OVO JE SVIMA PROMAKLO: Ambasador Hil je danas zapretio Srbiji

OVO JE SVIMA PROMAKLO: Ambasador Hil je danas zapretio Srbiji

Да није ружно било би тужно, боље би било да се можда зауставио на изражавању жаљења, каже за Спутњик дипломата у пензији Владислав Јовановић на саопштење америчког амбасадора у Београду Кристофера Хила поводом годишњице почетка НАТО агресије на Србију.

У саопштењу достављеном медијима Хил каже да „зна да народ Србије не може и не треба да заборави то страшно време, и да не може да потисне своју бол, али да верује да има довољно снаге да потисне своје огорчење“.

На чему је темељио ту своју веру тешко је предвидети јер је НАТО предвођен Америком за 78 дана агресије која је почела 24. марта 1999. године убио 79 деце. Процене су да је страдало између 1.500 и 2.500 цивила, а око 6.000 рањено. Погинула су и 754 припадника Војске Србије и МУП-а. И шта би ту конкретно требало да се – „потисне“.

Предводници злочина, ни жаљења ни извињења

„Хил представља земљу која је предводила злочин против мира, значи агресију на чланицу УН без одобрења Савета безбедности УН. И као такви, они који су били на кривој страни морају да признају да су извршили злочин против мира, недозвољену агресију, да признају да је тај њихов рат против Србије и Црне Горе био освајачки, што потврђује и то што су они запосели силом нашу јужну покрајину“, каже Јовановић за Спутњик.

Амерички амбасадор је, по оцени нашег саговорника, прескочио да учини оно што је било минимум очекививања од водеће земље НАТО-а – да се извини не само нама, него и УН које су дерогирали и послали у позадину радећи све што им се прохте према нама и свету уопште.

А осим извињења требало је, сматра он, да понуди одштету због страдања посебно цивила, али ради материјалне штете коју је Србија претрпела. Процене су да директна, али и индиректна достиже 100 милијарди долара.

„Оно што је најважније, Хил је требало да призна да је Косово интегрални део Србије и да је признање такозваног Косова које је његова земља произвела било такође кршење међународног права као што је то била и агресија“, каже Јовановић, додајући да је јасно да амерички амбасадор тако нешто није могао да каже.

Да некако прегурају и врате се свом послу

Овако, циничном изјавом је морао да покуша да нешто забашури не би ли се што пре прегурала за њих непријатна годишњица и ствари се вратиле у такозвану нормалу. А то је на захтев Американаца да се убрза поступак нормализације односа Србије и такозваног Косова и да се они коначно ослободе те њихове хипотеке коју имају већ 24 године, објашњава наш некадашњи шеф дипломатије.

Боље би, каже, било да се можда зауставио на изражавању жаљења, да је ту стао без даљих објашњавања.

Амерички амбасадор је, међутим, уз ароганцију која ваљда иде уз силу коју представља, српску јавност саопштењем покушао да просветли, едукујући је о томе да је дипломатија проналажење дипломатских решења за наизглед нерешиве проблеме. Није међутим одолео, а да не подучи да када дипломатија доживи неуспех последице могу да буду трагичне.

Уз едукацију и претња

Да ли је Србија ово требало да схвати као упозорење и да се узме у памет када буде предузимала наредне кораке по питању новог плана за решавање проблема Косова и Метохије?

Они би да затворимо очи и да прихватимо да нас преведу жедне преко воде, сликовит је наш познати дипломата. Практично би да им ми олакшамо посао тако што бисмо признали ту такозвану државу Косово и омогућили јој да уђе у УН. И то они хоће, а пошто то сами не могу да произведу много зависе од добре воље Србије.

„Хил се труди да као дипломата изађе из те тешке ситуације и да од дуга направи активу, али то не иде, јер нешто што је потрошено не може да постане актива“, констатује Јовановић.

Нема краја цинизму

Цинизму поруке америчког амбасадора, међутим, ту није крај.

„Желим да упутим искрено саучешће породицама погинулих у ратовима деведесетих, укључујући и погинуле у НАТО бомбардовању“, наводи он у саопштењу.

Саучешће је дакле упутио породицама погинулих у грађанском рату у једној држави – Југославији и ту, успут, укључио и оне страдале у свакодневном готово тромесечном НАТО бомбардовању Србије.

„Њима је лакше ако ту своју агресију помешају са тим локалним ратовима за које су већ изборили да је за њих једини кривац Србија и њен председник Слободан Милошевић. Нашли жртвеног јарца, а у суштини те ратове је водио Запад, прво да би распарчао Југославију, а друго да би створио ровове мржње између њених дотадашњих народа да више никада не би могли поново да се уједине“, каже Јовановић.

Малима се лако влада.

Тако смо уместо изјаве примерене трагичним последицана НАТО-америчке агресије на Србију, мимо међународног права и одлуке СБ УН, макар увијене у дипломатску обланду каква се очекује од једног дипломате, добили сушту супротност – цинично саопштење, без мере и укуса.

Јер тако им се (још) може-сила Бога не моли. И зато бију битку до последњег Украјинца, да тако потраје.

(Спутњик)

Preuzeto sa: https://www.intermagazin.rs/ovo-je-svima-promaklo-ambasador-hil-je-danas-zapretio-srbiji/

Podelite sa drugima:

Povezani članci