Rodno osetljivi udžbenici“ uskoro će zameniti sve dosadašnje udžbenike

Rodno osetljivi udžbenici“ uskoro će zameniti sve dosadašnje udžbenike

Foto: Ilustacija

Možda zbog Kovida 19, zbog očekivanog konstituisanja Skupštine, zbog očekivanog imenovanja Vlade, problema u vezi sa Kosmetom, školskog raspusta, godišnjih odmora itd., građani nisu upoznati sa predviđenim izmenama u obrazovanju i vaspitanju.

Naime, na zahtev Ministra prosvete od 22. oktobra 2021. godine, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), kao zakonski predlagač, izradio je i 8. jula 2022. godine predao Ministarstvu „Predlog Standarda kvaliteta udžbenika“.

Ovim Predlogom ZUOV-a uvodi se obaveza da svi udžbenici i druga nastavna sredstva do 24. maja 2024. godine moraju da budu napisana „rodno osetljivim jezikom“. Na taj način, počev od školske 2024. godine, počela bi primena „rodno osetljivog jezika“ u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovnom sistemu. Više neće moći da se koristi školska i druga literatura, ukoliko nije napisana „rodno osetljivim jezikom“. Nacionalna, gradske, školske i sve druge biblioteke moraće da izvrše izdvajanje knjiga koje nisu napisane „rodno osetljivim jezikom“. Kinoteka, bioskopi, radio i TV stanice, kao i svi drugi emiteri, moraće da pregledaju sve filmove i priloge kako bi izdvojili delove koji su suprotni „rodno osetljivom jeziku“…

Ukoliko se ne prilagode „rodno osetljivom jeziku“, verovatno će postati suvišne najvažnije nacionalne institucije poput: SANU, Instituta za srpski jezik SANU, Matice srpske, Odbora za standardizaciju srpskog jezika. Verovatno će prestati i primena: Zakona o rečniku SANU, Zakona o srpskoj enciklopediji, Zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma. Izvršiće se promene naziva kvalifikacija, profesija, licenci, svedočanstava, obrazaca a sve u skladu sa „rodno osetljivim jezikom“. Dogovorena saradnja Srbije i Republike Srpske u očuvanju srpskog jezika i izdavanju zajedničkih udžbenika srpskog jezika i istorije, verovatno će obuhvatiti „rodno osetljiv“ – umesto srpskog jezika.

Inače, bez obzira na to što za „rodno osetljiv jezik“ ne postoji rečnik, ne postoji gramatika, ne postoji pravopis – primenjivaće se Priručnik za rodno osetljiv jezik, koji već tri godine Vlada Srbije drži na svom sajtu, i čiju upotrebu građanima i građankama preporučuje Potpredsednik(-ca) Vlade, i od 2016. godine Predsednik(-ca) Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

(Foto: Ilustracija)

Da li iza ovog Predloga, koji će promeniti kulturu, tradiciju i identitet Srbije i srpskog naroda, stoje Predsednik Srbije i Predsednik(-ca) Vlade – nije poznato.

Objavljivanjem navedenih standarda u Službenom glasniku ti standardi postaće obavezujući, sa zakonskom snagom – za sve buduće autore udžbenika i drugih nastavnih sredstava, kao i za sve izdavače. ZUOV, kao jedini zakonski predlagač udžbenika, pregledaće sve buduće udžbenike, i Ministru će predložiti za upotrebu u obrazovno-vaspitnom sistemu samo udžbenike pisane „rodno osetljivim jezikom“…

Advokatska kancelarija Radić

Vostok

Podelite sa drugima:

Povezani članci