„RAT ĆE SE ZAVRŠITI U KIJEVU“

„RAT ĆE SE ZAVRŠITI U KIJEVU“

Pisac, političar i nedavno imenovani potpukovnik Ruske Garde, Zahar Prilepin dao je intervju „Parlamentskoj gazeti“ u kojem je govorio o aktivnostima specijalnog puka unutar Ruske Garde, namenjenog izvršavanju posebnih zadataka, od obaveštajnih misija do diverzija iza neprijateljskih linija.

Ovaj puk je formiran od veterana iz Donbasa i Sirije.

Prilepin je istakao da je u zoni njegove odgovornosti samo puk koji je izrastao iz bataljona „Oplot“, koji je pisac osnovao zajedno sa Sergejom Zavdovjevim prošle godine.

„Trudimo se da popunimo puk dobrovoljcima, pri čemu je jezgro bataljona došlo iz Donbasa. Skoro svi naši oficiri su učesnici rata od 2014. godine“, rekao je Prilepin.

Naglasio je da neki oficiri imaju borbeno iskustvo u drugim zemljama – uglavnom u Siriji. Mnogi od njih imaju kompleksnu biografiju. Pisac ih opisuje kao ljude koji su spremni da rešavaju bilo koji zadatak. Reč „bilo koji“ je Prilepin posebno istakao. Drugi deo sastava čine vojnici Sofrinske brigade Ruske Garde.

Puk je naoružan minobacačima, borbenim vozilima, oklopnim transporterima i tenkovima.

„Još uvek smo u procesu formiranja, pa neću davati precizne informacije. Ukratko, imamo sve što nam je potrebno da se ne ponovi situacija kao sa SOBR-om u Balakljeu u septembru prošle godine, kada su nemajući ništa ‘teško’, našli licem u lice sa ukrajinskom ofanzivom punog obima“, ispričao je Prilepin i dodao da puk nema avione.

Zadaci koje će borci ovog puka izvršavati su posebni – obaveštajne misije, napadi, diverzije iza neprijateljskih linija i odbrana.

„Verujem da će situacija na frontu diktirati. Ruska Garda, zahvaljujući odluci predsednika, prvi put stupa na scenu kao potpuna vojna struktura a ne dodatak Ministarstvu odbrane u slučaju vojnih dejstava“, istakao je pisac.

Prema rečima Prilepina, pojava određenih jedinica gde se spaja iskustvo, motivacija i izuzetno visok ideološki duh može uticati na situaciju na frontu. Pisac je rekao da mnogi vojnici imaju svoje kuće na suprotnoj strani borbenih linija.

„Mi oficiri našeg puka, 2014. godine sahranili smo toliko saboraca da nemamo drugog puta. Ovaj rat će se za nas završiti samo u Kijevu. Ako se to ne dogodi ovog puta, spremni smo čekati taj trenutak dok smo živi. Mi smo još mladi. Vremena još imamo“, zaključio je Prilepin.

(Webtribune.rs)

Preuzeto sa: https://www.intermagazin.rs/rat-ce-se-zavrsiti-u-kijevu/

Podelite sa drugima:

Povezani članci