Paradoks ideje liberalizma

Paradoks ideje liberalizma

Deklaracija o pravima čoveka  17 vek.  ( izvor fotografije )  

OBRADA TEME : LI 2:https://atorwithme.blogspot.com

Već dugi niz godina sve je očitije da su reprezentativni instrumenti i institucije demokratije uništene iako je deklarativno demokratija proglašena kao politički okvir mnogih demokratskih društava i stranaka.  Svet suludo tone u neslobode dok se slobodom maše, u nju se kune. Poklič “u ime slobode” koji se u praksi pokaže kao sredstvo protiv nje,  najveći je savremeni paradoks. Sloboda je ono čemu svako teži a da se može izokrenuti u suprotno svedoči nam vreme u kome živimo. Kako je to moguće?!    

Liberalizam je  pogled na svet u kom je sloboda vrhovno merilo života. No, sloboda je samo reč. Kada se  konkretizuje sa namerom da se ugradi u društveni sistem ona poprima oblik ideološko političkog kocepta  – liberalizma, odnosno ekonomskog koncepta.  Šta ostaje od izvorne ideje slobode u takvim konceptima? 

 Krajem 18 i početkom 19.tog zahvaljujući velikanima John Locku,  Davidu Humeau, Williamu Blackstoneu, Edward Coku, Adamu Smithu  ideja liberalizma prerasla je  u zahtev za povećanjem individualnih prava  svih ljudskih bića, što je podrazumevalo, u političkom smislu više slobode ( mišljenja, govora, veroispovesti, udruživanja itd. ), u ekonomskom osiguranje prava na  vlasništva, garantovano pravno, tj. zakonski. Bila je to lepa zamisao i ona je urodila mnogim plodovima. Zahvaljujući toj ideji ukinut je najsramniji  vid neslobode, ropstvo. Ekonomske slobode  su dovele do nezapamćenog ekonomskog prosperiteta. Krenulo se dobro a onda stalo.      

U borbai između slobodarskih principa na jednoj i ekonomskih na drugoj prevagnula je  ekonomija ( profitabilnost).  Ekonomski zahtev za slobodom izjednačen je sa radikalno slobodnim tržištem koje se u praksi pokazalo neosetljivim za socijalni aspekt društvenih odnosa, za poboljšanje liberalno- demokratskih institucija,  kulture, za očuvanje prirodnih resursa, okoliša itd.  Slobodu  tržišta ne sme da omete demokratija, pisao je Hayek. Sloboda tržišta dolazi na prvo mesto, dok se demokratija ograničava u meri u kojoj predstavlja opasnost za funkcionisanje tržišta. Ovim pomakom Hayek je napravio priličan odklon  od preteča liberalizma.  Taj odklon je postajao sve veći. Tržišna logika je postala upravljački mehanizam društva, merilo odlučivanja u svim segmentima života. Organizacija države potčinjena je  principima tržišta,  sve aktivnosti pojedinca su stavljenje pod ekonomsku vrednosnu lupu. U takvom društvu država više nije odgovorna za pojedinca, on je apsolutno odgovoran za sebe, tj uspeh ili neuspeh u svom životu bez obzira na objektivna ograničenja. Upravo se  tim segmentom zaskočilo pitanju pravednih uslova za preduzetničku i ostale slobode. Pojedinac je ostao bez insitucionalnih garancija ( vladavine prava, ljudskih prava, demokratije ).     

 Ispada da se rasuđivanje (neo)liberalizma  svodi na računicu, kalkulisanje, što direktno  poništava najvrednije ljudske i društvene vrednosti, moralnost, humanost, solidarnost, ljubav i sl.  Ovakav razvoj društva nije posledica isključivo (neo) liberalnog koncepta i tržišnog instrumenta rasuđivanja. Činjenica je da je erozija moralnih načela tako lako zahvatila društvo postavlja pitanje da li je moguće u čoveku potpuno zatrti  vrednosti ili je on u principu sklon kalkulantskom  principu života, odnosno nije li čovek 20-tog i 21-og veka samo prilagodio svoje ponašanje novim uslovima. U tom smislu bi mogli zaključiti da  ideje slobode i pravde proveravaju celom istorijom  ali im se život istovremeno odupire i suprotstavlja.  

Podelite sa drugima:

Povezani članci

0 0 glasovi
Glasanje za članke
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
слободан млинаревић
слободан млинаревић
2 meseci pre

Korustilo bi, kada bi autor definisao pojmove demokratije i liberalizma. Kroz istoriju, demokratija nije imala isto značenje, pa je upitno zašto bi današnjem svetu, koji se brzo menja, a istovremeno razlikuje od civilizacije do civilizacije i od države do države, taj pojam imao isto značenje. Autor opisuje liberalizam, kao borbu za neograničenu slobodu, a istovrmeno piše, da se ostvaruje u okviru države?! Prilično kontradiktorno! Liberalizam je podrazumevao kod “osnivača” sasvim nešto drugo od onoga što danas podrazumeva. Bafet, Gejts i slični se danas ponašaju kao najveći liberali, jer su “slobodni”, ali ipak u okviru države.