PORFIRIJE ODRŽAO LEKCIJU BRITANCIMA

PORFIRIJE ODRŽAO LEKCIJU BRITANCIMA

U velikoj gužvi svetskih političkih događaja koji potresaju planetu, i okupacionih zapadnih inicijativa u regionu, pomalo je ispod radara prošla vest da je patrijarh Porfirije ugostio protekle nedelje novoizabranog ambasadora Velike Britanije u Beogradu Edvarda Fergusona.

Samo na prvi pogled to može da izgleda kao protokolarna informacija sa jednog kurtoaznog susreta ali u stvari, kratko saopštenje SPC posle tog srdačnog sastanka predstavlja briljantan i atipičan primer državotvorne diplomatske prakse novijeg doba.

U čemu je njegova snaga?

Najpre, u konciznom saopštenju SPC, navodi se da je patrijarh ambasadoru Fergusonu poželeo dobrodošlicu i uspeh u radu na unapređenju odnosa Srbije i Velike Britanije, kao i dva naroda u celini. Kako nalaže i red.

Potom, domaćinski, prvo se ističe da je Njegova ekselencija Ferguson govorio o stavovima svoje države u vezi sa „različitim aktuelnim pitanjima“ (bez njihovog nabrajanja, a i zašto bi se oni apostrofirali kada su već svima poznati).

Trenutak istine

A onda kreće trenutak istine. Mesto u kome patrijarh Porfirije pokazuje da je duhovni stub srpskog naroda u ovom vihornom vremenu i da on u razgovorima sa velikim silama nema pravo na diplomatsko političarenje, dvostruke igre i poruke između redova.

Velikodostojnik Srpske Pravoslavne Crkve novom gostu iz Londona rekao je direktno u oči:

„Na Kosovu i Metohiji ima dovoljno mesta za život i Srba i Albanaca, ali su Kosovo i Metohija neodvojivi deo države Srbije i imaju nemerljivi duhovno-istorijski značaj za pravoslavni srpski narod“.

Predstavniku zapadne sile koja je decenijski promoter nezavisnog Kosova, koja svakodnevno radi na stvaranju vojske te lažne države i žmuri na proterivanje i progon Srba, jednostavno i razložno je saopštio da su im svi ti poslovi uzaludni.

I to nije sve.

Patrijarh je podsetio gosta iz Londona na sumanute poruke predsednice Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališe Kerns koja je javno optužila SPC da učestvuje u švercovanju oružja iz Srbije na Kosovo.

U prevodu na jezik saopštenja SPC kaže se:

„S tim u vezi, patrijarh je ocenio da očuvanju mira ne doprinose neutemeljene izjave koje su o Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi dale određene ličnosti iz političkog života Velike Britanije“.

Tako se razgovara sa Velikima

Tačno je da patrijarh nije političar i da on ne mora da izbacuje nekada i isprazne fraze, da dribla na petoparcu, hoda po žici, upravlja brodom kroz klisure i igra toplo-hladno da bi branio državne interese Srbije.

Istina je da patrijarh, da bi služio srpskom rodu, iako razgovara sa svima, nema tu obavezu da odlazi čak i na skupove čije poruke nisu uvek i obavezno u skladu sa nacionalnim interesima zemlje.

Sigurno je da patrijarhu nije u opisu posla da politički pragmatično jednima priča jedno, a drugima drugo i da svaka strana od njega čuje najpre ono što želi.

To nek rade lideri, zvaničnici i diplomate ako i kada baš moraju.

Ali, i oni bi mogli da poslušaju od poglavara Crkve kako bi ponekad trebalo da se izlazi u javnost posle razgovara sa predstavnicima velikih sila.

Bar za početak, nek kažu svojim najbližim saradnicima da precizno pročitaju saopštenje SPC sa sastanka patrijarha Porfirija i Edvarda Fergusona.

Izvor: https://www.intermagazin.rs/porfirije-odrzao-lekciju-britancima/

Podelite sa drugima:

Povezani članci