије широм света да потчине владе“, рекао је Лопез Обрадор. „На пример, Немачка није желела да се превише меша у сукоб у Украјини, али је, противно ставу већине Немаца, а на подстицај медија, то ипак урадила“, додао је.

Изјава мексичког председника бацила је светло на питање ко су заправо власници утицајних светских медија, и каква је њихова улога у сукобу у Украјини.

Претрага јавно доступних извора показује, тако, да је најтиражнији дневни лист у Немачкој, Билд, у власништву Аксел Шпрингер групе (која је некада имала удео у Блицу). Међу „вредностима“ ове медијске компаније, иначе, налази се и „промовисање трансатлантског савезништва Сједињених Америчких Држава и Европе“.

Већински власник Аксел Шпрингер групе је амерички инвестициони фонд ККР (исти онај који има „значајан мањински удео“ у Јунајтед групи, која је, поред осталог, власник Н1 и Нове С).

Аксел Шпрингер и ККР су, такође, власници Бизнис инсајдера, као и низа других медија.

Међу главним власницима ККР-а су три америчке инвестиционе компаније Блек рок, Вангард група и Стејт стрит (ССгА) које су и власници других водећих светских медијских кућа, показују подаци Харвардовог индекса власништва мејнстрим медија.

Па је тако, на пример, власник ФоксаВолстрит журналаЊујорк поста Руперт Мардок, који је власник и Њуз корпа, где су међу топ 10 акционара Вангард, Блек рок и ССгА.

Највећи деоничари Си-Ен-Ен-а су иста три инвестициона фонда.

Вангард, Блек рок и Стејт стрит највећи су акционари и у Еј-Би-Си-ју, Ен-Би-Си-ју, Си-Би-Ес-у, као и у Њујорк тајмсуЈу-Ес-Еј тудеју

Три инвестиционе компаније чије се име најчешће појављује приликом претраге власништва „мејнстрим“ медија су, једне другима, главни акционари, то јест, реч је о истом кругу људи.

Ова три фонда – Вангард, Блек рок и Стејт стрит – истовремено су међу главним акционарима у водећим америчким компанијама за производњу оружја, које убиру огроман профит од сукоба у Украјини.

Блек рок, чији је оснивач и директор Лари Финк (власничка структура Вангарда и ССгА обавијена је велом мистерије), највећи је појединачни власник акција у Локид Мартину, Боингу, Рајтеону, Нортроп Граману, Џенерал дајнемиксу.

Речит је и податак који је објавио Стејт департмент да је, због руске специјалне војне операције у Украјини, извоз америчког оружја и опреме протекле године порастао готово 50 одсто, на више од 205 милијарди долара. На томе су, разуме се, понајвише профитирали власници поменутих компанија које чине амерички војно-индустријски комплекс, Вангард, Блек рок и Стејт стрит.

Амерички инвестициони гигант Блек рок такође се договорио са Кијевом да преузме контролу над Украјинским фондом за опоравак и „помогне“ у реконструкцији земље, успут наравно и профитира, на сличан начин на који је то урадила корпорација Халибартон у Ираку, чији је извршни директор био потпредседник САД Дик Чејни.

Главни акционари Халибартона? Опет иста тројка: Вангард, Блек рок и Стејт стрит.

Председник Мексика Андрес Мануел Лопез Обрадор је, стога, само загребао површину када је указао да су медији и олигарси „заслужни“ за одлуку Берлина да пошаље немачке тенкове Украјини. Та веза је, очигледно, још далеко дубља, профитабилнија и, пре свега, злокобнија него што се мисли.

Опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 26. 1. 2023)

Преузето са: https://stanjestvari.com/2023/01/28/rt-ko-su-vlasnici-medija/

Podelite sa drugima:

Povezani članci