PUTIN DRŽI SVE KONCE U SVOJIM RUKAMA! Ako ne budu igrali po pravilima, AMERIKANCI ĆE ZAVRŠITI U MRAKU

PUTIN DRŽI SVE KONCE U SVOJIM RUKAMA! Ako ne budu igrali po pravilima, AMERIKANCI ĆE ZAVRŠITI U MRAKU

Zapadne zemlje, a posebno Sjedinjene Države, zavise od ruskog uranijuma, izvestio je „Blumberg“.

– Oko 18 meseci kasnije nakon početka „specijalne operacije“ korporacija „Rosatom“ je i dalje najveći svetski proizvođač uranijuma. On i dalje snabdeva skoro četvrtinu od 92 američka nuklearna reaktora i desetine drugih elektrana u Evropi i Aziji – navodi se u tekstu.

Zapadne vlade ne uvode sankcije Rosatomu jer to preti da nanese veću štetu njihovoj sopstvenoj ekonomiji nego ruskoj.

– Mi snosimo troškove preteranog oslanjanja na Moskvu za nuklearno gorivo, i ne samo mi, čitav svet – rekao je Pranaj Vedi, savetnik za nuklearna pitanja Bele kuće, iz Saveta za nacionalnu bezbednost.

Situacija se dodatno zakomplikovala posle vojnog udara u Nigeru, na čijoj teritoriji se nalazi oko pet odsto svetskih rezervi uranijuma. Ako zapadne zemlje ne mogu da pronađu alternative, suočiće se sa neprijatnim izborom- ili nastaviti da sarađuju sa Rusijom ili zaustaviti reaktore, navodi „Blumberg“.

Čak i uz pozitivan scenario, Zapadu će biti potrebno oko pet godina da prevaziđe zavisnost od „Rosatoma“, citira publikacija reči bivšeg zamenika američkog sekretara za energetiku Dena Ponemana.

SAD su u prvoj polovini godine od Rusije kupile 416 tona uranijuma, što je 2,2 puta više nego u istom periodu prošle godine. Vašington je za to platio 696,5 miliona dolara.

Izvor: https://www.intermagazin.rs/putin-drzi-sve-konce-u-svojim-rukama-ako-ne-budu-igrali-po-pravilima-amerikanci-ce-zavrsiti-u-mraku/

Podelite sa drugima:

Povezani članci