Patrijarh na meti feminističkih sveštenica 

Patrijarh na meti feminističkih sveštenica 

From Vladislav Đorđević on 2023-05-15 10:40

Details Plain text

U Vaskršnjoj poslanici patrijarh Porfirije negativno se izrazio o feminističkom nametanju „rodno osetljivog jezika”, kao što je to već 2021. učinio vladika bački Irinej u tekstu „Položaj srpskog jezika u savremenom društvu”. Na tu blagu patrijarhovu kritiku odmah su graknule feminističke svrke iz svojih medijskih busija. To je dalo povoda patrijarhu da brani svoj stav. Ali tek je to razbesno dobro medijski ušančene feminističke sveštenice. Na jednom portalu (CDM) patrijarh je okarakterisan kao „ženomrzac”, na drugom (Klix) njegov nastup je okarakterisan kao „skandalozni detalj” koji je „razbjesnio mnoge”, na trećem (Aljazeera) tvrdi se da je patrijarhu „smeta ravnopravnost žena”, na četvrtom (Beta) jedan vrli teolog i celomudreni hrišćanin – Bojan Kostreš – apeluje da patrijarh „ne ponižava žene”. Dabome da niko od kritičara nema nikakve veze sa pravoslavnom verom, a ni srpskom kulturnom tradicijom, pa da piše ćirilicom.

Etikete koje je patrijah dobio ja dobijam već decenijama. Dakle, imeđu patrijaha i laika nema razlike: ko god se usudi da kritikuje feminističku veru dobiće pokvarena jaja bez pardona. Ne postoji svetije društvene vere od one feminističke. Kao god se usudi da je dovede u pitanje – pa makar to bila i sama Njegova Svetost – dobiće svežnjeve zapaljenog pruća pod noge.

Besovski napadi feministkinja i njihovih trabanata na patrijarha – poznatog po otvorenosti i liberalizmu – samo potvrđuje tezu koju sam izneo u knjigama „Borba za veru” (2018), „Feminizam i teologija” (2022) i „Feminizam i Biblija” (u štampi) da su hrišćanske i feminističke vrednosti nepodudarne. Sada to uviđa i sâm vrh Crkve i to na teži način. Dobro je to. Ne moram ja jedini da stradam zbog istine. Mogu i oni koji su tu važniji od mene.

Podelite sa drugima:

Povezani članci