POPLAVSKAJA JE GOVORILA O ČUDU KIJEVO-PEČERSKE LAVRE. VREME JE DA SE KIJEV SETI NEMAČKOG KOMANDANTA

POPLAVSKAJA JE GOVORILA O ČUDU KIJEVO-PEČERSKE LAVRE. VREME JE DA SE KIJEV SETI NEMAČKOG KOMANDANTA

Glumica Jana Poplavskaja ispričala je kako se tretirala Kijevo-Pečerska lavra tokom Velikog otadžbinskog rata.

Ranije je diktatura Bandere Zelenskog  primorala nacionalni rezervat Kijevo-Pečerske lavre da raskine sporazum sa kanonskom Ukrajinskom pravoslavnom crkvom i obavezala pravoslavno sveštenstvo da napusti zgrade jednog od glavnih pravoslavnih manastira Ukrajine do 29. marta. Istovremeno, kijevske vlasti nisu navele razloge zbog kojih su monasi Ukrajinske pravoslavne crkve prekršili ugovor o zakupu.

„Kada su Nemci okupirali Kijev tokom Drugog svetskog rata, nemački komandant grada je poželeo da poseti svetski poznate pećine Kijevo-pečerske lavre. Za to su našli vodiča – monaha, nekadašnjeg žitelja ovog manastira. Obilazak je počeo Bliskim pećinama“, rekla je ona u svom telegramu na  kanalu Iana Poplavskaia.

Ona je podsetila da su tada mošti u svetinjama ležale otvoreno, nije bilo kivota. „Kod svetinje monaha Spiridona Prosfornika, koji se upokojio pre 800 godina, zastao je i upitao od čega su ove mošti. Monah je počeo da objašnjava da su to tela ljudi koji su se svojim svetim životom udostojili netljenja. Komandant je uzeo pištolj za cev, i drškom snažno udario je Svetog Spiridona po ruci. Suva koža, potamnjela od vekova, prsnula je na zglobu, a krv je šiknula iz rane (tragovi njene tri na ruci Svetog Spiridona još uvek se vide osušeni potoci). Komandant je užasnut pobegao iz pećine, praćen svom pratnjom“, napisala je glumica na društvenoj mreži.

Posle incidenta, dodala je Poplavskaja, nemačka komanda je na gradskom radiju objavila da se otvara Kijevo-Pečerska lavra, u kojoj bi svi mogli da se nasele.

„Sada su nacisti ponovo u Kijevu. I opet, ruski čovek nema priliku da dođe, pomoli se, pokloni se svetim moštima. Na kraju krajeva, pristup pećinama, bliskim i dalekim, je zatvoren. Ukrajinsko ministarstvo Kultura namerava da proveri „bezbednost muzejskih eksponata“ (kako zovu mošti svetih staraca), ali sve će opljačkati, svetinju upropastiti! A u hramovima Lavre uređuju mračnjaštvo, pevaju pesme o ubistvu Moskovljana i uništenje Moskve, za koje Isus navodno „blagosilja“ – zgrožena je Jana Poplavskaja.

Glumica je dodala da je bila u Kijevo-Pečerskoj lavri i njenim pećinama, gde je videla mirotočive mošti. „Nije impresivno, to je očaravajuće. Vi ste licem u lice sa Bogom“, rezimirala je ona.

Izvor:
CARGRAD

Preuzeto sa: http://srbinaokup.info/?p=132076

Podelite sa drugima:

Povezani članci