Ringe, ringe, raja

Ringe, ringe, raja

“Жеља нам је да сви живимо боље и да нас буде више. И у томе успевамо”, рекао је премијер прошле седмице. И није погрешио. Ако размислите, чини се да је њих, мисли се ових који владају, све више, а и живе све боље. То што је осталима лошије, није до премијера.

Пише: Миланка Ковачевић/ Директ

“Не питајте шта Радован може да учини за вас, него шта ви можете да учините за свог Радована”, рекао је више за себе сироти први министар изувајући ципеле. “Није лако борити се против душмана пред екранима. Стално неке изјаве, стално неки интервјуи. Хоћу ли ја икада бити те среће као они, да их не именујем (јер је за мене Закон о приватности података Свето писмо), који примају плату ни за шта? Они упијају егзотику, а ти мој Радоване, иди по забитима. И онда кажу да је Радовану лако и да има велику плату. А нико не каже: седи, Радоване, одмори. И после замерају што Радован на себе мисли”, мрмљао је први министар падајући у сан.

“Бог је себи првом браду створио”, мото је свих наших влада и власти, од председника па све до директора и првака месних заједница. Није познат случај да је неко одбио службени аутомобил. О осталим погодностима да не причамо. И не да није одбио, него сматра да му припада па га користи као своје приватно. Потрпа породицу, па код зета и сестре у посету. Да комшилук и у другој паланци види каква је он сила и чивија. То што је предузеће у дуговима, а радници немају заштитну опрему, као да је важно. Док је предузећа, за службено ауто мора да буде. А кад предузеће потоне, па, биће већ места за заслужног активисту у неком министарству или институту.

На факултету изгледа неће бити места јербо је прошле недеље кренуло са хапшењима. Оно што само тужиоци нису знали, након новинара су доказали инспектори. Уписали су факултет и завршили га експресно, за неколико дана. Кажу да су могли и до доктора наука да догурају да су уплатили још који дан.

Елем, неки декани су похапшени, председник је рекао да све треба испитати и сад чекамо. Са зебњом, дакако. Знамо како то код нас иде. Мало ће се подићи прашина, онда ће нешто друго да ставе у фокус и падоше купљене дипломе у заборав као Бобар банка.

Уосталом, кренути у проверу и, сходно томе, поништавање диплома би био директан атак на државу. Министарства, јавна предузећа и установе би се испразниле преко ноћи. Испоставило би се да су садашњи менаџери, економисти, правници и остали академски грађани свршени бравари, кројачи и возачи. Шта би Петар, куд би онда Костадин? Зато су се дали у размишљање какву димну завесу подићи.

А како најефикасније скренути пажњу медија него нападом на њих. Уместо да се баве случајем силовања, полиција од новинара одузима телефон како би сазнала ко му је рекао то што је објавио.

Какви лудаци”, коментарисали су новинари у Европи. “Знају ли они да ни један новинар неће одати свој извор. То је питање професионалне части и етике”, ишчуђавали су се.

Каква будала. Прави себи проблем и одбија да каже ко му је рекао. Да га је бар платио, па да разумем”, чудио се орган реда.

У нашој републици има да буде као у Степфорду. Сви новинари одани као Нада, а сви грађани као Змај. И да буде по мојој мери”, причао је председник који без метле не иде нигде.

Чим загусти, ја махнем и ето прашине у очи јавности. Мало грдим Конаковића, мало се свађам са Бећировићем. Штета што нема Бакира, са њим сам некако научио, али и ово ми завршава посао. Важно је да пара цури, да не кажем тече”.

У недељи иза нас је обележена и годишњица тродневне руске инвазије на Украјину. Бајден се прошетао Кијевом, а Путин се видео са Лукашенком. БиХ је у УН гласала за резолуцију да Русија одмах напусти Украјину. После су се баја и Жељка као машили метле, дизали грају и прашину, тек да се не види да се слажу.

Премијер се борио и са гасовима. Они су хтели да њихови имају предност, а Радован да се и наш не заборави. Они су да их спојимо, а Радован да се гасови не мешају. Да ту нешто смрди, осети се издалека.

Нама не смета јер смо свикли на канализационо окружење. Мало је теже сад кад је оборинску заменила фекална. Само да на крају онај који нам броји не каже: чуч.

Директ

https://impulsportal.net/index.php/kolumne/drustvo/36068-ringe-ringe-raja

Podelite sa drugima:

Povezani članci